Vişnap

Dönerli Açık Börek

0
Görele'den sevgiler.
Bir süredir buradayım,neredeyse dönmem yaklaştı.Buralar öylesine huzurlu dinlendirici ki bazı mahrumiyetleri olsa da bana göre onlar bunca huzurun yanında pek önemli değil.

Burada istediğim incelikte açık yufka vs vs bulamasam da yerine temin edeceklerim yine de her zaman illa oluyor..Umarım çok önemli bir eksiği olan "DOĞAL GAZ" hizmetini de verirler bizlere.

Aşağıda yapmış olduğum böreklerin yufkası da öyle pek ahım şahım ince değildi ama sonuçta sigara böreği olmayıp döşeme börek olacağı için önem arz etmedi ve gayet güzel bir börek oldu.

Dönerli börek ne zamandır pişirmeyi düşünmüştüm nasip Görele'de yapmakmış.

Buraları çok seviyorum imkanlar olsa sanırım hep burada yaşar arada bir İstanbul'a gezme amaçlı giderdim.Bunu öyle çok istiyorum ki isteğimi anlatmak zor kelimelerim yetersiz kalır inanın.
Bildiğim hangi isteğimizi elde ediyoruz ki,sadece istiyor istiyoruz umut ederek nefes alıp veriyoruz işte.!
Malzemeleri:
3 Adet yufka
1 Paket hazır dana döner
2 Yemek kaşığı tereyağ
5/6 Adet yeşil biber
1 Adet küçük kırmızı kapya biber
1 Adet orta boy domates
Yarım çay kaşığı tuz
1 Çay kaşığı kırmızı pul biber
1 Tatlı kaşığı kekik
Yarım çay kaşığı taze çekim karabiber
Çörek otu
Yufka Ara Sos Malzemeleri:
1 Ufak su bardağı sıvı yağ "150 ml"
1 Ufak su bardağı su "150 ml"
1 Paket kabartma tozu
1 Yemek kaşığı tereyağ
1 Adet yumurta akı sosun içine sarısı böreğin üzerine
Tarifi:
Biberleri yıkayıp tohumlarını saplarını kesip atalım ve orta incelikte dilimleyip keselim.Tavaya tereyağını alıp eritelim biberleri içine katıp hafif soteleyelim.
Domatesi yıkayıp mini küpler halinde keselim biberlere ilave edip suyunu çekene kadar orta ateşte sotelemeye devam edelim.
Dana dönerin iri olan parçalarını ufaltıp katalım ve ateşin altını kapatalım.Baharatlarını ve tuzunu atıp alt üst ederek harmanlayalım bütün malzemeyi.

Yufkaların ara sosu için sos malzemelerini derince kasede birleştirip çırpıcı ile iyice çırpalım.

28/30 cm çapında tepsiyi 1 yemek kaşığı tereyağ ile her yanını yağlayalım.Bir bütün yufkayı kenarlarından 3/4 cm dışarı sarkacak şekilde ortalayarak tepsinin tabanına büzdürerek yayalım.Üzerine ve tepsinin dışında kalan yufkaların üzerlerine de ara sosundan kaşıkla her yanına gezdirelim.Diğer ikinci ve üçüncü yufkalara da aynı işlemi uygulayalım.

Dönerli iç malzemeyi tepsinin her tarafına ve dışa doğru sarkıttığımız yufkaların da arasına koyalım.Her yana eşit olarak dağılmasına dikkat edelim.
Dışa doğru sarkıttığımız 3/4 parmak enliğinde yufkaları yukarı doğru rulo yaparak katlayalım.Tam bir yuvarlak simit görünümü ya da yuvarlak pizza görünümü alsın dönerli açık böreğimiz.Yufkaların üzerine yumurta sarısı sürüp bol çörek otu veya susam serpelim.

Ön ısıtma yaptığımız 190/200 derece ısılı fırına atalım.Üzerleri ve altı yanları nar gibi kızarana kadar fırında tutalım.Şayet üzeri hemen kızarmaya dönerse gerekirse üzerini yağlı kağıtla örtüp bir süre o şekilde pişirelim.Arada kontrol edelim.Yanları kızarmaya döndüğünde yağlı kağıdı alalım üzerinden.

Sıcak olarak servise sunalım.Yanında ne istersek çay,ayran meyve suyu vs unutmayalım.

Tam böreği fırından çıkardım ki o an da köyden bana taze daha sıcağı soğumamış süt getirdiler hemen onu kaynatıp sıcak olarak içtim börekle beraber.Evet börek ve süt olmadı değil mi ama süt o kadar güzel geldi ki o an bana çayı dahi gözüm görmedi işte.

Hem sütü sağılan ineği de bilip tanıyorum bir ara ben onun başını dahi okşayıp sevmiştim.Sonra o ineğin minik danası oldu onu da gördüm bu gelişimde Annesinin yanında ne kadar da minik duruyordu.
Buralardan sevgiler ve güzellikler bir de köy havası yolluyorum paylaşımımı okuyan sizlere..














0 yorum:

Yorum Gönder