Vişnap

Çoban Kavurma.

0
Merhabalar.
Et sote nedir tas kebabı ile farkı nedir?İkisi aynı gibi görünse de mutlaka ufakta olsa bir detayı var ki birine et sote diğerine tas kebabı deniyor.

Evet tas kebabını bizler çoğumuz usulüne göre pişirmiyoruz tıpkı et sote gibi pişiriyoruz.Sonra da aklımızda böyle sorular oluşuyor.Kimilerimiz de kalkıp tas kebabına illa patates kızartması ilave edilir diyor.Hayır benim bildiğim kadarı ile sadece et ile yapılır tas kebabı.Hatta tencerenin ortasına  soğanlı domatesli pişen etler konup üzerine tas kapatılır etrafına pirinçler yayılır ve suyu kenardan verilip kısık ateşte o şekilde pişirilir.

Yani demek istemem şu ki sen yemeğini nasıl pişirirsen pişir ama aslını ve ismini değiştirmeye kalkışma.

Tıpkı amerikan salatasına sosis koyup bana da dönüp aaa amerikan salatasına sosis konmazsa olmaz deme.O zaman benim de canım sucuk,pastırma hatta tavuk koymak istedi ne olacak.! Herkes kafasına göre takılmasın,yemek işleri gerçekten hassas konular.Ve aşağıda çoban kavurma tarifi.
Malzemeleri:
Yarım kilo kuzu veya dana eti
2 Yemek kaşığı tereyağ
1 Yemek kaşığı fındık yağı
2 Adet orta boy kuru soğan veya tercihe göre 10/12 Adet arpacık soğan
1 Adet orta boy domates
3/4 Adet sivri biber
2 Diş sarımsak
Kırmızı pul biber
Kara biber
Kekik
Kimyon
Tuz
Tarifi:
Etleri kuş başından daha küçük doğrayalım,yıkayıp süzgeçe alalım.Şayet kuru soğan kullanılacaksa yemeklik doğrayalım.Ben kıska soğan kullandım,kabuklarını soyup bütün olarak bırakalım.Biberlerin saplarını kesip tohumlarını çıkaralım ve orta incelikte doğrayalım.Sarımsağı bıçakla ezip doğrayalım,domatesi küçük küpler halinde doğrayıp hepsini hazır edelim.

Etleri saç tavaya veya döküm tencereye alalım,hiç biri yoksa normal teflon,çelik tencere de olur.

Tereyağını ve fındık yağını ilave edelim.Yüksek ateşte etleri 5/10 dakika arada kaşıkla karıştırarak mühürleyelim.Sonra ateşin altını orta ısıya getirelim etler yarı pişme kıvamın da iken kıska soğanları ve ezilmiş sarımsağı ilave edelim.Beraber sotelenip etler saldığı suyu çekene kadar pişirelim.

Şayet pişmediyse yarım çay bardağı kadar sıcak su ilave edelim.Etler pişip yağına kaldığında biberleri katalım.Biberler yumuşadığın da tuzunu baharatlarını ilave edelim doğranmış domateslerini ilave edip 5 dakika daha ateşte tutup domatesler de yumuşayınca ateşin altını kapatıp soğutmadan pilav eşliğinde servise sunalım.Yapacak olanlara afiyetler olsun.
Ben çoban kavurmayı arpacık soğanla ve kuzu eti ile yaptım.Her zaman mutlaka mutfağımda bulundururum arpacık ya da diğer adıyla kıska soğanlarını.Böyle et yemeklerine daha lezzet kattığını ve görünüm olarak daha hoş olduğunu düşünüyorum.
.
Bir ufak not:
Kıska soğanların kabuklarını kolay soymak için baş kısımlarını derin olmayacak  şekilde keselim ve yanlarından boyuna bıçakla çizikler atalım.Bir kaseye alıp üzerlerini örtecek kadar kaynar su dökelim 5 dakika kadar beklettikten sonra soğuk sudan geçirelim ve bıçakla kolayca soyalım.
SEVGİLERİMLE...












0 yorum:

Yorum Gönder