Vişnap

Hamsi Marine...

50
Hamsilerin nedir benim elimden çektikleri bilemiyorum.Acaba ben onları işlerken mutlu oluyorlarmıdır?Bu seferde onları bol limon suyunun içinde 24 saat uyuttum:)Bembeyaz pamuklar gibi oldular limon suyu ile buluşunca lokum lokum,lati  lokum.Sevenlerinin tam ağızlarına,damaklarına layık.
Malzemeleri:
Yarım kilo hamsi
İki adet limon
Tuz
Sızma zeytin yağı
Bir iri diş sarımsak
Kırmızı pul biber
Tane karabiber
Tarifi:
Hamsilerimizi kafalarını koparalım.Çok acımasızca oldu koparalım kelimesi:)Orta kılçıklarını da çıkartalım.Bol suyla yıkayalım.Defalarca dört beş su ve her su değiştirmemiz de beş on dakika suda bekletelim hamsilerimizi.Taaa ki kanlı suyu gidip suyu berrak duru olana kadar bu su değiştirme işine devam edelim.Yıkama işi bittiğin de süzgüde bekletelim hamsilerimizi.

Biz de bu arada limonlarımızı sıkalım.Bir kapaklı borcama süzülen hamsilerimizi dizelim sıralı sıralı.Üzerine limon suyumuzu ve yeterli tuzumuzu da koyalım.Bir iki saat bekletelim deseler de bana bu bir iki saat yetersiz geldiğinden hani o kadar kısa sürede limon suyu çiğ balığı pişirmez diye ben tam 24 saat limon suyunda beklettim hamsilerimi.

Renkleri açıldı,limon suyunda piştiler.Bembeyaz pamuklar gibi oldu her biri.İkram edeceğim zaman limonlu sudan çıkartıp yıkayıp,süzdüğüm hamsilerimi servis tabağına aldım.Bir sos kabına aldığım sızma zeytinyağı,limon suyu,kırmızı pul biber ve tane karabiber,incecik kıyılmış sarımsakları iyice çırpıp hazırladığım bu sosu servis tabağında ki hamsilerin üzerine döktüm.
Eğer tuzlu balık ,lakerda gibi tatları seviyorsanız bu lezzeti de mutlaka seveceksiniz.Haaa sakın şüpheye düşmeyin balık çiğdir pişmemiştir diye.Tuz nasıl çiğ balığı pişiriyorsa bunda da limon suyu balıkları pişiriyor.
Not:Bizler çok çok sevdik hamsi marini.Şimdi sırada levrek marin var.En kısa sürede  levreği de marinleyip sizlerle paylaşacağım.
Hazır hamsiler tek tük tezgahlarda boy gösterirlerken sizlerede tavsiye ederim.Çok yakında balık yasağı başlayacak çok arayacağız bu lezzetleri.
Sevgi ve sağlık ile kalın

50 yorum: Leave Your Comments

  1. ellerine sağlık canımm benimm.

    YanıtlaSil
  2. Visnapcim..hala buralardayim:)) ellerine saglik diyorum ama ben size gelip yerim bunu:)) neden dersen ben butun balik, kemikli et, butun tavuk tutamayan biriyim hele oyle kafasini kopar..duser bayilirim:)) sadece et olacak benim kullandigim yani kafa goz kilcik kemik olmayacak:))ama eminim cok cok guzeldir ve limonda pistiginide simdi ogrendim..hamsi disinda baska baliklarda olurmu acaba mesela ince somon baligi, falan?? sevgiler canim..Iyi geceler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lezzetli bahçem gel ben sana yapar hazırlar ikram ederim canımmmm.Küçükken bende çiğ balığı hayatta elimle tutamazdım da ah ahh yıllar beni değiştirdi huyumu suyumu şimdi kafalarını ayrı orta kılçıklarını ayrı koparıyorum:))Canımm somon marine aklımda en kısa zamanda yapacağım hatta somondan pastırma yapamayı da düşünüyorum:)izlenimlerimi mutlaka paylaşırım.Bugün de levrekle yaptım offf offf muhteşem güzel oldu tadı lokum gibiydi.Yakında tarifi paylaşırım sevgilerimle canımmm .

      Sil
  3. elıne sağlık canım yenmezmı benım halamda yapardı bızde yerdık hamsının canından ne olcakkı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Selmacığımm aynen canımm hamsi dediğin minicik bülbül kadar bir şeycik tadı ise muazzam büyük:) değilmi ne kadar çok lezzetli oluyor canım sevgilerimle..

      Sil
  4. Canım günaydın hamsinin en lezzetli halidir bu,ellerine sağlık uzanıp alasım geldi:)))Sımsıcak sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deryam uzan al canım senin olsunlar ah ışınlama olsada yaptıklarımızı da tadabilsek ne güzel olurdu.canımm sevgilerimle..

      Sil
  5. Canım hamsinin canını çıkartmışsın resmen :) Ama tadını merak ettim pişmeden kısa sürede nasıl yenilebilir hale geldiğini..Birde çok limonlu olmadımı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemde nasıl Ayşegülüm dupduru suyu çıkana kadar yıkadım yıkadım.Canım limonun asidi pişiriyor misler gibi oluyor.Bende ilk yaptığımda tereddüt etmiştim ama değil endişeye hiç yer yok emin ol çok güzel oluyor.Limonu çok olmuyor,yarım kilo hamsiye sulu iki limon suyu ölçüsü canım o pişirecek onları ondan üzerlerini iyice örtmeli limon suyu.Sevgilerimle tatlım.

      Sil
  6. Vişnapım hiç denemedim ama şu görüntüyü görünce denemek farz oldu:)) çok güzel görünüyor eline sağlık tatlım:)sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elifim şayet balığı seviyorsan hiç durma derim hazır tek tük hamsiler varken.Çok yakında iyice bizleri terk edecek hamsiler.Canımm sevgilerimle.

      Sil
  7. epeydir yemedim .görünce canım çekti.ellerine sağlık canım.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım mutfağabuyrun alışkın oldumu can ister bende isteyince yaptım hamsiler bitmeden canımm sevgilerimle bak şimdi benimde canım mısır unlu kızartmasını da çekti hay allahım ya :))öptüm canımmmcımm:)

      Sil
  8. vişnabım, çok ilginç çok:)çok az hamsi ile mutlaka deneyeceğim.
    Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İncimmmm can İncimmm mutlaka dene, ah neden daha önce yapmadım dersin öyle güzel oluyor ki yanında da taze soğanla ohh miss miss:))Çok öptüm canımmmm

      Sil
  9. Vişnapım canım:)
    Öyle güzel anlatmışsın ki yapmak şart oldu:)
    Tabii bir de tadını merak ettim doğrusu.Daha doğrusu limonda pişip pişmediğini de ve acaba yiyebilirmiyim çiğ olur mu?
    Vee en kısa zamanda yapılacaktırrr:))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SEVAL'imm ahanda ben burdayım ben huysuzumdur bu konularda ahh haa haa var ya ben yedimse gözünü kapa yer derim canım Ahh o limon suyu var ya nasıl güzel pişiriyor birde hafif oluyor ki sorma gitsin canımm .İlkin az 8 /10 tane hamsi ile denemelik yap canım hamsiler çok taze olsunlar birde limon suyu üstlerini tamamen kaplasın ki pişsinler canım sevgilerimle:)

      Sil

  10. Bayıldım bu fikire tam benlik, zira marine edilmiş her türlü deniz ürünü benim favorimdir.. deneyeceğim kocaman sevgiler ve tarif için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şükran canımmm yaşasın seninde böyle lezzetleri sevmen oh ne güzel.bizde evde her türlü yaparız deniz ürünlerini lakerdalar filan illa olacak soframızda .Allahtan bu yıl palamutlar uygun ve de bol olduda yaptım şimdi çıkartıp yiyoruz hamsi marinde günlük yemek için harika güzel hafif birde canımm sevgilerimle.

      Sil
  11. hamsiyi kızartmak dışında hiçbir halini denememiştim canım :) farklı bir tarif bembeyaz pamuk gibi görünüyorlar denemeye değer bence :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. uğurböceğim balığı seviyorsan eminim bunu da çok seversin az bir hamsiyle denemeni tavsiye ederim canım sevgilerimle...

      Sil
  12. Böyle değişik fikirlere açığız sen üret biz alalım canım eline sağlık yanlıs balıklar hazır mı fikirlere

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sezgin canım çok teşekkürler karşılıklı birbirimizin tariflerinden faydalanacağız onun için diyorum ki iyiki bloglarımızı açıp birbirlerimizi tanımışız ne güzel tarif alışverişlerinde bulunuyoruz.Canım sevgiler

      Sil
  13. bence güzel olmuşlar da bizimkilere nasıl kabul ettirmeli bilemedim :) ellerine sağlık denemeli ve öyle fikir sahibi olmalı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sefertasım çiğ derler yemezler ön yargılı davranırlar ama ilk baş söyleme bence yedikten sonra söylersin inan çatallarına bir kaç hamsiyi takıp yerler çok güzel tadı bir de hafifcecik canım sevgilerimle.

      Sil
  14. günaydın canım.yıllar önce çiği hamsi konservesini yapmıştım,benden başka kimse yemedi ,tabi tarif de bir yerlerde sıkışıp kalmıştır ,bu tarif de bana göre bir de tuzda çiği marine edilmiş somon var aklımda ,hamsiye bayılıyorum ,bitmeden bu lezzeti yapmak lazım,ellerine sağılık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MAZES'im benim de aklım da somon var hatta o somonun envai çeşitlerini deneyeceğim bir kere fümesini yemiştim sevmemiştim sevmem lazım eşim çok seviyor bir gün süpriz yapayım bari:)Canım çiğden hamsi konservesi nasıl oluyor bak merak ettim şimdi buluversen tarifini diyorum.Canım sevgilerimle.

      Sil
  15. Ellerine sağlık canım lokum gibiler sahiden.Denemek isterim
    Afiyet olsun yarasın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaseminciğim denemeni inan tavsiye ederim sanki birer lati lokumdu her biri oyyy bittiler hemencecik.Her güzel şey gibi:)Canımmm sevgilerimle.

      Sil
  16. valla öyle bembeyaz pamuklar gibi olmuşlar...
    canım ellerine sağlık........

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şirinem pamuk pamuk oldulardı valla canım sevgilerimle

      Sil
  17. Ben de senin gibi hamsiyle her türlü denemeyi yapıyorum.
    Ellerine sağlık arkadaşım
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilaycığım hamsiler bizi çok seviyorlardır eminim bizim kadar sevenleri azdır inan ki:)) Canımm çok teşekkürler kocaman sevgilerimle.

      Sil
  18. Ukraynali arkadasim yapmisti cok lezzetliydi.onlarin geleneksel lezzetiymis.ellerine saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Özgür Tatlar acaba Ukrayna'lı arkadaşının tarifi nasıldı.Sanırım ufak değişikliklerdir lezzeti evet şahane oluyor.Canım sevgilerimle..

      Sil
  19. Vişnapım balık senden sorulur nefis görünüyor bende çok sevirim bunu hiç yapmadım hep dışarda yedim acep bende yapabilirmiyim düşünüyom...
    Bitanem balım canım 8 Mart Dünya Kadınlar Günümüz Kutlu Olsun seni kocaman öptüm sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Can Banu'mmmm burçum da balık ondanmıdır nedir balıklarla pek bir haşır neşirim:))Yaparsın canımın içi ne var ki su gibi kolay bu tarif:)Can Banu'mmm senin de kadınlar günün kutlu olsun çok çok kocaman öptümm.<3<3

      Sil
  20. Oyy oyy oyy nasıl hazırlamışsın böyle ,gel ye diyor :)) ellerine sağlık ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pelin cancanımmm hadi gel yiyelim canımmm Ahh ahhh bu işten ben karlı çıkarım sitende ki birbirinden lezzetlerden ben de isterim onlar her biri nasıl güzel şeyler sanki sanat eseri gibiydiler yarı aklım sitende kaldı can Pelin'im sevgiler tatlım.

      Sil
  21. tam bana göre olmuş bu tarif harika ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Damal Başer sağol canım çok teşekkürler sevgilerimle:)

      Sil
  22. Ay nasıl canımı çektim ve özendim var ya,ilk fırsatta alıp deneyeceğim..
    Lezzetini inanılmaz merak ediyorum.
    Ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayat Cafem mutlaka denemeni tavsiye ederim canım harika bir şey oluyor hafif bir de canım sevgilerimle

      Sil
  23. CANIM PEK BANA UYGUN BİR LEZZET DEĞİL AMA
    SEN YAPTIYASAN MUHAKKAK ÇOK GÜZEL OLMUŞTUR
    ELLERİNE SAĞLIK CANIM

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Seyyahım ben de o zaman sana en uygun olan balık tarifimi yapar hazırlarım canımın içi.Çok teşekkürler tatlım sevgilerimle.

      Sil
  24. Merhabalar,

    Tezgahlardaki hamsilere bakıyorum ve hiç güvenemiyorum. O nedenle bu sene doğru dürüst bir hamsi tüketemedik. Paylaşımınıza göre Hamsi Marine'de çok güzel ve lezzetli görünüyor. İnşallah bir daha ki hamsi sezonunda yapmak arzu ve ümidiyle ellerinize ve emeklerinize sağlıklar dilerim.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep Bey haklısınız her balıkçıya güvenemiyoruz.En güzeli tanıdık balıkçıdan almak hele de böyle limonla marine ediyorsak balığımızın çok taze olması gerekiyor.İnşaAllah bir daha ki balık sezonun da denersiniz.Zaten bu yıl da hamsi nedense pek bol olmadı.Çok teşekkür ediyorum.Hayırlı geceler.

      Sil
  25. Tam benlik, bir gün denerim. Ellerine sağlık.:)

    YanıtlaSil
  26. Canım ne zaman arzu edersen dene derim çok güzel bir tarif sen seversin benim gibi bu lezzetleri.Teşekkürler tatlım.

    YanıtlaSil