Vişnap

Cevizli Gelik Pilavı

0
Merhabalar.
Bileydim bu kadar nefis harika bir pilav olacağını asla bu kadar yıldır beklemezdim yapmak için.İnanın belki 2 yıldır ha bugün ha yarın yaparım diye diye boşa geçmiş dedim onca yıl gelik pilavsız.Umarım sizler de yapar sever beğenirsiniz.Bizler çok çok beğendik.Tabii öncelikle iç pilavı sevmeniz şart.

İlaveten ceviz içide kattım hem pilavına hem üzerine çok yakışıyor,karar sizin.Tarifim  aşağıda..
Malzemeleri:
1 Adet orta boy kuru soğan
2 Yemek kaşığı tereyağ
300 Gr mantar
1 Su bardağı pirinç "300 gr"
1,5 Su bardağı sıcak su
1 Ufak su bardağı haşlanmış bezelye
1 Çay kaşığı tuz
1 Çay kaşığı karabiber
1 Çay kaşığı tarçın
1 Çay kaşığı yeni bahar
1 Çay kaşığı kırmızı toz biber
1 Tatlı kaşığı toz şeker
1 Ufak çay bardağı iri kıyılmış ceviz içi
Çeyrek demet dereotu
Püre Malzemeleri:
2 Adet orta boy patates
1 Ufak su bardağı süt
2 Yemek kaşığı tereyağ silme
1 Çay kaşığı tuz
1 Ufak su bardağı kaşar peynir rendesi
Tarifi:
Patatesleri haşlayıp rendeleyerek püre haline getirelim.Pirinçi ayıklayıp yıkayıp ılık su ile yarım saat dinlenmeye alalım.

Kuru soğanı yemeklik doğrayıp tereyağı ilave edip kızdırdığımız pilav tenceresinde soğanlar karamelize olana kadar kavuralım.

Mantarların saplarını kesip atalım.Dış kabuklarını soyup yıkayıp dilimleyelim.Kavrulmuş soğanlara ilave edip bıraktığı suyu çekene kadar ortadan yüksek ateşte sotelemeye devam edelim.Haşlanmış bezelyeleri katalım.
Süzdürdüğümüz pirinçleri ilave edelim.Bir kaç dakika pirinçler şeffaflaşana kadar kavurmaya devam edelim.Arada pirinçleri kırmadan alt üst ederek karıştıralım.Baharatlarını,toz şekerini ve tuzunu ilave edelim.Üzerine bir buçuk su bardağı sıcak su  katalım.Suyu çekene kadar pilavı pişirip demlenmeye bırakalım.

Ilınan pilavımızın üzerine ince kıydığımız dere otlarını ve ceviz içlerini katıp harmanlayalım.

Diğer tarafta haşlayıp rendelediğimiz patatesleri teflon tencereye alalım üzerine sütü,tereyağı,tuzu ilave edip orta ateşte orta akışkanlıkta kıvam alana kadar püresini yapalım.Ateşin altını kapatıp kaşar peynir rendesinin yarısını içine ilave edip harmanlayalım.

Porsiyonluk güveç kaplarına 1 parmak mesafe kalacak şekilde mantarlı pilavdan koyalım.Üzerine patates püresi koyup suyla ıslattığımız kaşığın arka kısmı ile üzerini düzleyerek yayalım.

Üzerlerine birer ikişer mantar dilimi ortaya bir ince dilim çeri domates koyalım.Bir kaç adet bezelye tanesi serpiştirip biraz tereyağ sürüp kaşar peynir rendesinin kalan kısmını üzerlerine serpiştirelim.Birer tutam da renk vermesi için toz kırmızı biber serpiştirelim.

190 Derece ön ısıtma yaptığımız sıcak fırına atıp 10/15 dakika arası fırınlayalım.Ve soğutmadan ayran eşliğinde servise sunalım.
Ve daha önce yapmadıysanız mutlaka yapmanızı tavsiye ediyorum zira çok nefis bir pilav oluyor.SEVGİLERİMLE..










0 yorum:

Yorum Gönder