Vişnap

Palamut Köftesi 2 - Tavada

0
Merhabalar.
Bugünler de sokağımızda bir beyaz kediye kafamı taktım.Benim olsun diye uğraşıyor peşinde geziyorum.Ona sucuklar kaşar peynirleri veriyorum bana alışsın benim olsun istiyorum ama gel gör öyle yabani ki yiyor verdiklerimi toz oluyor yanımdan.

Geçen bunu tam verdiğim sucuğu yerken bir yakaladım ensesinden oysa aklım çıkar çok korkarım ama o an gözüm görmedi korkmaları.Yakaladım getirdim terasa o bana ben ona bakışıp duruyoruz.Su koydum ona yatacağı yeri ayarladım eski kanapenin minderlerini koydum manav sandığının içine.Yine sucuk dilimledim veriyorum yemiyor arkasını dönüp köşeye gidiyor küstü bana.Olsun alışır diyorum.Hatta ben onu evin içine bile almaya karar verdim onca kılı tüyüne rağmen.

Kedi terasta ben içeride arada gidip bakıyorum kaçacak yer arıyor aşağı yüksek atlayamıyor sıkıştı kaldı orada.Koca alan koş gez dur işte dedim girdim içeri.Sonra akşam yemeğinden sonra yemek vereyim diye gittim ki uyanık kedi kaçmış gitmiş.Daha da uğraşmam peşinden de gitmem.
Ve bir kedim bile yok şu alemde artık deyip kedi işine noktayı koydum.
&

Ve kedi gezsin sokaklar da başıboş,oysa sıcacık evde yaşayacaktı bilmedi kıymetimi:)

Bugün bir başka palamut köftesi daha yaptım.Geçen yaptığım palamut köftesinin yanı sıra bugün daha değişik versiyonu,biz bunu da çok sevdik beğendik.Malzemeleri ve tarifi aşağıda.
Malzemeleri:
1 Adet palamut
1 Adet küçük yumurta
3 Adet orta boy kuru soğan
3/4 Diş sarımsak
3 Dilim bayat ekmek dilimi
1 Adet küçük boy haşlanmış patates
Yarım çay bardağı fındık yağı
1 Çay kaşığı toz şeker
Yarım çay bardağı dolmalık fıstık
Yarım çay bardağı kuş üzümü
1 Çay bardağı ceviz içi
1 Çay kaşığı dolusu garam masala
1 Çay kaşığı dolusu tarçın
1 Çay kaşığı dolusu yeni bahar
Yarım çay kaşığı karabiber
1 Tatlı kaşığı tuz
Kızartmak için fındık veya sıvıyağ
Tarifi:
Palamut balığını balıkçıdan fileto olarak kestirip alalım.
Orta kılçığını sokağımızda ki kedilere vermek için istemeyi unutmayalım.

Eve gelince fileto dilimleri yıkayalım ve soğuk su da yarım saat kanı gidene kadar bekletelim.Arada suyunu değiştirelim.

Bir başka tencereye kanından arınan balıkları alalım.Üzerini Bir parmak geçecek kadar soğuk su ilave edelim.Yarı diri kıvamda haşlayalım.Ben buharda haşladım.Soğuduğun da kılçıklarını derilerini ve siyah etli kısımlarını çıkarıp atalım.Kalan balık parçalarını rondodan bir tur çevirerek geçirelim.

Balık köftelerinin içine koyacağımız iç malzemesi için bir diğer tencereye ince yemeklik doğradığımız 2 adet kuru soğanı alalım.1 çay kaşığı toz şeker ve yarım tatlı kaşığı tuz ilave ederek yarı kavrulma aşamasında iken dolmalık fıstıklarını ilave edelim.Soğanlar karamelize olana kadar kavuralım.Ilık suda beklettiğimiz kuş üzümlerini ve ince kıydığımız yarım çay bardağı ceviz içini ilave edelim.Yarımşar çay kaşığı tarçın,garam masala,yeni baharı ilave edip kenara alalım soğusun.

Balık köftesini yoğuracağımız kaba kalan bir adet kuru soğanı rendeleyelim.Ekmek dilimlerini sarımsakları rondodan geçirip ilave edelim.Rondodan geçirdiğimiz balık etlerini ve yarım çay bardağı fındık yağını katalım.Bir çiğ yumurtayı ve haşlanmış patatesi rendeleyip katalım.Kalan baharatları yarımşar çay kaşığı"garam masala,tarçın,yeni bahar,karabiberi ve kalan diğer yarım tatlı kaşığı tuzu katıp hepsini yoğuralım.

Buzdolabında ağzını kapatıp yarım bir saat arası dinlendirelim.

Dinlenen köfte harcından yumurta büyüklüğünde parçalar alıp avuç içimizle yuvarlak şekil verip hafifçe bastırıp yassılaştıralım.Ortasına karamelize kuru soğanlı üzümlü fıstıklı cevizli içten bir parça koyalım.Kenarlarından ortaya doğru kapatıp avuç içimizle yuvarlayalım.

Bir tavaya bol yağ koyup kızdıralım,içine yuvarladığımız palamut köftelerini atıp kızartalım.

Roka,kırmızı ve taze soğan ve her zaman balık yanına çok yakışan patatesi bu defa tane hardal soslu patates salatası yaparak soğuğa yakın ılık olarak servise sundum.
Balık tariflerine ara verip biraz başka tarifler denesem diyorum ama benim yolum nedense hep balıklarla kesişiyor.Sırada en yakın zamanda bir de domates soslu palamut yapmak istiyorum.SEVGİLERİMLE.







































0 yorum:

Yorum Gönder