Vişnap

Girit Kurabiyesi

0
Merhabalar.
Bu kadar yorgunluğumun üzerine tuttum bir de üşenmedim girit kurabiyesi yaptım.

Yatsam günlerce yatar uyurum ancak çıkar yorgunluğum.Ahhh benim annem gelip görse bana kızar çok kızar çok üzülür ve ilk söyleyeceği cümle sen evladım kızım neden hiç kendine bedenine acımıyor hoyratca davranıyorsun sana yazık değil mi der bana.Benim ona vereceğim cevabı bile bile sitem eder gönül koyar.Huyum işte illa ki aklıma koyduğum işleri yapıp bitirmek ancak ondan sonra rahat ederim hep.

Girit kurabiyesi yapmam da pancake yapmak için kabartma tozu paketinde olan tarifi görmemle başladı.Acaba yapsam mı diye ikilem yaşarken ani hareketle yumurtaları kırdım ve başladım yapmaya.Oysa pancake yapıp çıkacaktım mutfaktan.
Malzemeleri:
2 Adet yumurta "1 yumurta akı üzeri için"
1 Su bardağı süt "250 ml"
Yarım su bardağı sızma zeytinyağ "100 ml"
Yarım su bardağı fındık yağı "100 ml"
1 Su bardağı toz şeker "200 gr"
1 Ufak su bardağı kuru üzüm
1 Paket kabartma tozu
1 Çay kaşığı tarçın
1 Tatlı kaşığı haşhaş tohumu
3,5 - 4 Su bardağı elenmiş un
Susam
Tarifi:
Yumurta akını ufak tabağa koyup kenara alalım.Kalan diğer malzemelerin hepsini hamuru yoğuracağımız kaba alalım.İyice yoğurup kenara alıp üzerini örtüp yarım saat kadar dinlendirelim.Bu dinlendirme aşamasını mutlaka yapmanızı tavsiye ediyorum o zor hamur ancak kendine geliyor.

Fırın tepsisine yağlı kağıt serelim.Dinlenen kurabiye hamurundan ufak limon büyüklüğünde parçalar koparıp istediğimiz şekli verelim.Ben biraz zor bir hamur olduğundan mecburen saç örgüsü tercih ettim.

Tepsiye dizdiğimiz kurabiyelerin üzerlerine yumurta akı sürüp bol susam serpelim.
180 derece ısıya ayarladığımız sıcak fırına atıp yaklaşık yarım saat üzerleri hafif kızarıncaya kadar pişirelim.İlk sıcağı çıktıktan sonra çay meyve suyu veya sıcak süt eşliğinde servise sunalım.
Kurabiye ile ilgili notlarım:
Paket üzerinde ki tarife göre yaptığım için kurabiyenin yabancısıydım.

Orijinal tarifinde bir su bardağı olan sızma zeytinyağ kokusu bana ağır gelirse endişesinden dolayı yarım su bardağı kullandım.Siz isterseniz tamamını sızma zeytinyağ kullanın zaten adı üzerinde Girit Kurabiyesi.

Kabarıp yayılır mı bilemedim fazla sıkışık dizdim kurabiyeleri fazlasıyla kabarıp birbirlerine yapıştılar.Sizler aralarında 2 cm ara bırakın derim.
Bir de saç örgülerini daha ince de yapabilirsiniz.Ben bilemedim bu kadar şişko kurabiyeler olacağını.

Ve en önemli notum bu kurabiyenin hamuru  biraz zor bir hamur oldu.Ele çok yapışıyordu un katıp kurabiyeyi tıkız yapmak istemediğim için biraz uğraştırdı beni hatta bir ara başladığıma dahi pişman oldum.

Kurabiye hamurum tezgaha yapışıp kaldığı için kurabiye kalıpları ile şekil de veremedim mecburen ellerimi sıvı yağ ile yağlayıp saç örgüsü yaptım ve sonuç böyle bir kurabiye çıktı ortaya.

Ve son not her bir kurabiyeyi yumurta akına batır susam çörekotu vs üzerine batırın diyordu ama ıhh o da olmadı üzerlerine sürdüm yumurta akını bolca serptim susamı.Ve nihayet bittiğinde çok şükür zor da olsa yapmıştım kurabiyeyi:)

Bir de sıkı kapatarak bir kavanozda muhafaza edelim,durup bekledikçe lezzeti süper çok daha güzel oluyor.

Kalın sağlıkla afiyetle aşkla ve mutlulukla,SEVGİLERİMLE..












0 yorum:

Yorum Gönder