Vişnap

Şeftalili Kek

0
Merhabalar..
Akşamdan arkadaşımla konuşup bugün için Üsküdar'a gideriz diye kararlaştırdık yine de kesin değildi.Sabah uyanıp ruh durumumuza göre gidip gitmemeye karar veririz dedik.Ve ikimizin de ruh durumu bugün gezmelere gitmek için uygun olmadığından vazgeçtik gitmekten.

Ben de can sıkıntımdan ne yapsam diye dolanırken buzdolabında günlerdir tek başına duran büyük güzel şeftaliyi gördüm ve hemen onunla güzel bir kek yapmaya karar verdim.
Aslında dışarı çıkmam lazım acil terzi işlerim var bari çıkıp onları halletsem ama dediğim gibi bugün hiç evden dışarı adım dahi atasım yok.

Toz şekerini karamelize etmek için kısık ateşe koydum.
Yok bir türlü karamelize olacağı yok onu beklerken canım sıkıldı pc yi açtım bari tarifini yazayım boşa zaman geçmesin istedim.Bir aklımda ateşte ki şekerde..
Malzemeleri:
2 Adet iri yumurta
1 Su bardağı toz şeker "200 gr"
2 Yemek kaşığı bal
1 Su bardağı süt "200 ml"
1 Su bardağı fındık yağı "200 ml"
1 Adet büyük şeftali
3/4 Damla Dr Oetker rom aroma
Aldığı kadar un "koyu boza kıvamı"
1 Paket kabartma tozu
Çay kaşığı ucu ile karbonat
Karamel için 2 yemek kaşığı toz şeker+1 yemek kaşığı su
Tarifi:
Karamel için ufak bir sahana 2 yemek kaşığı toz şeker ve bir yemek kaşığı suyu alıp toz şeker eriyene kadar kısık ateşte karamelize edelim.Daha sonra üzeri için ince dilimlediğimiz şeftalileri bu karamelize şekere bulayacağız.

Baton kek kalıbını yumuşak margarinle yağlayıp her tarafını unlayalım.Fazla unlarını kalıbı ters yüz ederek silkeleyelim.

Diğer yanda yumurtaları,toz şekeri,balı karıştırma kabına alıp şeker eriyene kadar çırpalım.Sütü,fındık yağını ilave edip çırpmaya devam edelim.Şeftalinin yarısını rondodan geçirip püre olarak ilave edelim karışıma.Diğer yarım şeftaliyi de kekin üzeri için ince dilimler halinde keselim.

Bir kaç damla rom aromasını katıp çırpalım.Kontrollü olarak ve eleyerek ununu,kabartma tozunu ve karbonatını ve üzerine bir kaç damla limon suyu katalım çırpmaya devam edelim.

Kek karışımını kalıba boşaltalım bir kaç kere tezgaha hafifçe vurup hava kabarcıklarının çıkmasını temin edelim.

Üzeri için ince şeftali dilimlerini karamelize ettiğimiz şekere önlü arkalı bulayıp kek harçının üzerine tek sıra olarak dizelim.

165 derece ısıya ayarladığımız soğuk fırına atalım.İlk 20/25 dakika kesinlikle fırın kapağını açmayalım.Kek kabarmaya başladığında fırın ısısını gerekirse 170 dereceye çıkaralım.Ortasına batırdığımız kürdan temiz çıktığında keki dışarı alıp ilk sıcağının çıkmasını bekleyip servise sunalım.Yapacak olanlara afiyet olsun..
Not:Benim üzerine dizdiğim bütün şeftali dilimlerin hepsi pişerken kek harçının içine çöktü.Dolayısı ile pişen kekimde görüntü olarak şeftaliden eser yoktu.Sakladı gizlediler kendilerini.
Bir daha yaptığımda şeftali dilimlerini una bulayıp dizeceğim üzerine sizin de aklınızda olsun.Tabii o karamelize şeker uğraşım da boşa gitti,olsun olur böyle durumlar mutfaklarda değil mi:)

Lezzet olarak süper güzel oldu tavsiye ederim sizlere de yapmanız için.
SEVGİLERİMLE..






0 yorum:

Yorum Gönder