Vişnap

Baharatlı Tavuklu Tava Böreği

0
Merhabalar.
Bugün tarifim arşivden yaz başları yapmıştım ve az önce gördüm yayınlamaya karar verdim.İnanın başlangıç yazımı değiştireyim diye düşündüm bir an zor geldi Oysa hiç uymuyor günüme yaz başlangıçını konu almışım.Bak nasıl günler çabuk geçmiş yaz bitmek üzere artık.
Hiç halim yok yatıyordum hastayım yine böbrek taşlarımla başım dertte.Dünden beri çok kötü bulantı çekiyorum.Doktora gitmeyi hiç sevmediğim halde kendimi hazır hissettiğim ilk an gitmeye karar verdim. "doktora gitmek istemeyişimin kavgasını ayrıca yaptım bu beni ayrıca çok üzdü anlamak istemiyorlar korkularımı endişelerimi" Ne kadar çok korksam da böbrek şakaya gelmiyor çok sinsi ilerliyor tedbirini almam lazım şu taş denen beladan kurtulmam adına.
İsterseniz aşağıda ki giriş yazımı okumayın boş verin es geçin yokmuş gibi davranın ricamdır sizlerden sizi yormasın istiyorum vaktinizi almayım.
&&&
Haziran ayının ortalarına geldik gelmesine de nedense bir türlü yaz gelmedi ve ben ki sıcağı hiç sevmeyen biri olarak hala üşüyor ve sıcakların gelmesini istiyorum artık. Gece oldu mu illa ki gündüz ince olan giysiler ister istemez yerini daha kalınlara bırakıyor.İnce yazlıklar şöyle bir çıkıp arzendam edemediler üzerlerimizde oysa nasılda çok özledim yazlık ince giysilerimi.

Mevsimler değişti tıpkı bazı insanların değişmesi gibi.Bu değişen mevsimler değişen sevimsiz iki yüzlü insanların olsun.!

Bize yeni yerde yeni  tutarlı şeker gibi mevsimler gerekli.Beni yaz sıcaklarına hazırlayacak ilk baharları özledim.Sıcaktan soğuğa yumuşak geçişler yapacak son baharlar olsun.Yaz yaz gibi baharlar bahar gibi.Kış nasılsa gözü kara ona bir şekilde alışır kabullenir bu bünyem.

Ve bu kadar yazılardan sonra baharatlı tavuklu tava böreğinden bahsedeyim birazda.

Bir gün öncesi kasaptan 2 parça büyükçe  göğüs eti alıp ne zamandır aklımda olan tarifi yapmak için onu geceden sosa yatırdım "süt,fındık yağı,bal,baharatlar vs vs" sözüm ona terbiye olsun lezzetli olsun istedim.Ertesi günü döküm ızgara tavada mühürleyerek  tereyağlayarak pişirdim.Ve şu kanıya vardım kesin ve net olarak tavuğun göğüs etini ya şinitzel olarak ya da verdiğim linkte ki " alafranga-tavuk-sote. " gibi pişireceksin ki lezzetli olsun aksi halde ne terbiye ne başka bir yöntem  ne de pişirme şekli asla fayda etmiyor yavan kuru kalıyor göğüs eti.


Bir parçası yendi diğer bütün parça olduğu gibi kaldı kimse yüzüne dahi bakmadı.Ben de mutfakta ekmek yemek vs atmak müsriflik yapmak bana göre olmadığı için  kalan bütün parçayı incecik doğrayıp domates soğanlı biberli sos içinde biraz daha pişirdim ve yufkaların arasına serip tavada sahura pişirdim.Lezzetinden pek ümidim olmadığı için fırın açmaya dahi üşenmiştim.


Hemen çay suyunu ocağa tavaya yufkaları döşeyip alt üst ederek diğer yanda da onu pişirdim.Olursa olur olmazsa sokağımızın güzel kedilerine bayram olur bu gece diye geçti düşünceler aklımdan.


Sonuç tek kelime ile lezzeti harika oldu ve bizler yemelere doyamadık.Bunda içine kattığım baharatların da çok büyük katkısı var bence.

Tarçın,yeni bahar tavuğa çok yakışıyor benden söylemesi.az da zerdeçal sağlığımız açısından tamamdır baharat işi..
 Malzemeleri:
1 Adet göğüs eti "kemiksiz,derisiz bütün halde 300/350 gr "
1/2 Çay bardağı fındık yağı
1/2 Çay bardağı süt
1 Çay kaşığı kekik
1 Çay kaşığı kırmızı pul biber
Börek Malzemeleri:
 3 Adet yufka
Marine edip ızgara yaptığımız tavuk göğüs eti
2 Yemek kaşığı tereyağ
1 Adet küçük boy kuru soğan
1 Dal taze soğan
1 Adet ufak kırmızı kapya biber
2 Adet yeşil sivri biber
1 Adet orta boy domates
1 Çay kaşığı tarçın
1 Çay kaşığı yeni bahar
1 Çay kaşığı karabiber
1 Çay kaşığı tuz
Ara Sos Malzemeleri:
1 Çay bardağı süt
1 Çay bardağı fındık yağı
1 Yemek kaşığı buğday unu
Tarifi:
Bütün halde tavuk göğüs etini yıkayıp bir kasede çırptığımız marine malzemeleri  "süt,fındık yağı,kekik,kırmızı pul biber" ile alt üst edip harmanlayarak yarım gün kadar bekletelim.Vaktimiz kısıtlıysa 2 saat evveli de yeterlidir.

Pişireceğimiz zaman önceden döküm ızgarayı iyice ısıtalım.Sostan aldığımız bütün halde ki tavuk göğüs etini ızgaraya alalım yüksek ateşte pişmeye bırakalım.Önce et tavaya yapışsa da piştikçe kendini bırakacak endişe etmeyin bu aşamada.
Ateşin altını kısalım ve usul usul pişmesini sağlayalım.

Diğer yanda bir başka tencereye tereyağı ve fındık yağını alıp eritelim.İçine ince yemeklik doğradığımız kuru soğanları,yeşil ve kırmızı biberleri katıp soteleyelim.İnce kıydığımız taze soğanı katalım.Domatesi yemeklik ince olarak doğrayıp ilave edelim.

Izgara yaptığımız tavuk göğüs etini çok ince olarak kesip domatesli harca katalım.Baharatları "karabiber,tarçın,yeni bahar,zerdeçal,tuz" ilave edip 1 çay bardağı sıcak su ilavesi ile malzemeler birbirleri ile özleşene kadar pişirelim.

Tavayı tereyağ ile hafif yağlayalım,üzerine ilk yufkayı kenarlardan dışarıda bırakarak yayalım.Ara sos "süt,fındık yağı,un"malzemelerini kasede iyice çırpalım.İlk yufkanın her yerine kaşıkla veya fırça ile sos sürelim.İkinci yufkayı elimizle rast gele parçalayarak arada ara sos malzemesinden sürerek tavaya döşeyelim.Yarıya geldiğimizde baharatlı tavuklu iç malzemeyi her yere eşit olarak dağıtıp yayalım.
Kenarlarda kalan diğer yufkaları da üzerine kapatalım sos malzemesini sürmeye devam edelim.Döşeme işi bittikten sonra böreği dibe inmeden 4 eşit parçaya keselim.Kalan ara sos malzemesini üzerine döküp yarım saat bir saat arası bekletelim.Pişireceğimiz zaman büyük ocağın altını yakıp orta ayarda önce altını pişirip kızartalım.Kapak veya düz tabak vasıtasıyla alt üst ederek her tarafına hafif tereyağ sürerek böreğin diğer pişmeyen yüzünü de kızartıp pişirelim.

İlk sıcağı çıktıktan sonra soğutmadan çay eşliğinde servise sunalım.Yapacak olanlara afiyetler olsun..

Ben bu böreği iftardan sonra hazırlayıp sahura yaptım.Yukarıda da dediğim gibi lezzeti konusunda hiç ümidim yoktu ama "baharatlı tavuklu tava böreği"m fena halde utandırdı beni o muhteşem lezzeti ile.

Bloğuma tarifini dahi yazmayacaktım nasıl ki tadı lezzeti beni şaşırttı kalan börekleri tabağa koyup ertesi günü görsellerini çektim çok şükür fotoğraf çekimlerinde de beni hiç yormadı üzmediler her bir dilim böreğim.

Ve bir de şu acımasız bencil  insanlar da bizleri üzüp kırmasalar hayat her iki taraf için çok güzel olsa diyor sevgilerimi bırakıyorum hepinize.












0 yorum:

Yorum Gönder