Vişnap

Zeytinyağlı Yaprak Sarma..

0
Merhabalar..
Şaşkınım bir gece öncesi zeytinyağlı yaprak sarma tarifini yazıp yayına hazırlamıştım daha sonra ertesi günü yayınlarım deyip yayına vermeden uykum geldi gittim uyumaya.Telefondan tek bir kare fotoğrafını alayım derken ne olduysa yarı uykulu halimle ne yaptıysam komple yok olmuş yayınım tarifim hepsi birbirine karışmış.Ve ertesi günü ben pc in başına geçince farkına vardım olanların.

Al başına iş üzüldüm şimdi yeniden yazmak zor geldi terasa gittim 10/15 dakika kendime geleyim istedim sonra da off  bir sıkıntın bu olsun boş ver otur yeni baştan yaz deyip kendimi motive ettim ama laf aramızda yine de öfleye pöfleye yazdım yeni baştan.
Malzemeleri:
500 Gr salamura yaprak
1 Çay bardağı zeytinyağ
4/5 Adet kuru soğan
2 Su bardağı pirinç
2 Yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 Yemek kaşığı kuş üzümü
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Tatlı kaşığı yeni bahar
1 Tatlı kaşığı tarçın
1 Çay kaşığı karabiber
2 Tatlı kaşığı toz şeker
1 Su bardağı sıcak su
Çeyrek demet taze nane
Yarım çay bardağı zeytinyağ
2 Su bardağı sıcak su
Tarifi:
Kuş üzümlerini yıkayıp ılık suda 5 dakika bekletelim süzelim.Kuru soğanları yemeklik doğrayıp 1 çay bardağı zeytinyağ ve içine kattığımız dolmalık fıstıklarla beraber pembeleşene kadar kavuralım.Pirinçleri  duru suyu çıkana kadar yıkayıp süzüp ilave edelim soğanlara ve beraber bir kaç dakika daha kavuralım.

Tuzunu,toz şekerini,kuş üzümlerini ve baharatlarını ilave edip 1 çay bardağı sıcak suyunu verelim.Bir iki tur karıştıralım.Bir iki taşım kaynatıp ateşin ısısını kısığa getirelim.Pirinçler suyunu çekene kadar yarı diri kalacak kıvamda pişirelim.Ilınması için kenara alıp bekletelim.Bu arada taze nanesini yıkayıp süzüp ince kesip ilave edelim alt üst ederek harmanlayalım.

Diğer yanda salamura yaprakları 4/5 kez su ile yıkayıp 1/2 saat suda bekletip fazla tuzundan arındıralım.Elimizle sıkarak sudan çıkartıp süzgece alalım yaprakları.

İster elimizin içinde veya "ben" düz bir tabağa alarak yaprağı serip öyle sarıyorum sarmaları.Artık hangisi kolayınıza gelirse.Yaprağın ortasına iç malzemesinden koyup kenarlarını içe doğru kıvırıp yukarı doğru rulo yaparak saralım.Bütün yapraklar bitene kadar bu işleme devam edelim.

Bu arada kuşanenin dibine bir sıra yaprak serelim sardığımız sarmaları üzerine dizelim.
Hepsi bittiğinde üzerlerine de bir sıra yaprak serelim.Ve sarmaların üzerine yarım çay bardağı zeytinyağ gezdirelim.Bu aşamada ekşi olmasını isterseniz  sarmaların üzerine yarım limon suyunu veya kabuğunu soyduğunuz limon dilimlerini ilave edin.
Sarmaların üzerine düz bir kapak kapatıp 2 su bardağı sıcak suyu kenarından dökelim.

Önce yüksek ateşte bir iki taşım kaynayana kadar tutup sonrasında ateşin altını kısalım pirinçler yumuşayıp uzayana kadar pişirelim.

Kendi tenceresinde soğutup servis yapacağımız zaman servis tabağına alıp ikram edelim.Yapacak olanlara afiyetler olsun.
Sevgi ile aşk ile ve de en önemlisi sağlıkla kalın...




0 yorum:

Yorum Gönder