Vişnap

Pastırmalı Çemenli Beyaz Peynirli Poğaça

0

Merhabalar..
Epey zaman oldu arkadaşlarla Eminönü'ne gitmiştik niyetimiz Şark Hanı gezmek alışveriş yapmaktı.Günümüz o gün çok güzel ve bir o kadar çok gezmekten bayağı yorucu geçmişti.
Mısır çarşısı son duraktı oradan artık eve dönüş için karar vermiştik yorulmasak daha çok gezer dururduk ah ayaklar isyan etmeseydi.

Son bir de Hasırcılar'da Namlı şarküteriye uğrayıp değişik sos malzemeleri varsa alırız dedim ve gittik dediğim gibi bir kaç değişik sosun yanısıra bir de orada dikkatimi çekti streç filimle üzerini kapattıkları büyük kab vardı içi kırmızı kırmızı salça görünüm de,bu ne diye sordum?Pastırmalı çemen dediler aklımı çeldiler hemen az bir şey 250/300 gr kadar aldım denemek amacıyla.Sözüm ona kahvaltıda kızarmış ekmek üzerine sürülür ne güzel yenir diye düşündüm.

Ehhh kahvaltı sevmeyen biri olarak bir iki kere yedim ve kaldı kaldı durup duruyordu.Ben de onları ve durup duran beyaz peyniri poğaça yapıp değerlendirmek istedim bugün.
Sonuç tek kelime ile harika oldu poğaçalar yumuşacık her biri pofuduk pofuduk.

Tarifini yazmazdan önce kısa bir ara,biraz ütü işlerim var onları ütüleyip hemen bloğumun başına gelip tarifime kaldığım yerden devam edeceğim.Zira kendimi veremiyorum yazıma aklımda hiç bir iş olmaması lazım  rahat olmam için.

Ve nihayet işleri bitirip kendime kaldığım anlara kavuştum.Kaldığım yerden devam tarifi yazmalara.Bu ve bir iki tarifim daha var yazacağım.Bu gece ben ve bloğum biraz hasret giderelim istiyorum.
Malzemeleri:
1 Su bardağı yoğurt(250 gr)
1 Adet bütün yumurta+1 adet yumurta akı
1 Paket yumuşak margarin "eritilmeyecek"
1 Küçük su bardağı fındık yağı
2 Yemek kaşığı sirke
Yarım Çay kaşığı karbonat
1 Paket kabartma tozu
2 Tatlı kaşığı tuz
1 Tatlı kaşığı toz şeker
İç Malzemeleri:
250 Gr pastırmalı çemen "sade çemen de olabilir"
300 Gr yağlı beyaz peynir
Üzeri için:
Yumurta sarısı
Susam,çörek otu,haşhaş tohumu karışımı
Tarifi:
Hamur yoğurma kabına yoğurt,bir bütün yumurta ve diğer tek yumurtanın akı,yumuşak margarin,fındık yağı,sirke,tuz,toz şekerini alıp kontrollü olarak eleyerek unu ilave ederek bir yandan da elimizle hamurumuzu yoğuralım.İçine kabartma tozu ve karbonatı eleyerek katıp yoğurmaya devam edelim.Poğaça hamurunun kıvamı kulak memesinden daha yumuşak hafif ele yapışacak kıvamda olacak.
Vaktimiz varsa yarım saat kadar dinlendirelim hamurumuzu vaktim yok diyorsanız devam tarifi uygulamaya o halde.

Diğer tarafta bir kase içinde beyaz peyniri yumuşaksa çatalla ezip "şayet sert ise rendeleyerek" içine minik pastırmalı çemeni veya "sade düz çemeni" katalım çatalla her ikisini iyice karışana kadar ezip karıştıralım.

Elimizi sıvı yağla hafif yağlayarak poğaça hamurundan orta boy limon büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayıp avuç içimizle bastırıp yassılaştıralım,ortasına iç malzemesini koyup kapatalım.Kapattığımız kısım alta gelecek şekilde yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine hafif aralıklı olarak dizelim.Poğaça hamuru bitene kadar aynı işleme devam edelim.Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam,çörek otu,haşhaş tohumlu karışımdan serpip ön ısıtma yaptığımız 200 derece ısılı fırına atalım.Altı ve üzeri kızarana kadar pişirelim.Yapacak olanlara afiyet şifa olsun.

Geceden yatıyorum düşüncem ohh şükür yarına hiç bir işim yok tam bir tembellik yapıp günün tadını çıkaracağım diye niyetleniyorum ama bu sadece hayal de kalıyor.Uyuyup uyanıyorum ve o olmayan işler nereden yine karşıma çıkıyor anlamış değilim.Anladığım ben bu dünyanın bu evin işlerini asla bitiremeyeceğim:)
Hepinize mutlu sağlıklı hiç olmazsa tek bir gün de olsa tembellik yapacağınız benim de yapacağım gün geçirmemiz dileğimle hoşça kalın.















0 yorum:

Yorum Gönder