Vişnap

Fırında Sebzeli Et

0
Merhabalar.
Öğleden sonra çarşıya gidip gitmeme arasında kararsız kalıp gitmeme isteğim ağır basmıştı ama aniden fikir değiştirip gittim.Kuafördü marketti vs işlerimi halledip eve gelip kapıyı açıp paketleri içeri kapı ağzına öylece gelişi güzel bırakıp doğru arkadaşıma gittim.İçimize doğmuş kalpler bir atmış "gece rüyamda seni gördüm"dedi bana.Ziyaret saatim çok yanlıştı gün bitip yerini akşama bıraktı bırakacak varsın olsun bugün de böyle olsun deyip işlerimi erteledim.

Çocukluk arkadaşım her bir şeyim en çok sevdiğim onunla sohbetin tadı bambaşka.Biz seyrek görüşür görüştüğümüzde de ayrı kaldığımız günlerin acısını çıkarırcasına sohbet ederiz.

Anılarınızı maziyi yad edeceğiniz çocukluk evrelerinizin en ufak detayını dahi bir araya geldiğiniz de karşılıklı hatırlayıp konuştuğunuz böylesi arkadaşlıklar olağan üstü güzel bir duygu yaşatıyor bize.
Ferahlık rahatlık arınma olarak geçiyor zaman bir arada.
Kimi zaman diğer çocukluk arkadaşlarımızdan tesadüf o an için ailesini ziyarete gelip burada mahallemizde olanlar olursa onlarda katılır bize.

Velhasıl bizlerin çocukluğu  çok güzel geçti doyasıya oyunlar oynayarak sokaklarımızın her bir karesinin tadını çıkara çıkara ne çok oynadık oyunların her bir çeşidini.Bizler şanslı çocuklardık.Gerçi o zamanlar ben onlardan bir iki yaş küçüğüm diye beni pek oyunlarına almazlardı bende boş durmaz onların oyunlarını hep bozardım ah çocukluk işte,şimdi bunlara gülüyoruz yad ederken:)

Ben şimdi durduk yerde niye yazdım bunları?Çünkü oraya arkadaşıma gitmeseydim aşağıda ki "fırında sebzeli et" yemeğimi bu akşamın yemeği olarak yapacaktım olmadı  bugün terk ettim mutfağı.

Dünde kalan yemeği bugünün yemeği olarak pişirdim.Dün gece mi ne yaptım kahvaltı tabii ki.Severim akşam ve  ikindi üzeri kahvaltılarını.
Malzemeleri:
2 Yemek kaşığı tereyağ
750 Gr  2/3 cm kalınlığında dana eti
1 Adet küçük boy patlıcan
1 Adet küçük boy patates
1 Adet küçük boy kabak
1 Adet küçük boy havuç
1 Adet küçük kuru soğan
2 Sap taze soğan
4 /5 Adet çeri domates
1 Adet yeşil biber
1 Adet köy biberi
1 Adet kırmızı kapya biber
1 Tatlı kaşığı biber salçası
Tuz,karabiber,kırmızı pul biber
Tarifi:
Dana etini 2/3 cm kalınlığında biftek tarzı olacak şekilde kasaba kesmesini rica edelim,ya da eti bütün alıp kendimiz keselim.Kuşaneye tereyağını alıp eritip kızdıralım.İçine parça etleri atıp yüksek ateşte mühürleyelim.

Kuşanede ki etlerin üzerini hafif geçecek kadar ılık su ilave edip kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirelim.Bu aşama da acelemiz varsa düdüklü tencerede daha kısa sürede etleri pişire biliriz.Ben kendi tenceresinde ağır kısık ateşte pişirmeyi tercih ettim.Pişmesine yakın tuzunu ilave edip 5/10 dakika daha pişirip ateşin altını kapatalım.

Patlıcanı yol yol soyup 2/3 cm kalınlığında verev olarak kesip üzerine bol tuz serpip kenarda yarım saat kadar bekletelim,acı suyunu bırakması için.

Kabağı da aynı şekil verev keselim.Patatesi yuvarlak dilimler halinde kalın keselim.
Biberlerin saplarını tohumlarını ayıklayıp verevine iri olarak keselim.Taze soğanları ayıklayıp iri olarak doğrayalım.

Kızartma tavasına bol fındık yağı veya sıvı yağ koyup kızdıralım.İçine önce patatesleri atıp kızartalım.Kağıt havlu üzerine alalım kızaran patatesleri.Aynı tavada bol su ile yıkayıp tuzundan arındırdığımız patlıcan dilimlerini kurulayıp atıp kızartalım kağıt havlu üzerine alalım.Ardından biberleri daha sonra kabak dilimlerini ve havuçları kızartıp alalım kağıt havlu üzerine.

Domatesi yuvarlak dilimler halinde keselim.

Fırın tepsisi veya uygun ebatta ki borcama etleri ve kızarttığımız sebzeleri karışık olarak dizelim.Aralarına piyazlık ince doğradığımız kuru soğanları ve taze soğanları katalım.Tuzunu baharatlarını ve 1 çay bardağı kadar etin saldığı sıcak et suyunda açtığımız salçalı et suyunu ilave edelim.200 derece ön ısıtma yaptığımız fırında alt üst konum olarak yaklaşık yarım saat kadar pişirelim.Ve sıcak olarak pilav eşliğinde servise sunalım.
Not:Bir süreliğine yine yeniden buralarda olmayacağım,döndüğüm de görüşmek üzere SEVGİLERİMLE..