Vişnap

Kıkırdaklı Poğaça

0
Merhabalar.
Bir gün öncesi dondurucudan kurban bayramından kalan son parça et vardı onu çıkarttım kavurma veya et sote yapmak için.Buz dolabının alt rafına koydum çözülsün diye.Ertesi günü soğanları doğradım eti doğrayım istedim et tamamen yağdı çok az eti varmış ve ben hiç dikkat etmemişim.

Bu arada biz de etten çok sebze tercih edilip seviliyor her zaman.Ben de sebzeleri salataları daha fazla sever ve öncelik onlara veririm her zaman.Balığı unutmayım bu arada balıkta favorimdir.

Bir an kaldım öyle ne yapsam diye hem akşam yemeği hem ben bu yağı napsam diye.Ve yapacak bir şey yoktu çok yağlı eti tencereye alıp kısık ateşte erittim içine bir kuru soğan bir elma katarak.Sonra o yağı hafif ılınınca süzgeçten geçirdim.Süzgeçte kalan kıkırdakları da işte aşağıda gördüğümüz gibi nefis poğaça yaptım.

Bu tür yağ yapmayı benim annem de bilmez yapmazdı duyduklarım daha öncesi anneannelerimiz babaannelerimizin çok sık yaptıkları bir yöntemdir diye bilirim.
Hatta kuzenimin kayınvalidesi bu tür hayvan yağlarını eritir ve oluşan kırkırdakları ile börekler poğacalar yapardı."Ben de aynen onlar gibi erittiğim yağda oluşan kıkırdaklar ile yaptım poğaçaları ve çok sevdik lezzetini"

Ben o zamanlar çok küçüktüm hatırlıyorum hayal meyal de olsa o günleri.Hani çocukların en huysuz olduğu onu yemem bunu asla ağzıma sürmem dediği zamanları."ah çocukluk ah en güzel yaşanmışlıklar"
O zamanlar ben ve kıkırdaklı poğaça,börek vs yemek hiç  düşünemem biz çocuklar yemez sokağa kaçardık yememek adına.

Bizler büyürüz huylarımız değişir ve ben asla yemem dediklerimi şimdi bayıla bayıla yiyorum.Ondan dolayı çocuklara yemedikleri gıdalar için ısrarcı olmayalım nasıl olsa büyüdüklerin de yiyecekler der ve aşağıda ki tarifime geçerim.
Malzemeleri:
Yarım su bardağı yoğurt
1 Çay bardağı süt
Yumuşak margarin "130 gr"
Yarım su bardağı fındık yağı"100 ml"
1 Çay kaşığı tuz "kıkırdak yeterince tuzlu"
Yarım çay kaşığı toz şeker
 1 Adet yumurta "akı içine sarısı üzerine"
3/4 Su bardağı un "kıvamı kulak memesinden yumuşak"
1 Paket kabartma tozu
Yarım çay kaşığı karbonat
2 Çay kaşığı limon suyu
1 Çorba kase dolusu kıkırdak
Üzeri İçin:
1 Adet yumurta sarısı
1 Yemek kaşığı fındık yağ
Çörek otu,susam vs
Tarifi:
Karıştırma kabına unu eleyerek ve kontrollü olarak öncesi yarısını alalım. Daha sonra hamurun kıvamına göre geri kalan unu eleyerek  ilave edeceğiz.

Unun ortasını havuz şeklinde açalım,üzerine yumuşak margarini,fındık yağını katalım.Süt,yoğurt,tuz,toz şeker,yumurta akını ve bir kase dolusu kıkırdağı ilave edelim.Kabartma tozunu ve karbonatı eleyerek katalım.Karbonat ve kabartma tozunun üzerine gelecek şekilde limon suyunu dökelim.

Bir yandan da kontrollü ve eleyerek kalan unu ilave edip bir yandan yoğuralım.Kıvamı kulak memesinden daha yumuşak hafif ele yapışacak kıvamda olsun.Üzerini örtüp yarım saat kadar dinlendirelim poğaça hamurunu.

Fırın tepsisine yağlı kağıt serelim.Avuç içlerimizi hafif yağlayıp hamurdan cevizden irice parçalar koparıp elimizle yuvarlayalım.Tezgaha alıp ortasını bütün bırakacak şekilde kenarlarına bıçakla 6/7 adet uzunlamasına kesikler atalım.Fırın tepsisine alalım.Üzerlerine bir yemek kaşığı fındık yağı ile çırptığımız yumurta sarısını sürüp çörek otu serpelim. 190 derece ön ısıtma yaptığımız sıcak fırına atıp altı üstü kızarıncaya kadar pişirelim.
Sevgilerimle..





0 yorum:

Yorum Gönder