Vişnap

Cranberry'li Kek - Turna Yemişli

0
Merhabalar.
Cranberry'leri alalı epey bir zaman oldu sanırım üzerinden 2 ay geçmiştir.İlk bir dost davetinde sözü geçmişti faydalarından bahsedilince dikkatimi çekti ve çarşıya gittiğimde aktardan almıştım.Fayda görmek için her gün bir parça düzenli olarak yenmesi gerektiğini söylediler de ilk bir kaç gün uydum riayet ettim yedim ve sonrası sıkıldım rafta unuttum kaldı.
Acaba kek veya kurabiye yapıp bunları değerlendirsem diye düşündüm ve karar verdim kek yapmaya.Kalan diğer yarısı ile de kurabiye yapacağım.

Bizler lezzetini çok sevdik sizlere de tavsiye ederim.Gördüğünüz de mutlaka alın kuruyemişle beraber,tek başına veya olmadı benim gibi kekini yapar yersiniz.Bir an düşündüm acaba diğer kuru üzüm gibi suda ıslatıp bekletsem yumuşasa mı diye sonra da vazgeçtim ve böyle daha çıtır kıtırlı hafif mayhoşlu bana göre daha bir lezzet kattılar kekime.
Malzemeleri:
3 Adet küçük boy yumurta
Yarım su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı bal
1 Su bardağı ılık su "250 ml"
1 Çay bardağı fındık yağı "150 ml"
1 Çay bardağı kuru cranberry "turna yemişi"
1 Paket kabartma tozu
Yarım çay kaşığı karbonat
2 Çay kaşığı limon suyu
Aldığı kadar un" koyu boza kıvamı"
Tarifi:
Kek malzemeleri oda ısısında olsun.Karıştırma kabına yumurtaları ve toz şekeri alıp şeker eriyene kadar çırpalım.Balı,fındık yağını ve ılık suyu ilave edip çırpmaya devam edelim.

Unu kontrollü ve eleyerek ilave edelim bir yandan çırpmaya devam edelim,kıvamı koyu boza akışkanlığında olsun.Cranberry'leri "turna yemişi" una bulayıp elekten geçirip ilave edelim.Bu aşama da kaşıkla alt üst edip karıştıralım.Kabartma tozu ve karbonatı eleyerek ilave edelim üzerine limon suyunu döküp kaşıkla alttan üste doğru kek harcına eşit olarak dağıtıp yedirelim cranberry'leri.

Kek kalıbını yumuşak margarinle yağlayıp eleyerek un serpip her tarafına yayalım fazlalığını kalıbı ters çevirerek silkeleyelim.Kek harcını içine döküp eşit olarak yayılması için kalıbı bir kaç kere tezgaha hafifçe vuralım.

170 derece ısıya ayarlanmış soğuk fırına atalım keki.İlk 30 dakika asla fırın kapağını açmayalım.Kek kabarıp kalıbın kenarlarından ayrılıp kızarana kadar pişirelim.

Dışarı alıp nihale üzerinde ilk sıcağının çıkmasını bekleyip servise sunalım.
SEVGİLERİMLE.

Cranberry'in faydalarını kısaca aşağıda belirttim.Bir göz atıp okumanız da bence fayda var derim.


                           
Latince ismi Vaccinium macrocarpon olan Cranberry’nin meyveleri idrar yolları iltihaplanmasında kullanımıyla tanınıyor. Cranberry deki bileşenlerin mesaneyi çevreleyen epitel hücrelerin yüzeyine bakterilerin yapışmasını önlediği düşünülmektedir.
Cranberry ürünleri (Cranberry suyu, tablet) bu rahatsızlığa karşı koruyucu ve tedaviyi destekleyici özelliktedir.İdrardaki asit miktarını artırarak bakterilerin mesanede üremesini engelleyebilmekte ve de bu şekilde idrar yolları enfeksiyonlarının tedavisine yardım etmektedir.
Bu bitkiyle ilgili yapılan araştırmalara göre Cranberry meyve suyu kadınlarda daha etkin olmakta yaşlı kişilerde ise etkinliği düşmektedir.
Meyvelerin kırmızı rengini veren proantosiyanidinler koli basilinin idrar kesesi çeperine yerleşmesini önlerken,diğer bileşeni olan meyve şekeriyle beraber bakterileri öldürücü etki gösterir.
İdrar yolu enfeksiyonlarında devamlı olarak antibiyotik kullanılmasının bazı sakıncaları vardır.Antibiyotik kullanımı dirençli bakterilerin gelişmesine sebep olmaktadır.
Bu yüzden öncelikli olarak Cranberry tercih edilmesi ve ağır seyreden durumlarda ise son çare olarak antibiyotik kullanılmasını öneren uzmanlar vardır.











0 yorum:

Yorum Gönder