Vişnap

Patatesli Fiyonk Börek

0
Merhabalar.
Bir kaç zamandır televizyonda nette fiyonk börek paylaşımları görüyordum.Hazır tam da mutfakta yine son günlerin börek trendi gonca gül böreği hazırlıkları içindeyken tuttum 4 adet yufkanın 2 adetini  deneme amaçlı fiyonk börek için ayırdım.Bir gün öncesinden yaptığım et suyuna patates pürem de vardı,şekli çok güzel.İç malzeme olarak istenilen her tür malzeme kullanılır.

Gonca gül börek için mutfağa girip fiyonk böreğe verdim önceliği.Bu bitince gonca gül böreği de yapacağım bitsin bugün her iki şekilli börekler.

Şu an fiyonk böreklerim fırında pişiyorlar ama nasıl kabardılar puf puflar offf bu ne şişkoluk yeter daha şişip kabarma diye söylendim başlarında:)Vallahi şu an gördüğüm fiyonk şekli filan kalmadı:)

Umudum ilk sıcaklıkları çıkıp kendilerine gelip kabarıklıkları sönerse belki fiyonk şekline kavuşur,olmadı yapacak bir şey yok:)

Fiyonk börekler pişerken ben de bu arada tarifini yazıyorum.Ve onların fotoğraflarını çekerim inşaAllah gün ışığını kaçırmayız.
Malzemeleri:
2 Adet yufka
1 Çorba kasesi dolusu patates püresi
1 Çay bardağı kaşar peynir rendesi
Ara Sos Malzemeleri:
3/4 Çay bardağı et suyu
3/4 Çay bardağı fındık yağı
1 Yemek kaşığı un
1 Yemek kaşığı sirke
Tarifi:
İki adet yufkanın tekini tezgaha alalım her dört kenarında ki yuvarlak kısımları keselim kalan yufka kare şeklini alsın.Kenarından kestiğimiz parçaları atmayalım fiyonkların orta boğumunu yapmak için kullanacağız onları.

Kare şeklinde ki yufkayı da 4 eşit kare olacak şekilde ortadan ve yandan keselim.Bir tek yufkadan 2 adet büyükçe fiyonk börek oluyor.
Sos malzemelerini et suyunu,fındık yağını,sirke ve unu derince kaseye alıp hepsini özleşene kadar çırpıcı ile çırpalım.

Kare yufkanın tekini alalım tezgaha düzgünce yayalım üzerine fırça yardımı ile sos malzemesinden sürüp soslayalım.Diğer kare yufkayı üzerine yayalım onu da soslayalım.Üzerine tam ortaya ortasına az kenarlarına daha fazla olmak üzere patates püresi ve 1/4 çay bardağı kaşar peynir rendesi koyup kaşığın tersi ile veya bıçak yardım ile yaydıralım.

Uzun kenarlarını hafif içe kıvıralım.Her iki başlardan kalınca katlayarak dikdörtgen şekil verelim.Katlı kısmı alta getirelim.Kestiğimiz kenar parçaları 2 parmak eninde keselim üzerini soslayalım uzunlamasına ikiye katlayalım.Ve dikdörtgen şeklinde ki böreklerin tam ortasından bu yufka bantları geçirip alttan üste üstten alta doğru çevirerek biraz da hafifçe sıkıp boğum yaparak "fazla zorlamadan yoksa kopar yufka bantlarımız"fiyonk şekli verelim.

Diğer kalan yufkalara da aynı işlemleri yapalım.Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine 4 adet fiyonk böreğimizi dizelim,üzerlerine yumurta sarısı sürüp bol susam ve çörek otu serpelim.

Ön ısıtma yaptığımız 190 derece ısılı fırında nar gibi kızarana kadar pişirelim.Hepsi bu umarım açıklayıcı olmuştur tarifim.

Fiyonk börekler rahat bir şekil de sorunsuz bitti fırına doğru da gittiler.

Az sonra gonca gül böreklerimi yapacaktım tam böyle serdim yufkaları sosluyorum ellerim yağ içinde telefon çaldı.Yıkamaya zaman dahi bulamadan kağıt havlu ile sildim ellerimi açtım telefonu telekom iyi güzel hah tamam bunlar bir haftadır devamlı sorun yaşadığım net sorunumu halledecekler diye sevindim.Görünüşte net bağlantım var doğru dürüst hiç bir sayfayı açamıyor devamlı netten düşüyordum.

TTNET Türk Telekoma havale etmiş demek kapı numarası sordular iyi tamam kapadım telefonu yeniden geçtim gonca gül böreklerin başına.

Sosladığım böreğin malzemesini koyup tam döndürüp gonca gül şekli vermiştim bu defa kapı zili çaldı benim eller yine yağ içinde sinir tepeme çıktı o an:)Nereden başladım bu börek işlerine yahu başlamaz olaydım diye meşhur söylenmelerimi yaptım napimm öyle veya böyle deşarj olmam lazım:)

Sağolsun beyefendi baktı ölçüm yaptı ve akşama sabaha modem beni bırakabilirmiş eskimiş eee iyi madem gittiği yere kadar gitsin dedim ve sanırım net sorunum da böylece giderildi.

Bugün fazla konuşup yazdım sanırım eh artık  burada bitsin ve sevgilerimle diyorum..
Ahhh gitmeden unuttum ilk yaptım ya fiyonklu börekleri  ve  acemilik de var diyelim yine de fena olmamışlar değil mi? suç onların fazla kabardılar:) İkinci yapışımda çok daha güzel olacaklar.

















0 yorum:

Yorum Gönder