Vişnap

Kestaneli Kuru Üzümlü Domatesli Taze Naneli Biber Dolması Zeytinyağlı

0
Merhabalar.
Bugünü işsiz güçsüz ve de dolayısı ile tembellik yaparak geçirdim.Nasıl güzelmiş öylesine sevdim ki günü.Hatta bir ara akşam yemeği için canım ızgarada tavuk kanadı istedi bir de yanında çok sevdiğim tavuk ciğeri.Gidip alayım dedim dedim bir türlü gitmedim gidemedim dedim ya gün tembellik günümdü.
Akşam yemeği için bir akşam öncesinden hamsi pilaki çorba vs olunca hevesimden isteğimden vazgeçtim tembellik adına.Artık yarın hem kuaföre gider ne zamandır aklımda olup bir türlü kıyamadığım saçlarımı kısacık kestiririm,hem alışveriş yapar belki oradan da cafeye uğrar deniz havası alırım.

Bir de aklıma takıldı

Malzemeleri:
2 Su bardağı pirinç "300 gr"
1 Ufak su bardağı sızma zeytinyağ
4/5 Adet orta boy kuru soğan
3 + 1 Adet orta boy domates
1 Tatlı kaşığı biber salçası
1 Tatlı kaşığı kepse
1 Tatlı kaşığı yeni bahar
1 Tatlı kaşığı tarçın
1 Tatlı kaşığı kara biber
1 Çay bardağı kuru üzüm
1 Su bardağı kestane
Yarım çay bardağı nar ekşisi
2 Tatlı kaşığı toz şeker
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Kg dolma biberi
Tarifi:
Kestanelere çizik atıp ızgarada veya teflon tava da yumuşayana kadar pişirelim,pek fazlaca kızarmasınlar.
Kuru soğanları rondodan geçirelim,tencereye sızma zeytin yağını alıp ince doğranmış kuru soğanları ilave edip karamelize olana kadar kavuralım.
Domatesleri yıkayıp kabuğu ile rondodan geçirelim."Kabuklarını atmayalım unutmayalım ki çok vitaminli."Domatesleri ilave edelim soğanlara beraber saldığı suyu çekene kadar kavuralım.

Pirinçleri yıkayıp süzgeçten geçirelim ve ilave edelim bir iki pirinçleri zedelemeden pirinçler şeffaflaşana kadar kavuralım.Baharatlarını,tuzunu,toz şekerini,kuru üzümlerini ilave edelim.Kaşıkla alt üst ederek baharatları ve kuru üzümleri harmanlayalım.Üzerine aynı bardak ile 2 su bardağı soğuk su ilave edelim.İlk bir iki dakika harlı  ateşte kaynamaya başlasın hemen ateşin altını orta kısığa getirelim.Orta kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar tutalım.Ateşin altını kapatalım ince kıydığımız taze naneleri ve üçe dörde böldüğümüz kestaneleri ilave edip  alt üst edip harmanlayalım.Kenara çekip hafif soğumasını bekleyelim.

Dolmalık biberlerin saplarını çıkarıp yıkayalım şayet saplarını kapak olarak kullanacaksak atmayalım.Biberleri süzgeçe ters çevirelim fazla suları aksın.

İçlerine iç harcımızı kaşıkla dolduralım fazla tıkış tıkış olmasın yukarıdan bir parmak aşağıda olsun ki pişince şişen pirinçler taşma yapmasın görüntüsü güzel olmuyor.

Büyük kuşaneye 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağ koyup üzerine rendelediğimiz ya da rondodan geçirdiğimiz bir adet orta boy kırmızı domatesi ilave edip suyunu hafif çekene kadar kavuralım.Üzerine biber dolmalarımızı dikine olacak şekilde sıralayalım.Biberlerin yarısını pek gelmeyecek şekilde suyunu kenardan verelim.Öncesi bir iki taşım harlı ateşte suyu kaynayana kadar kaynatıp sonrası ateşi orta kısığa getirip pirinçler uzayıp yumuşayana kadar pişirelim.

Kendi tenceresi içinde soğuduktan sonra kapaklı borcama alıp acelemiz yoksa bir gün dinlendirip sonrası limon suyu ile servise sunalım.Yapacak olanlara afiyetler olsun.
Bugün ne zamandır çok ihmal ettiğim sevdiğim blogları elimden geldiğince ziyaret ettim.Bir çoğuna uğrayamadım daha çok bloglar var ziyaretlerine gideciğim ilerleyen günlerde inşaAllah Rabbim nasip eder.

Ziyaretlerin güzelliği tıpkı eski günlerde gibi çok keyifliydi.Ne zamandır unutmuşum blog arkadaşlarımın paylaşımlarını okuyup yorum yazmaların dinlendirici güzelliğini huzurunu.

Ne instagram ne faace book ne twitter bu keyfi almamı sağlamıyor bloglar bizlerin her zaman ilk göz ağrısı ve her zaman da ilk önceliğimiz olması dileği ile sevgilerimi yolluyorum.








0 yorum:

Yorum Gönder