Vişnap

Mantar Çanağında Kuru Üzümlü Baharatlı Tavuk Sote

0
Merhabalar.
Bugün biraz karışık çokça dolaşık durumlar bir takım oluşumlar içindeyim..Bana biraz terapi gerek diye mutfağa attım kendimi.Her zaman çok sevdiğim müziğe de ara verdim hiç bir ezgiyi dinlemek istemiyorum bugün.

Geçtiğimiz gün bir kuş kafesin de ürperirken öldürüldü ve toprağa vermek yine bana düştü.Ondan dolayı az kafa dağıtmak için biraz el oyalayan mantar çanağında tavuk soteyi yaptım bugün.

Ispanak var sırada o kolay onun da iyice dikkatli bir şekilde ayıklanması ve yıkanması şart.Sırf ıspanağın ayıklanması ve yıkanması konusunda çok huysuz olduğumdan her yerde herkesler de,dışarılar da ıspanak ve de diğer yeşil otları yemiyorum mecbur kalmadıkça.

Ispanaklar sirkeli son suyunda beklerken bu arada bende mantar çanağında tavuk sotenin tarifini yazayım istedim oysa işlerim o kadar çok ki şu an.!Zamanı iyi değerlendirip boşa geçirmeyim istedim saatlerimi.
Malzemeleri:
2 Yemek kaşığı tereyağ
1 Yemek kaşığı fındık yağı
Yarım kilo tavuk göğüs eti
1 Kilo iri kültür mantarı
2 Adet orta boy kuru soğan
1 Adet kırmızı kapya biber
 1 Adet çarliston biber
2 Yemek kaşığı kuru üzüm
1 Çay kaşığı kırmızı pul biber
1 Yemek kaşığı biber salçası
Yarımşar çay kaşığı zencefil,tarçın,yenibahar,kepse
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Su bardağı kaşar peynir rendesi
Tarifi:
Mantarların saplarını çıkaralım ve saplarını bol su ile yıkayalım.Kuru soğanları iri yemeklik doğrayalım.Biberlerin sap ve tohumlarını çıkarıp iri doğrayalım.Tavuk etlerini yıkayıp süzüp minik kuş başı doğrayalım.Çanak mantarların dış kabuklarını soyup atalım.Kaşar peynirini rendeleyelim.

Kuşaneye tereyağ ve fındık yağını alıp eritelim,içine kuru soğanları ve biberleri katıp karamelize olana kadar kısık ateşte soteleyelim.İçine salçasını ve kırmızı pul biberini katalım.Salçanın kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edelim.

Kuş başı doğradığımız tavuk etlerini katalım rengi dönene kadar sotelemeye devam edelim.Çıkarttığımız mantar saplarını yıkayıp elimizle fazla suyunu sıkıp minik olarak doğrayalım tavuklara katalım.Yüksek ateşte arada karıştırarak sotelemeye devam edelim.Tavuklu malzememiz suyunu çekip yağına kalsın.Tuzunu ve baharatlarını katalım.Kuru üzümleri ilave edip hepsini alt üst edip harmanlayalım.Ilındıktan sonra kaşar peynir rendesinin yarısını katıp kaşıkla alt üst edip harmanlayalım hepsini.

Bu arada fırın tepsisine yağlı kağıt serip mantarları üzerine sıralayalım.Çanak mantarlara ön pişirme yapmak için üzerlerine ve yanlarına fırça ile zeytinyağ sürüp 200 derece ön ısıtma yapılmış fırında 10 dakika kadar pişirelim.Çanaklarında biriken lezzetli suyu tavuk soteli harçımızın içine katalım.

Aynı fırın tepsisinde ki çanak mantarların içlerine tavuk soteleri eşit olarak paylaştıralım.Üzerlerine kalan kaşar peynir rendelerini ilave edip 200 derece ön ısılı fırında pişirmeye bırakalım.Üzerlerinde ki kaşar peynirler eriyinceye kadar fırınlayalım.Sıcak olarak servise sunalım.Yapacak olanlara afiyetler olsun.
Semt pazarın da iri devasa kültür mantarları görüce dayanamayıp hemen aldıydım.Bu tür büyük mantarlar ile böylesi malzemeli lezzetler çok iyi oluyor.İçine istediğin kadar malzemeyi zorlanmadan ilave edip pişiriyorsun.Yoksa hiç aklımda bu tür lezzeti yapmak yoktu.

Tavuk göğüs eti yerine but eti de olabilir hatta daha lezzetli olur ben de göğüs eti vardı onu değerlendirdim.Baharatlar ve kuru üzümler ayrı bir lezzet katıyor mutlaka ilave etmenizi tavsiye ederim.
SEVGİLERİMLE..













0 yorum:

Yorum Gönder