Vişnap

Hamsi Mücveri..

0
Merhabalar.
Benim  çocukluğum bol balıklı sofralarda geçtiğinden alışkınım ve severim balıkları pişirmeleri ve de tabii yemelerini de.O zamanlar hamsi,istavrit pek tercih edilmezdi.Çok balık çeşitleri vardı.

Ben  minicik bir çocuktum kuzenimle deniz kenarına gider sahilde balık tutardık derme çatma oltalarımızla.Ne balığı olur kıyıda ekseri kaya balığı olurdu.Onun oltanın ucuna takılıp kıpır kıpır hali öyle çok hoşumuza giderdi ki.

Şimdilerin el yakan rüyalar da bile görülmeyen Kalkan balığı,Kırlangıç,Kılıç balığı orta direk tabir ettiğimiz ki şimdiler de o orta direkler de kalmadı ya gelen giden hükümetler ve yanlış politikalar sayesinde:( İşte  onların bizlerin ve de zenginlerin herkeslerin sofraların daydı.Tadını hiç bir balığa değişmem bu lezzet deryası balıkların.

Kalkan balığı büyükse yarısı yok orta halli ise bütünü alınırdı.En az da 2/2.5 kilo olmalı derdi büyüklerim balık sohbetlerinde.Acaba şimdilerde de kalkan balığını dilim dilim satsalar  hepimiz alsak olmaz mı? Neyse biz dönelim günümüz sofralarının baş tacı hamsimizi nasıl yapmışız.
Malzemeleri:
Yarım kilo Karadeniz hamsisi
4/5 sap taze soğan
Yarım demet maydanoz
Bir kaç dal dereotu
İki yumurta
İki yemek kaşığı un
Kara biber
Kırmızı pul biber
Kekik
Tuz
Fındık yağı
Tarifi:
Hamsilerimizin kafalarını koparalım.Orta kılçıklarını da çıkartalım.Her bir hamsiyi ikiye ayıralım.Bol suyla yıkayalım süzgüye alalım.Bir karıştırma kabına yıkayıp incecik kıydığımız taze soğanlarımızı,maydanozlarımızı,dereotlarımızı ve de süzülen hamsilerimizi alalım.İçine iki yumurtayı kıralım.Ununu ve baharatlarını da ilave edelim.

Hafif kek kıvamında olsun hamsi mücver harcımız.Bir tavaya fındık yağımızı alalım.Yağ kızınca kaşıkla aldığımız hamsi mücverlerimizi bol kızgın yağa bırakalım ve kaşığın tersi ile üzerlerini düzleştirelim.Nar gibi kızartalım.Kağıt havlu serdiğimiz servis tabağına alalım hamsi mücverlerimizi.Yanın da bol yeşil salata ile servis edelim.
Afiyetler olsun.Sevgi,sağlık ve huzurla kalın.

0 yorum:

Yorum Gönder