Vişnap

Cevizli Fava.

0
Merhabalar.
Bugün günüm öylesine koşturma ve telaş içinde geçti ki,üstüne bir de çamaşır makinesi bozuldu içi çamaşır dolu sen içine alma suyu ver dışarı yer gök banyo da her yerler sular içinde,adeta Küçüksu plajına dönmüştü:)Vallahi şu an gülüyorum  ama o an sinirden çıldırdım sandım. Çıldırsan da olan olmuş bunca işimin arasında o işi de hallettik servis geldi yaptı.Tekrardan çamaşırları yıkıyor ama ben hala tedirginim on kere gidip gelip bakıyorum ne durumda diye.

Ve dün yaptığım cevizli favanın tarifini yazmak için nihayet fırsat buldum ve geçtim pc nin başına.

Favanın her türü sebzelisi,sadesi,havuçlusu çok rağbet gören bir meze türü bizde.Dün de cevizlisini yaptım sonuç tabii ki çok güzel oldu.Sanırım pişirmesi bu kadar kolay bir meze türü daha yoktur.Böylesi pratikliğinin yanında lezzet ise süper.Üzerine bol limon ve sızma zeytinyağlı sosu ile mükemmel sonuç.
Malzemeleri:
300 Gr kuru iç bakla
2 Adet orta boy kuru soğan
1 Tatlı kaşığı toz şeker
1 Çay kaşığı tuz
3/4 Çay bardağı sızma zeytinyağı
3/4 Çay bardağı ince kıyılmış ceviz içi
Yarım demet dereotu
Servis sos malzemesi:
1 Limon suyu
Yeteri kadar sızma zeytinyağı
Tarifi:
Kuru iç baklaları yıkayıp akşamdan soğuk su ile ıslatalım.Ertesi günü düdüklü tencereye iç baklaları alalım.Üzerine 2 adet kuru soğanı iri iri dörde beşe bölüp katalım.Üzerine toz şekerini,tuzunu ve sızma zeytinyağını ilave edelim.Üzerini yarım parmak geçecek kadar su koyup düdüklü tencerenin kapağını kapatalım pişmeye bırakalım.

İlk tıslama sesinden sonra pişmesi için 10 dakika yeterli geliyor.Ama buharı kendiliğinden çıkana kadar bekletelim ondan sonra açalım düdüklünün kapağını.Kendi sıcağı ile de pişmeye devam ediyor.

Piştikten sonra el blenderı ile ezelim püre haline gelsin.Üzerine incecik kıydığımız cevizleri ilave edip kaşıkla alt üst edip karıştıralım.Borcamı soğuk su ile çalkalayıp kurulamadan içine bakla ezmesini (fava) dökelim.Soğuyunca üzerini ince kıydığımız dereotu ile süsleyelim.

Servis yaparken servis tabağına porsiyonluk yenecek kadar alıp üzerine bir kasede çırptığımız limonlu sızma zeytinyağlı sos ile bir miktar soslayalım.
Her zaman o an da yiyecek olduğumuz zaman favanın üzerini sosluyorum.İsterseniz Borcama aldığınız da üzerine dereotlarını koymadan öncede soslayabilirsiniz.Ben öyle tercih etmiyorum karar size kalmış artık nasıl arzu ederseniz.Yapacak olanlara afiyetler olsun.

Bir de eğer normal tencerede pişirecekseniz pişerken hiç kaşık vurmadan arada bir tencereyi sallayarak pişirin derim.Neden derseniz vallahi nedenini bende bilmiyorum Rahmetli annemden duyduğum bir öneri sadece.

Elbet büyüklerimizin bir bildiği vardır onlar her zaman bizlere tecrübeleri ile ön ayak oldular.Ölmüş olanlara Rabbim rahmet eylesin,mekanları cennet olsun.Hayatta olan büyüklerimizin de ömürleri sağlık huzur ve de mutluluklarla dolu dolu geçsin.
                                                                                                   SEVGİLERİMLE.






0 yorum:

Yorum Gönder