Vişnap

Yumurtalı Hodan Kavurması..

0
Merhabalar.
Bugün geceden beri lodos fırtına yorulmadan ara da kısa molalarıyla devam ediyor esmelere.Bir ara sandım acaba evin çatısı mı uçuyor baca mı devriliyor hayırdır deyip ürktüm.Rabbim bizleri afatları ile sınamasın.Her nerede maruz kalmış olanlara da yardımlarını ihsan eylesin.

Hodanı merak edenler için netten aldığım fotoğrafı altta paylaştım.Hepimizin bildiği yöresine göre değişik isimlerle anılan lezzetli güzel bir ot.Bizim buralar da hodan deniyor,bilmem sizin oralar da ne deniyor paylaşırsanız sevinirim.Ve de başlayalım tarifini yazmaya.
Malzemeleri:
Yarım kilo hodan
2 Adet orta boy kuru soğan
1 Küçük çay bardağı fındık yağı
2/3 Adet yumurta
1 Tatlı kaşığı kara biber
1 Çay kaşığı kırmızı pul biber
1 Çay kaşığı tuz
Tarifi:
Hodanları bilhassa kök kısımlarını dikkatlice ayıklayıp orta irilikte doğrayalım.Bol suyla defalarca temiz suyu çıkana kadar yıkayalım sirkeli suda 10/15 dakika bekletelim.Son su yapıp süzdürelim bir başka tencerede su kaynatalım içine süzgeçte ki hodanları atıp kök kısımları iyice yumuşayana kadar haşlayalım.Süzelim kenarda bekletelim.

Bu arada kuşaneye fındık yağını ilave edip kızdıralım yemeklik doğradığımız kuru soğanları pembeleşene kadar kavuralım.Kırmızı pul biberi ve tuzu katalım içine haşlanıp süzülmüş hodanları ilave edip kavurmaya devam edelim.Karabiberini ilave edip yumurtaları hodanların üzerlerine kıralım.Devamlı karıştırıp alt üst ederek yumurtaların hodanın her tarafına karışıp katılaşana kadar pişmesini sağlayalım.

Soğutmadan sıcak olarak servis edelim.Yapacak olanlara afiyetler olsun.
Karadeniz taraflarının mutfak kültüründe olan bir tarif hodan hatta turşusunu da kuruyorlar diye biliyorum yanlış bilmiyorsam şayet ve oralarda Giresun ve civarlarında kaldırik diye isimlendiriliyor.

Bizim buralarda ise bu bitkiye "hodan" deniyor çeşitli yörelere göre farklı isimleri var.Benim bildiklerim "kaldırik,ıspıt,zılpıt,sağır dili,sığır dili vs vs bu isimler böyle uzar gider.

Ve mevsimin de mart başı nisan ayları gibi ilk bahar diye biliyorum ben ama geçenler de semt pazarında görünce şaşırdım.Hodan da nasibini alıp mevsimsizler kategorisine girmiş diğer çoğu sebzeler gibi.
Pırasalı kavurması da oluyor,mısır unlu kızartması "dönderme" ya da sade yumurta kırmadan da yapıyorum bazen soğuk zeytinyağlı olarak tüketiyoruz o vakit.

Sonuçta çok faydalı bir bitki zaten doğa da olupta biz insanlar için hangi otlar faydalı değil ki.Rab'ime şükürler olsun bizlere verdiği nimetler.SEVGİLERİMLE...










0 yorum:

Yorum Gönder