Vişnap

Poğaca Kıymalı.

0
Merhabalar.
Ne zamandır pastahane poğaca tarifi arıyorum bir türlü bulamıyorum.Benim istediğim hani o pastahaneler de satılan yağlı poğacalar var ya yerken kırıntıları hep üzerinize dökülür öylesi gevrektir bayılıyorum o lezzete ve üzerime dökülen her bir kırıntısına.

İşte yok ki pastanede imalatta çalışan bir tanıdığımız.Nette hangi poğacayı yaptıysam aradığım o lezzete ulaşamadım.Bu poğacam da çok güzel oldu çok beğenildi.Amma velakin düz sıradan bir poğaca işte:)
Malzemeleri:
1 Paket margarin
 1 Çay bardağı fındık yağı
1 Çay bardağı  süt
1 Çay bardağı yoğurt
1 Yemek kaşığı sirke
1 Adet yumurta +1 adet yumurtanın akı 
1 Çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı toz şeker
 1Tatlı kaşığı karbonat
 1 Çay kaşığı limon suyu 
Aldığı kadar un (kulak memesi kıvamı)
İç Malzemeleri:
250 Gr kıyma
1 Adet kuru soğan
1 Yemek kaşığı margarin
1 Çay kaşığı kırmızı pul biber
1 Çay kaşığı karabiber
1 Çay kaşığı tuz
Çörekotu
Tarifi:
Derin bir kaba dışarı da yumuşayan margarinimizi alalım üzerine fındık yağını,sütü,yoğurdu,sirkesini,1 adet bütün yumurta ve diğer 2 nci yumurtanın akını,tuz,toz şeker ve de limon suyunu,karbonatını ilave edip yavaş yavaş bir yandan da elediğimiz unumuzu azar azar ilave edelim.Poğaca hamurumuzun kıvamı kulak memesi yumuşaklığın da ele yapışmayan bir hamur olsun.Bütün malzemeyi iyice yoğuralım.

Poğaca hamurumuzun üzerini temiz mutfak havlusu ile örtüp yarım saat kadar dinlenmeye alalım.Biz de bu arada kıymalı iç harcını hazırlayalım.

Sahana bir kaşık margarini alıp yemeklik ince doğradığımız kuru soğanı
karamelize olana kadar kavuralım.Kırmızı pul biberini,tuzunu ve de kıymasına katarak ezdirerek kıymaları kavurmaya devam edelim.Kıyma top top olmaması için bu ayrıntıya dikkat edelim.Ateşten indirip karabiberini de katalım kapatalım ocağın altını.Bir kenarda hafif ılınmasını bekleyelim.

Poğaca hamurundan yumurta büyüklüğünde parça kopartıp avuçumuz için de çay tabağı büyüklüğünde yuvarlak  olarak açıp şekil verelim.Bir kenarına kıymalı harçtan koyup diğer yanı üzerine kapatalım.Yarım D harfi şeklin de olsun poğacalarımız.Ya da istediğiniz şekli de verebilirsiniz sizin tercihinize kalmış.

Bütün poğaca hamuru bitene kadar aynı işleme devam edelim.Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim.Üzerlerine fırça ile yumurta sarısı sürüp çörek otu serpelim.180 derece ısıtılmış fırında nar gibi olana kadar pişirelim.

Ve sonrası tabii illa ki olmazsa olmazımız demli çayımıza arkadaş eyleyelim miss gibi sıcacık poğacalarımızı.Yapacak olanlara afiyetler olsun.
Tarifimi de yazdım aslında birazdan yatsam erkenden uyusam sabah çok erken yolculuk var.Fakat hiç sanmam ki erken yatarım yatmasına da uyku işte önemli olan uyuyabilir miyim.Hiç sanmam bünye alışkın değil ki erkenden uyumalara.

Hiç bir zaman başımı yastığa koyup uyuyanlardan olamadım.Hani bazılarımız öyledir nerede yastık görse hemen uykuya dalarlar ve ben de onları her zaman çok çok  kıskanmışımdır:)

Hepinize sağlıklı güzel aydınlık günler temenni ediyorum.








0 yorum:

Yorum Gönder