Vişnap

Mantarlı,Patatesli Börek.

0
Merhabalar.
Bakın yine krizlerim tuttu hah bu sefer ki krizim tatlı değil börek.Üstelik krize yakalanan bir tek ben değilim.Geçen kuzenim geldi yatıya o da börek börek diye dolanıyor mutfakta gecenin bir yarısı:)Baktım dondurucuya hah börekleri gördüm köşede geçen Görele'ye gitmeden yapıp  dondurucuya atmıştım da acaba ne li ola ki inanın unutmuşum.

Neliyse neli biz böreğe kavuştuk mu kavuştuk yaşasın deyip hemen fırını açtık.Börekleri buzlu buzlu yumurta sarısına buladık.Karışık çörek otu,susam,haşhaşını da ektik.Verdik fırına çayın suyu da ocakta ısınıyor bir yandan.
Not:Ahhh börek pişti daha  çok sıcakken ortadan ikiye böldüm hemen bir de parmaklarımı da yaktım,baktım ki en sevdiğim mantarlı,patatesliymiş.Hatırladım yaptığım günü dahi:)Hatta o gün yaparken de hiç canım istememişti bilmem neden yine hey heylerimin üstünde olduğu bir gündü unutmam hiç öyle anlarımı:))


Kuzenim tutturdu da tutturdu illa terasta oturalım.Gece olmuş olanca soğuk kendini nasıl hissettiriyor buna rağmen biz iki çılgın giydik kalın hırkaları çıktık terasa.Soğuk hava anlamıyor ki kuzum kuzenim.

Baktım ayaklarım buza kesti haydi çorapları da giydim,böbreklerim zaten taşlı kumlu üşütmemem lazım.Geçen çok fena sancısını çektim.Neredeyse hastanelik oluyordum.Bu sıralar fena yoklar oldu beni sancısı ölümü dahi istetecek kadar beter bir sancı.Böbrek taşı ile ilgili çok yakında bir post yazacağım.Sizlerden yardımcı olmanızı ümit ediyorum.

Kuzenime de hiç kıyamıyorum.Neden mi ahh kötü hastalığa yakalandı tam 10 yıldır mücadele ediyor.Midesini tamamen bağırsaklarının çoğunu aldılar,pankreası da aldılar.Tövbe biraz sakatatcı dükkanından bahseder gibi hissettim kendimi:)Görse böyle yazdığımı inanın benden çok güler haline bebeğim benim ya.

Neyse inşaAllah iyileşir umarım.Yüce Rabbim çocuklarına bağışlasın.Şekeri 400/450/500 ler de seyrediyor elinde insülünle geziyor güzelim güzeller güzelim tıpkı Sibel Can gibiydi.Her ne kadar zayıflasa da yine de aynı güzelliği devam ediyor.

MaşaAllah bir de morali yüksek ki sanırım onu bu kadar zamandır yaşatan morali.Bir söylüyor beş gülüyor.Allah korusun ben olsam değil 10 yıl vallahi 10 gün de toparlanır giderim öte tarafa.Çok vesveseliyimdir.Hapşursam hemen acabalar da kalırım kötü hastalığa mı yakalandım diye.

Onu her görmem de acaba bir daha görmelerim nasip olacak mı diye aklımdan geçiririm.Eşi de boşayıp terk edip gitti:(2.nci eşiydi hasta olduğunu öğrenince ben hasta bir kadınla uğraşamam demiş "zibidi":( Oysa kötü günde bırakıp gitmek hangi insanlığa sığar ki.Allah'a havale etti canım kuzenim eşini,yapacağı bir şey yok.

Haahh böbrek taşından girdim kötü hastalıktan çıktım ne alakaysa:) Yine de gülümsemek lazım hayatın  acımasızlığı karşısında.Ben de bugün pek bir pozitifim hayırlara çıksın,bana pek yaramaz da:))

Haydi böreğin tarifine geçelim.Yine başladım çok çok konuşmalara tutayım kendimi değil mi?Haa böreklerin fotoğrafını gece olduğundan attığım onca kırk taklalara rağmen çektim ama yine de berbat çıktılar,hepsini sildim attım ben de.Fotoğraf çekme olayında en büyük etken "ışık ışık" diyorum başka da bir şey demiyorum.Bir kaç tane böreği ayırdım ertesi günü gün ışığında fotoğrafını çekmek için.
Malzemeleri:
4 Yaprak yufka
Yarım kilo mantar
1 Orta boy kuru soğan
1 Orta boy patates
Tuz,kara biber,kırmızı pul biber
1 Çay bardağı fındık yağı
1 Çay bardağı su
1 Çay bardağı süt
1 Yumurtanın sarısı
Tarifi:
Kuru soğanımızı piyazlık doğrayıp tavada az fındık yağı ile karamelize olana kadar kavuralım.Yıkadığımız mantarları ince dilimleyip soğanlarımıza ilave edip yüksek ateşte karıştırarak kavuralım.Patatesimizi de rendeleyip içine ilave edip bir iki karıştırarak kavuralım.Tuzunu ve baharatlarını da katalım.Ocağın altını kapatalım.Diğer yanda su,süt ve fındık yağımızı bir kasede karıştıralım.

Yufkamızı ortadan ikiye katlayalım yarım daire olsun,yarım daireyi de ortadan ikiye katlayalım büyük üçgenler elde edelim.Bir yufkadan 4 adet börek,4 adet yufkadan tam 16 adet börek elde ediyoruz.Ben biraz büyük olsunlar istedim börekleri daha da küçültmek mümkün tabii.

Her bir üçgen yufkamıza su,süt,yağlı karışımlı sosu sürelim geniş kısmına patatesli,mantarlı iç harcımızı koyalım.sigara böreği gibi yukarı doğru genişce saralım.Bütün yufkalarımız bitene kadar bu işleme devam edelim.Üzerlerine yumurta sarısı sürelim ve çörek otu,susam,haşhaş tohumu serpelim.180 derece ısıtılmış sıcak fırına atıp kızartalım.

Sonrasında hemen demlenen çayımız eşliğinde güzelce soğutmadan yiyelim:)
Vallahi hazır elime geldi börekler bir güzel oldu ki hiç öyle kalkıpta börek yapacak havada değildim:)
Afiyetler olsun..
Bir gecenin daha sonuna gelmiş olduk.Yeni gelen gün hepimize aydınlıklar getirsin.Ocakta demlenen çayımız gibi sıcacık olsun günlerimiz,sağlıkla, afiyetle,sevgi ile kalın..







0 yorum:

Yorum Gönder