Vişnap

Nomad Tarım ve Beyaz Hindiba İle E.K.S Workshop

48
Merhaba arkadaşlar geçen E.K.S'de Şefimiz Eyüp Kemal Sevinç öncülüğünde Nomad Tarımın yetiştirdiği beyaz hindiba sebzesi ile birbirinden lezzetli nefis ötesi lezzetler pişirdik.Ve tabii sonrasında da bahçe de bizler için kurulan sofralarda bu nefis lezzetleri hep beraber neşe içinde yedik.Hepimizin emeği geçenlerin ellerimize,emeklerimize sağlık deyip kısaca güzel günümüzü anlatayım sizlere.

İlk beyaz hindiba sebzesinin tanıyıp,faydalarından başlayım yazmalara.Aşağıda fotoğrafını gördüğünüz gibi tıpkı bir marula benziyor.Tadı da hani bazen acı çıkar ya salatalıklar yok o da değil hani kök kısımları marulların yiyelim diye tadına bakarız da hafif burumsu,acımsıdır ya işte  o tadı aldım ben ilk tattığımda .Sonrası alışıyor seviyorsun lezzetini.

 Arman Badur'a  bu güzel faydalı sebzeyi yetiştirmeye başlayıp bizlerle tanışmasına vesile olduğu için ve sevgili Lalehan Hanıma da çok çok teşekkürler.Beyaz hindibanın yüzde doksan beşi sudan oluşup büyük oranda potasyum ve de vitamin kaynağı olduğunu öğrendik.Sindirim sistemimize,karaciğerimize çok faydalı olan bu sebzeyi ne yazık ki düne kadar tanımıyordum.

Şimdi kızıl hindibanın kuzeni olduğunu çoçukluğum da buralar da büyüklerimizin  etraflarda ki yeşil alanlardan toplayıp salatasını yaptıklarını hatırladım .Ne yazık ki artık yeşil alanlarımız kalmadığından kızıl hindiba sebzesi de unutulmaya yüz tuttu gibi.

Tanışma faslından sonra start verildi.Sevgili şeflerimiz öncülüğün de başladık önümüzde ki listedeki beyaz hindibalı menüleri yapıp kotarmalara.
1:)Peynir Ve Portakal Dolgulu Hindiba Sarma: 
Malzemeleri: (4 Kişilik )
350 gram hindiba
100 gram lor peyniri
20 gram taze fesleğen
100 gram beyaz peynir
1 adet limon
1 adet portakal
80 ml zeytinyağı
80 gr portakal segment
40 gr limon suyu
2 gr kara biber
7 gr tuz
Tarifi:
Hindibaların kök kısmından 1 cm keserek yapraklara ayıralım.Bir kapta lor peyniri,beyaz peyniri,taze fesleğen ve portakal segmentlerini ekleyip harmanlayalım.Yapraklara ayırdığımız hindibalarısıcak limonlu suda  bekletelim.2dakika sonra alarak hindibaların içerisine hazırlamış olduğumuz peynir dolgusunu koyarak rulo şeklinde saralım servis edelim.


2:) Creamy Hindiba Çorbası:
Malzemeleri: (8 Kişilik )
300 gr hindiba
200 ml krema
1 lt sebze suyu
5 gr beyaz biber
5 gr tuz

Tarifi:
Hindibaların baş kısmından 1'er cm kadar kesip atalım.İnce ince doğrayalım.Bir tencereye hindibaları alalım.Üzerine kremayı ekleyip kısık ateşte 20 dakika pişirelim.Daha sonra sebze suyunu pişmekte olan hindibalarına ekleyelim.Tuz ve beyaz biberle lezzetlendirip servis edelim.Biz bu aşamada muskat rendesi de ilave ettik çok yakıştı.
Not: Bu güzel creamy hindiba çorbasını canım canımmm Reyhancığım    anneeligibi ile ben beraber pişirdik bizim ellerimizin lezzetleri geçtiğinden mi nedir  çorbamız çok çok güzel olmuştu.Değil mi canımm canımm Reyhan'ımm?

3:) Kuzu Etli Hindiba Türlüsü:
Malzemeleri: ( 4 Kişilik )
600 gr hindiba
400 gr kuzu eti
500 gr domates
300 gr dolmalık biber
100 ml su
30 ml zeytinyağı
5 gr karabiber
5 gr tuz

Tarifi:
Kuzu etlerini kuş başı doğrayalım.Hindibaların baş kısmından 1'er cm kesip atalım.Biberleri ince ince,domatesleri küp küp,hindibaları irice keselim.Tencerede zeytinyağını ısıtıp eti kavuralım.Ardından ince ince kestiğimiz dolmalık biberlerimizi ekleyelim.Daha sonra hindibalarını ve domateslerimizi ekleyelim.Kapağını kapatıp suyunu çekmesini bekleyelim.Gerekirse sıcak su ilave edelim.Tuz ve karabiber ile lezzetlendirelim.Kısık ateşte 20 dakika pişirip servis edelim.


4:) Cevizli Hindiba Salatası: 
Malzemeleri: (3 Kişilik )
200 gr Hindiba
40 gr Ceviz
40 gr Portakal
45 gr Armut
60 gr Yeşil Elma
75 gr Rokfor Peyniri
40 gr Limon Suyu
60 gr Zeytinyağı
5 gr Tuz

Tarifi:
Hindibaların kök kısımlarından 1'er cm kesip atalım.Kökü kesilmiş hindibayı yaprak yaprak ayıralım.Portakalın dış kabuğunu soyalım.Yarım ay şeklinde dilimleyelim.Armut ve elmayı da aynı şekilde keselim.Rokfor peynirini küp küp doğrayalım.Bir kasede hindiba,elma,portakal ve armutları harmanlayalım.Üzerine rokfor peynirini ve cevizi serpiştirelim.Zeytinyağı,limon ve tuz ilave ederek servis edelim.


5:) Hindiba Breze:
Malzemeleri: ( 4 Kişilik )
300 gr Hindiba
60 gr Tereyağı
7 gr Şeker
3 gr Karabiber
6 gr Tuz
Tarifi:
Hindibaları ortadan ikiye keselim.Döküm ızgarada 1'er dakika ön ve arka yüzünü mühürleyelim.Bir tencerenin içinde tereyağını eritelim.Üzerine hindibalarını ekleyip tencerenin kapağını kapatalım.Hindibalar suyunu salınca şekerini,tuzunu ve karabiberini ilave edelim.Kısık ateşte 15 dakika pişirip servis edelim.


6:) Hindiba Terin:
Malzemeleri: (8 Kişilik )
800 gr Hindiba
4o gr Tereyağı
5 gr Beyaz Biber
5 gr Tuz
Tarifi:
Hindibaların baş kısımlarından 1'er cm kesip atalım.Hindibalarımızı yaprak yaprak ayıralım.Bir tepsiye kat kat dizelim.Tuz ve beyaz biber ile lezzetlendirelim.Üzerine tereyağı sürüp 20 dakika 180 derece fırında pişirip servis edelim.

Ve mutlu son bütün menümüzü pişirdik sıra yaptıklarımızı yemeler de bahçede  kurulan sofrada hepimiz yerlerimizi aldık.Emeği geçenlere bir kere daha çok teşekkürler ediyorum.

Hindiba sebzesi ile izlenimlerim ise tadını tattığımda ilk duraksadığım yedikçe sevdiğim marulun kök kısmında ki hafif acımsı tadında bir lezzetti.Hatta yedikçe alışkanlık dahi yapabilir benden söylemesi.Hele de böylesine bir çok faydaları olan sebzeyi sizlerin de alıp pişirip yemenizi tavsiye ederim.
Sevgi ve sağlık ile geçsin günleriniz.

Fotoğraflar için sevgili arkadaşım anneeligibi'ye çok teşekkürler ediyorum.Ve kuzu etli hindiba türlü yemek fotoğrafı için de Sayın Çoşkun Aydın Bey'e de çok çok teşekkürler ediyorum.






48 yorum: Leave Your Comments

  1. Hepsi birbirinden güzel tarifler canımm:)Afiyetler olsunn.Emeği geçen herkese çok teşekkürler.Ne güzel gün geçirmişsiniz.çoook ptüm canım benim sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanemciğim evet gün çok güzeldi hele menülerimiz şahaneydi.Teşekkürler tatlım.

      Sil
  2. Ahhhh ahhh nasip işte İstanbul'da 38 yıl yaşadım Bloğum yoktu,Bursa'ya geldim blog açtım böyle aktivitelere gidemiyorum fazla:)))Harika bir deneyim canım sizler adına çokk sevindim öperim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deryamm keşke burada olaydın.Bursa'da bloggerlerin toplantısı oluyor da firma workshopları da oluyordur değil mi ?Ama yine de bir İstanbul gibi faal değildir.Canımm çok öptümm.

      Sil
  3. EKS süper bir yer mutfak sanatları adına:) menü süper Ege esintileri. Hindiba denemedim hiç ilk fırsatta denyeceğim. ellerien sağlık
    Vişnapım bir başak workshopa beraber katılalım kesiinlikle senden öğreneceğim çok şey var:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. lavantam çok isterim hatta aynı yemeği seninle beraber yapsak şahane güzel olur du .İnşaAllah bir gün nasip olur şeker lavantam.Ahh deme öyle ben çok acemiyim bu workshop olaylarında:))Öğreniriz seninle beraber..

      Sil
  4. Vişnapımmm hindibayı duydum ama bitki olarak kaynatılıp suyu içilir bilirdim amannn neler olurmuş neler... Ellerinize sağlık tatlım güzel paylaşım için teşkkürler...
    Not:vişnapım benide götür gittiğin yerlere:))) ben de gelmek istiyorum yaa hep sonradan haberim oluyorda....
    sevgilerimle öptüm....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CanBanu'mmm eskiden buralar da bağ bahçeler de çok olurdu hindiba.Canım ben de seninle oturup kahveler içmek istiyorum inşaAllah o da olacak bir gün.CanBanu'mmm seni çok çok öpüyorummm

      Sil
  5. Menüdeki yemeklerin hepsi birbirinden güzel farklı lezzetler tanımak daha da güzel. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pembekekiğim hepsi ayrı güzeldi ev de bir daha yapacaklarım çorbası ve de kuzu etli türlüsü çok nefis olmuşlardı.Sevgilerimle.

      Sil
  6. ben hiç denemedim .zaten buralardada bulmak imkansız canım.ellerinize sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mutfağa buyrun canımmm ben de beyaz olanını o gün ilk denediydim.Çok teşekkürler tatlım sevgiler.

      Sil
  7. sizin adınıza çok sevindim bizi de bilgilendirdin teşekkürler sevgili vişnap

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. susamçörekotum öyle çok severim ki susamı,çörek otunu ekmek dahi alırken en bol susamlı,çörekotlusunu seçerim.Hay şimdi ne alaka deme sevgimi belirttim içimden geçenleri yazdım.Canım bizlerin burada olması bilmediklerimizi tariflerimizi hep birbirimizden görüp öğrenmek bilgilenmek karşılıklı canımm çok teşekkürler sevgilerimle öpüyorumm

      Sil
  8. Hepsi birbirinden güzel gözüküyor..Üretkenlik bu olsa gerek , bir hindibadan neler çıkmış..Hepinizin ellerine sağlık canım , çok güzel bir gün geçirmişsiniz belli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahhh Ayşegülümm workshoplara katılmanın en güzel yanı bir sebzeden bir sürü tarifler yapmaları sunumları görmek yaşamak o keyfi öylesine güzel ki.Günümüz çok güzeldi.canımm çok teşekkürler öpüyorumm.

      Sil
  9. Ofofofff ne güzel lezzetler bunlar.
    Vişnapım ellerinize sağlık.Harika bir günle birlikte harika lezzetler hazırlayarak yemişsiniz.Sizlere afiyet olsun:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevalimmm inanırmısın şimdiden özledim bile o güzel geçen günümüzü.Öyle şahane güzeldi ki.Canımm çok teşekkürler sevgiler

      Sil
  10. Gecen gun alip salata olarak yemistim krakerim ama su peynir dolgulu hali icin bir daha alacagim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslısınım peynir dolgulu da çok lezzetliydi ah şimdi sen bana eğer yok ben kuzu eti yerim dersen çok çok tavsiye ederim kuzu etli türlü hindibayı muhteşem güzeldi olmadı tavuklada yapılır ki ben düşünüyorum yapmayı.Krekerin seni en kocamanından kokulu kokulu öpüyor Ahh ha Seda Sayan kulakların çınlasın bunu ilk ondan duymuştuk sanırım:))

      Sil
  11. Çok lezzetli görünüyor hepsi hiç denk gelip de almadım adını duymuştum ama:)yapanın eline sağlık canım:)öpüyorum çokk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elifimmm ben de sizin oraların otlarını hep merak ediyorum lezzetlerini.Bilmediğimiz ne güzel otlar var adını duyduklarımız mesela ben bir sizin meşhur şevketi bostanı çok çok merak ediyorum tadını canımmm çok öpüyorumm:))

      Sil
  12. Hepsi de çok ilginç Otları, ot yemeklerini, salatalarını çok severim. eminim her birinin tadı da harikadır.Sunumları da çok güzel. emeklerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Can MÜ'yümmm çok teşekkürler tatlım sevgilerimle .

      Sil
  13. Ben gelemedim ama nefis lezzetler çıkmış ortaya .. afiyetler olsun canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pelin şefimmm ufff keşke sen de olaydın seni epeydir görmedim ne güzel görmüş olurdum tatlımmm.

      Sil
  14. ayyy negüzel tarifler bunlaar :)
    canım sen çok başarılısın bu konuda bak söyliyim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. uğurböceğim hem güzel hemde değişikti.Canımmm çok teşekkürler ediyorum sevgilerimle...

      Sil
  15. Ellerinize sağlık ne güzel şeyler yapmışsınız :)
    Ben cevizli salatasını tuttum, adını biliriz de şeklini şemalini bilmezdim. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Rabia çok teşekkürler, hepsi ayrı güzeldi canımm sevgiler

      Sil
  16. Hepside ne güzel olmuş ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  17. Canım seni Mim'ledim cevaplarsan sevinirim..Sevgiler..
    http://www.besparasiz.net/2013/03/mimlendim.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşegülümmm gördüm canım bu gece vaktim olursa cevaplamayı düşünüyorum çok teşekkürler sevgilerimle...

      Sil
  18. Ay kuzum uluslarası olmuş.
    elinize gönlünüze sağlık harika gün olmuş
    zevkle okudum gurur duydum canım sizlerle:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. lezzetlim can kuzum çok teşekkürler tatlım sevgilerimi yolluyorummm.

      Sil
  19. Canim Visnap bende ozledim cok yogunum. Net e giremiyorum.Istanbuldayim sarildim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dost bahçem hep takibimdesin bakıyorum geldinmi gelmedinmi diye.Demek İstanbuldasın tadını çıkart canımın içi bende sarılıp çok çok öptümmm.

      Sil
  20. bende katılmak istiyorum etkinliklere ama:(
    birde bu hindiba yı çok merak etmeye başladım
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cafe Portakalım.Hadi sen de gel.Uzaktamısın yoksa?:((Canımm denemeni tavsiye ederim .sevgilerimle..

      Sil
  21. Bunlar acayip şık şeyler olmuşlar.
    Herkesin ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Nilaycığım evet hepsi ayrı şeker güzel şıktılar.Hepimiz adına çok teşekkür ediyorumm canımm sevgilerimle..

      Sil
  22. O kadar güzel anlatmışsın ki , kesin alıp hemen 2-3 çeşitini denemek istiyorum.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ıhlamurcum kuzu etli türlü hindiba şahane oldu,Çorba da çok nefisti, aslında hepsi ayrı ayrı şahaneydi bir de çok faydalıymış sağlığımız için.sevgilerimle canımmmm.

      Sil
  23. VİŞNEM ÇOK KISKANDIM YA
    BENDE Mİ YEMEK BLOGU OLSAM NE YAPSAM BİLMİYORUM
    HER ŞEY ÇOK GÜZEL
    HAYIRLI AKŞAMLAR CANIM

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SeyyahımGülüm seni gördüm çok mutlu oldum .Umarım daha da iyicesindir.Ben de az sonra sana gelip bakacaktım seyyahım nasıl oldu iyileştimi diye.Canımm sana da hayırlı akşamlar haa vallahi bence de yemek işine ağırlık ver bloğunda muhteşem lezzetlerini hep görüyoruz ya da seyyahım ayrı bir yemek üzerine blog açsana ne güzel olur.Canımmm çok öpüyorumm.

      Sil
  24. Merhabalar,

    Hamsi gibi bu Hindiba'nın da ne çok marifeti varmış. Elinize, emeğinize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim. Çok güzel, lezzetli, enfes bir paylaşım olmuş.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep Bey bir de patlıcanımız da çok çeşiti yapılabilen sebzelerimizden bakın size yazarken bu geldi aklıma.Hamsi de öyle Hindibanın da çok çeşidi var ,faydalarıda saymakla bitmez vallahi.Güzel yorumunuza çok teşekkürler ediyorum.Hayırlı geceler..

      Sil