Vişnap

Kıymalı Beşamelli Cannelloni...

34
Merhabalar,havalar kar kış kıyamet buz gibi soğuk.Çok önemli olmadıkça dışarıları adımımı bile atmak istemiyorum.O yağan karların tadını az çıkartmadıydık çocuk iken.Az mı donardı minicik parmaklarımız,burunlarımız havuç gibi kızarırdı illa yine de kızak kayacağız kar topu oynayacağız diye debelenir dururduk.Annemiz kızsa, sinirlense de.İyi ki tadını çıkartıp doyasıya yaşamışız karın hem nimetlerini hem de külfetlerini.


Şimdi sokağa bile çıkmak istemiyorum kar yağarken.Evden dışarıyı seyretmelerin tadına doyum olmuyor.Ağaçların dalları beyaza bürünmüş.Sokak kedileri,köpekleri bir an önce bahar gelse der gibi bakışıyorlar.Ya kuşlar kanatlarında ki karları çırpınarak silkeliyorlar.Hepimiz böyle havalarda mutfağımızda pişen ya da kalan yemeklerimizden birer tabak verelim onlara.Soğukla mücadele ederken bir de açlıkla savaş vermesin hayvancıklar.

İşte evde otur otur vakit geçmiyor bende bilgisayarımda ki fotoğraflarımı düzenleyim dedim.Eskilerde ne çok yemeklerin tatlıların böreklerin vs hep fotoğraflarını çekip bırakmışım tariflerini yazmadan.Sebebi belli çok yoğun çalışınca hiç vakit kalmıyordu.Şimdi onları düzenlerken bu nefis Cannellonilerimi gördüm.Nasıl da lezzet küpü olmuştu .Öylesine çok sevmiştik ki.Bir daha da yapmaya vakit bulamadıydım.

En kısa zamanda tekrardan yapma kararı aldım.Bu sefer Cannellonileri haşlamadan beşamel sosunu daha bir akışkan yapıp deneyeceğim.
Haydi taslaklardan olsun bu sefer ki tarifimiz de deyip bir bardak demli çayımı da aldım yanıma başlayım yazmaya.Çayımı yine bilgisayarıma dökmeyim diye  hep uzakta tutuyorum,akıllandım yani:)
Malzemeleri:
On iki adet cannelloni
300 gram kıyma
İki orta boy kuru soğan
Bir diş sarımsak
İki orta boy domates
Fındık yağı
Kırmızı pul biber
Kara biber
Tuz
Bir su bardağı kaşar peyniri rendesi
Beşamel sosu için:
İki yemek kaşığı margarin
iki veya üç yemek kaşığı un
600/700 ml süt
Tarifi:
Kuru soğanlarımızı soyalım küp küp yemeklik doğrayalım.Bir tencereye margarinimizi alalım eriyince soğanlarımızı katalım karamelize olana kadar kavuralım.Kıymamızı katalım soğanlarımıza.Domateslerimizin kabuklarını soyup minik küpler halinde doğrayıp tencerede ki kavrulan kıymalı harcımıza katalım.Bir diş sarımsağı da ezerek içine katalım unutmadan.

Diğer yanda beşamel sosumuzu hazırlamak için bir başka tencereye margarinimizi alıp eritelim.Unu katıp kokusu çıkana kadar kavuralım.Soğuk sütü azar azar üzerine dökelim.Topak olmaması için çırpıcı ile çırparak karıştıralım.Koyuca muhallebi kıvamında olunca içine yarım su bardağı kaşar peyniri rendesini ilave edelim.Kıymalı harcımız ılınınca içine bir miktarda hazırladığımız beşamel sostan,kaşar peyniri rendesininden de bir miktar katalım.Baharatlarını,tuzunu da sepeleyelim.

Diğer yanda cannellonilerimizi alacak bir tencereye su,tuz bir yudum da fındık yağı koyup kaynatalım .Kaynayınca içine cannellonilerimizi atıp bir iki dakika haşlayalım hemen çıkartıp süzelim soğuk sudan geçirelim,süzgüye alalım.

Ilınınca kıymalı iç harcımızı cannellonillerin içine dolduralım.Yağlı kağıt yaydığımız fırın tepsisine cannellonilerimizi sıralayalım.Üzerlerine kalan beşamel sosumuzu döküp  180 dereceli sıcak fırında pişirelim.İnmesine  yakın çıkartıp kalan kaşar peyniri rendesini canellonilerin üzerine döküp peynirler eriyene kadar fırınlayalım.Yanında ayran nefis gidiyor.Yok ayran olmasın derseniz meyve suyu illa da cola diyorsanız tamam cola olsun çok yakışıyor.
Afiyetle yapıp yemeniz dileği ile sevgi ile,sağlık ile kalın.
Not:Tarifim taslaklardaydı daha fazla orda durup boynunu bükmesine gönlüm elvermedi:)

34 yorum: Leave Your Comments

  1. harika gözüküyor vişnabım ellerine sağlık biliğim aç aç okuyunca nasılda canım çekti :)) yerim pamuk ellerini cnm muucuuukk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elif'im benim de inan canım çekti olmadı alıp yeniden yapmalı öperim canımmmm :)

      Sil
  2. hiç yemedim ama çok severim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muratza ahh haa bir de yemiş olaydın mutfağın dolaplarını inan ki cannellonilerle doldurur stok yapardın.Şahane tadı:))

      Sil
  3. tam benim ağız tadıma göre olmuş :))
    harika görünüyor...
    canım ellerine sağlık...........

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şirinem harika canımmm gel yapayım sana tatlım :))Çok teşekkür ederim.

      Sil
  4. Amaninn n bu yenir yutulur ayol:) krakerim ben de gun boyu kedicikleri, kopek ve kuslari izleyip doyurdum. Zavalliciklar karda cok zorlaniyorlar:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyyy oyy hemde nasıl yutuluduydu Aslısınım .Bak o ekmeçiklerden de yapacağım bir çarşıya insem mini ekmeklerden alsam ilk işim onları yapmak aklımdan çıkmıyorlar hiç:))Evet Aslsınım ya hepimiz birer tabak önlerine yemek koysak onlarında karnı doysa istiyorum.

      Sil
  5. harika görünüyor canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehtapcım canımm çok teşekkürler sevgilerimle.

      Sil
  6. Çok severim, harika olmuş Vişnap'cım.. Ellerine sağlık.
    Eskişehir'de bulunmuyor bu makarnadan malesef. Bulsam yapacağım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hülyacığımm hepimizin sevdiği bir lezzet ne güzel sanmam ki sevmeyeni olsun.Olsa da onun payını da bizler yeriz nasılsa:))Canımmm kocaman sevgiler..

      Sil
  7. Yanıtlar
    1. Nursenciğim yaparız hep beraber yeriz neden olmasın:))

      Sil
  8. Merhaba canım iadeyi ziyarete geldim ellerine sağlık nefis bir görüntü sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Deryacım çok teşekkür ederim ben de az sonra sana geleceğim sevgiler canımmm.

      Sil
  9. Aynenn dışarı çıkmak bile istemiyorum,gerçi burda kar yok ama kuru soğuk var..
    Canım ellerine sağlık.
    Nefiss grünüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayat cafem vallahi bu havalarda bir üşengeçlik gelip yapışıyor üzerime kalk giyin et yok şemsiyeydi yok eldivendi bir sürü teferruat yanına alsan bir türlü almasan bir türlü .Canımm çok teşekkür ederim güzel yorumuna sevgi ile kal.

      Sil
  10. Merhabalar Vişnap,

    Elinize, emeğinize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim.
    Nefis bir kıymalı olmuş.

    Selam ve dualarımla birlikte Cuma'nızın hayırlı ve mübarek olmasını dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar sevgili Recep bey beğenmeniz ve değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.Hayırlı hafta sonlarınız olsun.

      Sil
  11. ah o günler ah..ne güzel günlerdi onlar ama geçti gitti yaşlandık işte :)eline sağlık tatlım nefis olmuş nefis,öpüyorum canım seni..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah ahh hem de nasıl güzeldi babamız kızak yapardı kendi elleri ile bizlere ne büyük sevinç olurdu .Çabuk mutlu olan çocukluk geçirdik hepimiz canım ya şimdikiler neden bilmem pek kolay mutlu olmayı bilemiyorlar.Canımm Reyhanımm çok öpüyorum seni .

      Sil
  12. CANIMCIM NE YALAN SÖYLEYEYİM
    ADINI BİLE İLK DEFA DUYUYORUM AMA
    MUHTEŞEM GÖZÜKÜYOR
    MUHAKKAK DENEMEM YADA EN AZINDAN YEEMEM LAZIM
    ELLERİNEE SAĞLIK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seyyahım bildiğimiz lazanyayı büyük silindir yapmışlar mantık aynısı ben de ilk gördüğümde merak etmiştim alıp denedim çok keyifli oluyor yemesi. Yapar yeriz bir gün canım nasip olsun iş ki çok sevgiler arkadaşım..

      Sil
  13. canımm slmlar ben geldim:)) nasıl güzel olmuş bu kalpler çok şirinlerr:)

    ama tariflerine daha cok bayıldım neler yapmışın ben görmeyeli hepsi nefis görünüyorlar tadıda eminim harikadır. ellerine sağlık öpüyorum seni:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyyy Aytülüm hiç bir şey senin medelen kekin gibi muhteşem olamaz gördüğümden beri hep aklımda fikrimde.O ne güzellik öyle canımm.Mutlaka deneyeceğim de senin ki gibi asla olamaz yapamam ben .öptüm canımmm.

      Sil
  14. kar yağarken o sobanın çıtırtısını çok özledim, hele ki üstünde kestane yapmayı ah çocukluğum ah, yazın beni nereleri götürdü :))

    beşamel soslu makarnaya gelirsek, görüntüsünden anladığım kadarı ile mükemmel olmuş, benim tercihim yanında cola olacak :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh ahhh Mert aklıma geldi de soba ne de güzel çıtırdardı .Üzerinde çamaşırlar kurur bir yandan boruya değen kısımları hafiften kızarırdı.Üzerinde çay demini alsın diye getirilir konur cızır cızır sesi ile çok güzel anılar olarak kaldı aklımızda değil mi?o zamanlar böyle cannelloniler nerede varsa yoksa burgu çubuk ya da kelebek makarna yerdik:))sevgilerimle:))

      Sil
  15. Lazanyaya benzetiyorum ben bunu..Çok benziyor sadece şekli farklı :) Ama çok nefis oluyor gerçekten..Ellerine sağlık canım harıka gözüküyor ..Bencede en kısa zamanda tekrarla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşegülüm zaten lazanyanın silindir hali dediğin gibi.Aslında lezzette aynısı bu biraz el oyalamalı arada bir bundan çoğunluk düz lazanya yapmak en güzeli ,Sevgilerimle canımmm.

      Sil
  16. Canım neler yapmışsın sen böyle, bayıldım hatta ağzımın suyu aktı:))
    Ellerine sağlık, ama bende bu adı ilk kez duyanlardanım :( Bulabilir miyim bilmiyorum ama baklava yufkasıyla yapmak aklıma geldi. Olur mu ki ??? O farklı bir tarif olur elbette :)))
    Öpüyorum canım seni, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Fatoş canımm beğenilerine çok teşekkür ediyorum.Canım baklava yufkası ile bambaşka bir lezzet olur ki eminim o da senin ellerinden nefis bir lezzet olur ama dediğin gibi cannelloni olmaz.Canım zaten cannelloni denilen de lazanyanın silindir formatlısı.Sonunda hepsi makarna biraz isimleri şık o kadar:) Kocaman sevgilerimle..

      Sil
  17. canım eline sağlık bence de yayınlanmayı hakedecek kadar iştah açıcılar yazık olurdu taslak olarak kalsalardı.. kallenoliyi bizde çok seviyoruz ama her zaman bulamıyorum kii. ah bir rastlasam şöyle üçer beşer paket alıvereceğim. Güzel paylaşımlarda görüşmek üzere sevgiyle sağlıkla kal..beni unutmaaa.. bu bir çiçek adı bu bir dilek bu birrr. özlem diyelim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Şükran canımm seni merak ettim çok.Unutmam mümkün değil bu güzel sözlerinden sonra .Çok teşekkürler canımmm.

      Sil