Vişnap

Kıymalı Beşamelli Cannelloni...

34
Merhabalar,havalar kar kış kıyamet buz gibi soğuk.Çok önemli olmadıkça dışarıları adımımı bile atmak istemiyorum.O yağan karların tadını az çıkartmadıydık çocuk iken.Az mı donardı minicik parmaklarımız,burunlarımız havuç gibi kızarırdı illa yine de kızak kayacağız kar topu oynayacağız diye debelenir dururduk.Annemiz kızsa, sinirlense de.İyi ki tadını çıkartıp doyasıya yaşamışız karın hem nimetlerini hem de külfetlerini.


Şimdi sokağa bile çıkmak istemiyorum kar yağarken.Evden dışarıyı seyretmelerin tadına doyum olmuyor.Ağaçların dalları beyaza bürünmüş.Sokak kedileri,köpekleri bir an önce bahar gelse der gibi bakışıyorlar.Ya kuşlar kanatlarında ki karları çırpınarak silkeliyorlar.Hepimiz böyle havalarda mutfağımızda pişen ya da kalan yemeklerimizden birer tabak verelim onlara.Soğukla mücadele ederken bir de açlıkla savaş vermesin hayvancıklar.

İşte evde otur otur vakit geçmiyor bende bilgisayarımda ki fotoğraflarımı düzenleyim dedim.Eskilerde ne çok yemeklerin tatlıların böreklerin vs hep fotoğraflarını çekip bırakmışım tariflerini yazmadan.Sebebi belli çok yoğun çalışınca hiç vakit kalmıyordu.Şimdi onları düzenlerken bu nefis Cannellonilerimi gördüm.Nasıl da lezzet küpü olmuştu .Öylesine çok sevmiştik ki.Bir daha da yapmaya vakit bulamadıydım.

En kısa zamanda tekrardan yapma kararı aldım.Bu sefer Cannellonileri haşlamadan beşamel sosunu daha bir akışkan yapıp deneyeceğim.
Haydi taslaklardan olsun bu sefer ki tarifimiz de deyip bir bardak demli çayımı da aldım yanıma başlayım yazmaya.Çayımı yine bilgisayarıma dökmeyim diye  hep uzakta tutuyorum,akıllandım yani:)
Malzemeleri:
On iki adet cannelloni
300 gram kıyma
İki orta boy kuru soğan
Bir diş sarımsak
İki orta boy domates
Fındık yağı
Kırmızı pul biber
Kara biber
Tuz
Bir su bardağı kaşar peyniri rendesi
Beşamel sosu için:
İki yemek kaşığı margarin
iki veya üç yemek kaşığı un
600/700 ml süt
Tarifi:
Kuru soğanlarımızı soyalım küp küp yemeklik doğrayalım.Bir tencereye margarinimizi alalım eriyince soğanlarımızı katalım karamelize olana kadar kavuralım.Kıymamızı katalım soğanlarımıza.Domateslerimizin kabuklarını soyup minik küpler halinde doğrayıp tencerede ki kavrulan kıymalı harcımıza katalım.Bir diş sarımsağı da ezerek içine katalım unutmadan.

Diğer yanda beşamel sosumuzu hazırlamak için bir başka tencereye margarinimizi alıp eritelim.Unu katıp kokusu çıkana kadar kavuralım.Soğuk sütü azar azar üzerine dökelim.Topak olmaması için çırpıcı ile çırparak karıştıralım.Koyuca muhallebi kıvamında olunca içine yarım su bardağı kaşar peyniri rendesini ilave edelim.Kıymalı harcımız ılınınca içine bir miktarda hazırladığımız beşamel sostan,kaşar peyniri rendesininden de bir miktar katalım.Baharatlarını,tuzunu da sepeleyelim.

Diğer yanda cannellonilerimizi alacak bir tencereye su,tuz bir yudum da fındık yağı koyup kaynatalım .Kaynayınca içine cannellonilerimizi atıp bir iki dakika haşlayalım hemen çıkartıp süzelim soğuk sudan geçirelim,süzgüye alalım.

Ilınınca kıymalı iç harcımızı cannellonillerin içine dolduralım.Yağlı kağıt yaydığımız fırın tepsisine cannellonilerimizi sıralayalım.Üzerlerine kalan beşamel sosumuzu döküp  180 dereceli sıcak fırında pişirelim.İnmesine  yakın çıkartıp kalan kaşar peyniri rendesini canellonilerin üzerine döküp peynirler eriyene kadar fırınlayalım.Yanında ayran nefis gidiyor.Yok ayran olmasın derseniz meyve suyu illa da cola diyorsanız tamam cola olsun çok yakışıyor.
Afiyetle yapıp yemeniz dileği ile sevgi ile,sağlık ile kalın.
Not:Tarifim taslaklardaydı daha fazla orda durup boynunu bükmesine gönlüm elvermedi:)