Vişnap

Güveç...

14
Ne zaman güveç yapacak olsam çok eski zamanlara gidiyorum.Gittiğim yer neresi mi? Durun anlatacağım.Sıkılmak yok tamam.Çok eski zamanlar da bizler ailece güvecimizi hep buranın meşhur mesire yeri olan Akbaba köyünde yapardık.Yanımız da tek götürdüğümüz güveç tenceresi olurdu.

Bütün sebzelerimizi oradaki tezgah açmış olan tarlalarından toplayıp getirdikleri köyün sakinlerinden,etimizi de  kasaptan tazecik yeni kesilmiş etlerden alırdık.Son yaptığımız güvecin tadını hala unutamam.Eti körpecik süt danasıydı böyle  pespembe.Şimdi ki etler gibi suyu çekilmemişti o zaman ki etlerin,missler gibiydi.


Hemen büyük geniş yerleri çim kaplı yemyeşil olan gazinoda masamızı kiralardık.Bütün  malzemelerimizi çıkartır daha doğrusu annemler hazırlardı.Bizler çoluk çocuk top oynar ip atlar çimlerde yatardık otururduk.Bu dediğim mesire yerine İstanbul'un dört bir yanından gelirlerdi insanlar .


Temiz doğa havası alıp oksijen depolamak için.Hala  faaliyette  dediğim yer.Nedense bizler artık gitmez olduk.İşlerin yoğunluğundan mı nedendir bilemiyorum.Orada ekmek fırınları ekmekleri odun ateşi ile  pişirirlerdi.


Güveçi hazırlayan annemler doğru ekmek fırınına yollarlardı toprak tenceremizi.O boşlukta salatayı da yapıp hazır ederler tesisin buz dolabına koyarlardı soğuk dursun diye.Arada da karşıda olan fırına gidip pişip pişmediğini kontrol ederlerdi.


Pişince hem güveci hem de tazecik sıcacık ekmekleri de alıp gelirlerdi evin erkekleri üstlenirdi bu görevi.Soframız  hazır kurulu olurdu herkesler çatalları elinde sabırsızlıkla kendi tabaklarına güvecin servis edilmesini beklerlerdi..


Artık böyle bir imkan yaratamadığımız için evde yapacağız güvecimizi.

Sebzeleri yıkayıp hazır ederken işte bu anım her zaman ki gibi gözlerimin önüne gelince sizlerle de paylaşayım istedim.Sıkılmadınız değil mi?Haydi aşağı mutfağımıza gidip başlayalım güvecimizi yapmaya.
Malzemeleri:
750 Gram iri kuş başı dana (koyun)eti
300 Gram taze fasulye
2 Adet  patlıcan
2 Adet kabak
2 Adet patates
200 Gram  bamya
3 Orta boy kuru soğan
3/4 Adet domates
Bir kaç tane sivri biber
Bir kaç tane kapya biber
Sekiz/on adet arpacık soğanı
2 Diş sarımsak
Tuz
Kara biber
 Kırmızı pul biber
Tereyağı
Not: Bunlar benim ölçülerim.Sizler eksiltip çoğaltabilirsiniz malzemelerinizi..
Güveç yaparken sebzelerimizi pişme durumlarına göre sıralayıp koyuyoruz tenceremize.Geç pişenleri alta,daha kolay pişenleri de üstlerine ilave ediyoruz.

 Önce küp küp doğradığımız kuru soğanlarımızı,kapya ve sivri biberlerimizi ve domateslerimizi bir kapta harmanlayalım.Bu  malzemeden güveç tencerimize bir kat koyalım.

Üzerlerine kuş başı etlerimizi sonrasında ayıklayıp yıkayıp ortadan ikiye böldüğümüz taze fasulyelerimizi koyalım.Üzerine yine domatesli,soğanlı biberli harcımızdan koyalım.

Onların da üzerine soyup yıkadığımız ve iri doğradığımız patateslerimizi koyalım.Bamyalarımızın da tepelerini külah biçimi soyup yıkayıp ilave edelim.Sonrasında kabaklarımızı soyup yıkayıp iri parçalar hailnde koyalım tenceremize. 

Kaldı patlıcanlarımız .Onları da pijama deseni şeklinde kabuklarını soyup yıkayıp yine aynı iri şekilde doğrayıp ilave edelim tenceremize.Kalan domates,soğanlı harcımızı da en üstüne koyalım .Çok az su ilave edelim.Esas olan sebzelerin kendi bırakacağı su ile pişmesidir.

Böylesi çok lezzetli oluyor.Baktınız suyu az,sıcak su ilave edebilirsiniz yine.Sizin arzunuza kalmış.Tuzunu ve baharatlarını ve tereyağımızı da koyup yağlı kağıt örtelim.Onun da üzerini folyo ile kaplayıp ağzını sıkıca kapatalım.Kapağını örtelim.Pişmesi için önce harlı ateşte bir taşım kaynadıktan sonra  ateşini iyice kısalım.

Aslında güveç tencerem fırına sığmıyor.Buralar da öyle verip pişirtebileceğimiz taş fırınlarda yok. Mecburen evde ki imkanlar ile pişiriyoruz.Bir de aslında üşenmeyip kapağın ağzını tıpkı annem gibi hamur ile iyice sıkıca kapayabilsem.Ahh ahhh işte üşengeçlik her yerde karşımıza çıkıyor.

Bir de bir önerim olacak sizlere.Ne zaman güveç pişirsem burada bir başına yaşayan komşuma da mutlaka ikram ederim. Eğer samimiyetiniz var ise yalnız bir başına yaşayan komşunuz var ise ona da bir tabak güveç ikram ederseniz inanın çok makbule geçer.Çünkü güveç kalabalık en az 4 veya 5 kişilik ailelerde pişirilip yenilmesi keyifli oluyor.Ne kadar az yapayım desekte illa ki bir sürü oluyor.Eee günlerce de otur kalk güveç yenmez değil mi.?Bu da benim sizlere nacizane önerim.

Hepinize kocaman  sevgilerimi yolluyorum.Ağzınızın tadı hep bal şeker olsun.




14 yorum: Leave Your Comments

  1. Bir güveç bu kadar mı enfes gözükür:)ellerine sağlık vişnabım.Güveç tenceresi görünce içim burkulur):dedemden miras bir güveç kabım vardı
    miyadı doldu kırıldı,bunun üzerine aldığım içi sırlanmamış güveç kaplarını yağlamak üzere işlem yaptığımda hepsi kırıldı:))abartısız 7-8 tane olmuştur:)şimdilik vaz geçtim güveçten de güveç kabından da:)şassızlık işte.Vardır bir hikmeti...
    öperim seni canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım İncim nasıl olduda kırıldı bende burdaki fırında yeni aldıklarımı fırınlattım bir sorun olmadı canım yakın olaydık hallederdik burada .Bu güveç tenceremde annemden hatıra ya öyle kıymetli ki.Gözünün içine bakıyorum hep.Sanki annem yanımdaymış gibi hissederim her elime aldığımda güveçi.Canım sevgilerimi yolluyorum..

      Sil
  2. seni de güzevçi de yirim ben:)bayılırım güveçte yapılan her yemeğe,ellerine sağlık vişnap'ım,öpüyorumm...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reyhancığım bak aklıma ne geldi yaz gelsin sebzelerle şöyle nefis bir güveç yapalım toplaşalım afiyetle yiyelim canımmm Önerim budur çok öpüyorum canımmmm.

      Sil
  3. Hem taze sebzeler hem de fırında pişmiş bir güvece kim dayanır bilmem,ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehtap aynen canımm bak şimdi canım nasıl istedi bir de güneşli havalarıda çok özledim ben .Sevgilerimle canımmmm..

      Sil
  4. güvece bayılırım hele yapan sen olunca biliğim :) bana da yapmıştın hala tadı ağzımda..Ellerine sağlık cnmmm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Elif'im Yazın geldiğin de mutlaka yapalım nasipse terasa da soframızı kurup denize karşı ohh misss yeriz canımmmm öptümmm.

      Sil
  5. OF OF OFFFFFF
    ENFES GÖZÜKÜYOR
    ELLERİNE SAĞLIK
    AKBABA KÖYÜNE BENDE GİTMİŞTİM GÜZEL BİR YER
    AH AH NERDE O ESKİ LEZZETLER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seyyahım söz yaz gelsin senle gidelim Akbaba köyüne arkadaşlara da haber ederiz toplaşalım sohbetler edelim inşaAllah nasip olur isteklerimiz canımmm.

      Sil
  6. Offf en sevdiklerimden, arife günü yaptık bizde, çok aç olmadıgımız için az yedik ertesi günde bayramdı gelsin kavurmalar, güveçle aramıza bayram girdi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deafmute kavurmada bir başka güzel oluyor be cancağızım afiyet bal şeker olsun .

      Sil
  7. ooof ooof oooooof bu yemeğe hayır diyemem :))
    ben tam bir etçiyim :))
    harika görünüyor...
    ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şirinem seveni çok güveçin bizde bayılırız ben birde hazırlayıp doğrayıp kesmeleri o sebzeleri renk renk çok severim çok canım sevgilerimle..

      Sil