Vişnap

Çıtır Börekler...

11
Tıpkı dün gibi.Bulutuna razıyım havanın da ya yağmura dönerse bu hava diye vazgeçtim dışarı çıkmaktan gerisin geri adımlarımı içeri attım.Tüh o kadar da giyinmiştim.Hadi tekrardan  ev içi rahat eşofmanları giy geç yine kanapeye otur hoflanaraktan,dik gözlerini karşı sahillere.

Bugün günlerden cumartesi .Yine bir hafta sonu geldi.Bazen keyifli bazen de  monoton olur biz de hafta sonları.İşte bugünü keyifli yapayım dedim dışarısı da güneşli tam sahile gidilip gezilip çay içilecek gibi sıcacık güneş göz kırpıp akıl çeliyordu.

Hemen giyineyim diye miskin tembel oturduğum kanapeden kalktım.Hazırlandım tam çıkacağım kapıdan  güneşin bulutların arkasına saklandığını gördüm.Bekledim bekledim yok çıkmadı gitti.

Yok benim canım çok sıkılıyor oyalanmam lazım televizyonu açtım.Allah'ım ya hafta sonu diye mi ne kadar saçma sapan yayınlar var.Kapat televizyonu geç mutfağa aç dolabın kapağını ne var ne yapabilirim derken rafta kurumuş tulum peynirleri,sararmış bir kaç parça beyaz ve kaşar peynirini gördüm.

2 tane yufka da dünden artmıştı.Ah bir de şu komşuda ki bızz cırzzzz matkap sesleri olmasaydı vallahi keyfimi yakalayacaktım.Olsun yarımda kalsa olan keyif yeter deyip hemen böreği yapmaya giriştim.
Malzemeleri:
2 tane yufka
birkaç parça beyaz,kaşar ve tulum peyniri
Birazcık dereotu
Bir çay bardağından bir parmak aşağıda fındık yağı
Yarım çay bardağı su Bir yumurta sarısı üzerine
Akını da iç harcının içine katalım
Çörek otu,susam,haşhaş tohumu

Tarifi:
Önce bir kasede  sıvı yağımızla suyumuzu iyice karıştıralım.Yufkamızın tekini alıp yayalım sıvıyağlı su ile her yerini yağlayalım.ikiye katlayıp yarım daire elde edelim.Ve boydan boya her yerini yine yağlı su ile fırça ile yağlayalım.

Bir kasede peynir çeşitlerimizi ezelim yumurta akını da ilave edelim.Şayet gerekirse biraz süt ile de yumuşatabiliriz peynirlerimizi.İncecik kıydığımız dereotlarını da katalım karıştıralım güzelce.

Yufkamızın geniş kısmına boydan boya peynirli harcımızı yayalım tek sıra halinde.Sonrasında yufkamızı rulo şeklinde yuvarlayalım .Ve  üçer,dörder parmak genişliğinde keselim. böreklerimizi.Üzerlerine yumurta sarılarımızı sürüp susam çörek otlarınıda serpelim.İlk yufkamız pişirilmeye hazır beklesinler şimdi diğer yufkayı serelim tezgahımıza.

Şimdi yufkamızı bütün yayıp üzerini yağlayalım.İkiye katlayalım yağlı su ile yağlayalım.Bu yağlı suyun miktarı her zaman yağı çok suyu az olsun aksi olursa böreklerimiz  çıtır olacağına hamurumsu oluyor .Çok önemli yağ ve su miktarı.İkiye katlayıp yarım daire olan yufkamızı tekrardan ikiye katlayalım tam 8 tane üçgenler elde edeceğiz.

Geniş kısmına peynirli harcımızdan  koyup yukarı doğru silindir gibi sıkıca saralım.Sonrasında da bu silindir böreklerimizi kendi etrafında döndürerek saralım birer mini gül böreği şekli verelim.Uçlarını da su ile ıslatalım ki açılmasınlar.Ve tabii ki yumurta sarımızı sürüp bol bol susamlarını çörek otlarını da serpelim.

Şimdi bunları hangi fırında pişireyim derken  mini fırının üstü maşaAllah teraziden  robota ne arasan var olduğundan  konveksiyonel fırında karar kıldım ki çok çabuk kızartıyor artısı ama eksisi olaraktan da altını kızartmıyor alt üst  yapmak gerekiyor.Vallahi razıyım alt üst yapmaya.Mini fırının üstünü içini boşaltana kadar varsın konveksiyonel fırında çıtırlaşsın güzel böreklerim.

Bir can sıkıntısından dolayı hiç aklımda yok iken attım kendimi mutfağa bu nefis börekleri pişirdim.Can sıkıntım gitti mi o an için gitti ama.İşler bitince yine geldi çöreklendi iç sıkıntım ta böğrümün orta yerine.Belki yarın sabaha kim bilebilir çok güzel geçer hafta sonum.

Sağlıkla,afiyetle huzurla kalın kalalım hep beraber.





11 yorum: Leave Your Comments

  1. Borekleri ve cayi bir guzeel yiyip icince sıkıntı filan kalmaz krakeriimm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslsısınım vallahi de aynısı oldu sıkıntılar kuş kanadında uçtu gittiler börekler olunca:)

      Sil
  2. Yarın istanbul günlük güneşlik gösteriyor hava durumunda,son güzelliklerini yapacak Kasım ayı herhalde.Can sıkıntısıyla yaptığın börekler nefis görünüyor eline sağlık Vişnap.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehtap canım çok teşekkürler sevgilerimle.

      Sil
  3. CANIM BEN GELDİİİİİİİİİİİİM
    ÖNCELİK LE ELLERİNE SAĞLIK ELLERİN DERT GÖRMESİN
    ŞİMDİ NASILSIN
    GERÇEKTENDE HAFTA SONLARI DERDE DERMAN SEYREDECEK BİR ŞEY OLMUYOR
    BAZEN BENDE KAFAYI YİYORUM
    BİDE ÜZTÜNE HAVA KAPALI OLUNCA
    BİDE ÜSTÜNE ÜSTLÜK SEYEHATTEN YENİ DÖNMÜŞSEM :?
    HADİ NEYSE UZATMAYAYIM
    HAYIRLI GECELER VİŞNABIM

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımm canımmm senle bir buluşamadık canım ama sen seyyahsın hızına yetişmek ne mümkün bir gezme gününü de bana ayırsan kahvelerimizi içsek diyorum sevgiler cancağızımmm .

      Sil
  4. BU ARADA KAHVE TEKLİFİN HALA GEÇERLİMİ
    HAZIR BEN İSTANBUL DA İKEN :)
    MALUM SEYYAHIN SAĞI SOLU BELLİ OLMUYOR ÇAT ORADA ÇAT BURADA :)

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık arkadaşım ,bende canım sıkıldığında mutfak dolaplarının içindekileri indirip silerim:)
    dolapların boyası gidecek artık:)))
    güzel pazarlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuğum ah ahh o silmeler bende de vardı bir zamanlar sonrasında bıraktım artık şimdilerde başka şeylere takar oldum illa uğraşacak bir şeyler buluyoruz değilmi canımmmm .

      Sil
  6. Offf börek dendi mi bende akan sular duruyor :) Ellerine sağlık canım, olsa da bi tanecik bile olsa götürsem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lezzetim canım ben de börek dediler mi gözlerim ışıldıyor pırıl pırıl .Kocaman sevgilerimi yolluyorum sana.

      Sil