Malzemeleri:
Bir kilo kokulu çilek
Bir kilo toz şeker
Bir limonun suyu
Tarifi:
Çilek çok nazik bir meyve olduğundan yıkarken çok dikkatli yıkayalım ve saplarını da çıkartıp süzgü de bekletelim çileklerimizi. Benim çileklerim fazla büyük olmadığından bütün bıraktım.Tam ağıza atmalık lokum gibi lokma lokma oldular reçelleşince.
Büyükçe bir tencereye çileklerimizi koyup üzerine de toz şekerle kaplayalım ve bir gece bu şekilde bekletelim ki hiç su koymadan pişirebilelim çileklerimizi.Kendi saldıkları su yeterli oluyor.
Ertesi gün kalktığımızda kahvaltımızı da yapalım ve ocağa koyalım çilekli şekerli tenceremizi .Orta ateşte arada nazikçe karıştırarak pişmeye başlasınlar.Kaynamaya başlayınca ocağımızın altını kısalım .
Ve üzerinde biriken köpüklerini bir kevgirle alıp atalım.Tahmini 15/20 dakika sonra reçelimiz koyulaşıp kıvam almaya başlayacak bu esna da limon suyunu da ilave edelim.5 dakika daha kaynatalım .Bir minik tabağa kaşığın ucuyla akıtalım.Eğer ağır akıyorsa ve de tabakta ki reçelimiz hafif soğuyunca parmağımızla ortasından açalım eğer reçelde ki aralık yavaşca birleşiyorsa reçelimizin kıvamı olmuş demektir.
Reçellerimizi her zaman ya çok sıcakken ya da iyice soğuduktan sonra kavanozlara boşaltalım .Bunu da Rahmetli annem söylemişti .Daha uzun süre dayanırmış reçelimiz.Hepsi bu kadar işte aslında kolay da en zorlanacağımız kısmı kıvamını ayarlarken .
O da bir kaç yapmadan sonra bitiyor gidiyor ustalaşıyoruz Benden söylemesi.Şimdi sırada ham incir reçelim var yapılmayı bekliyor .Sanırım yarın yaparım .Yazarım tarifini .En çok sevdiğim reçellerdendir.Kokusuna dahi bayılıyorum.Taaa nerelerden sipariş verip getirtiyorum ham yeşil incirlerimi vallahi.Sevene hiç bir şey zor gelmiyor:) Sevgi ile muhabbet ile kalın ve afiyetler olsun...
Büyükçe bir tencereye çileklerimizi koyup üzerine de toz şekerle kaplayalım ve bir gece bu şekilde bekletelim ki hiç su koymadan pişirebilelim çileklerimizi.Kendi saldıkları su yeterli oluyor.
Ertesi gün kalktığımızda kahvaltımızı da yapalım ve ocağa koyalım çilekli şekerli tenceremizi .Orta ateşte arada nazikçe karıştırarak pişmeye başlasınlar.Kaynamaya başlayınca ocağımızın altını kısalım .
Ve üzerinde biriken köpüklerini bir kevgirle alıp atalım.Tahmini 15/20 dakika sonra reçelimiz koyulaşıp kıvam almaya başlayacak bu esna da limon suyunu da ilave edelim.5 dakika daha kaynatalım .Bir minik tabağa kaşığın ucuyla akıtalım.Eğer ağır akıyorsa ve de tabakta ki reçelimiz hafif soğuyunca parmağımızla ortasından açalım eğer reçelde ki aralık yavaşca birleşiyorsa reçelimizin kıvamı olmuş demektir.
Reçellerimizi her zaman ya çok sıcakken ya da iyice soğuduktan sonra kavanozlara boşaltalım .Bunu da Rahmetli annem söylemişti .Daha uzun süre dayanırmış reçelimiz.Hepsi bu kadar işte aslında kolay da en zorlanacağımız kısmı kıvamını ayarlarken .
O da bir kaç yapmadan sonra bitiyor gidiyor ustalaşıyoruz Benden söylemesi.Şimdi sırada ham incir reçelim var yapılmayı bekliyor .Sanırım yarın yaparım .Yazarım tarifini .En çok sevdiğim reçellerdendir.Kokusuna dahi bayılıyorum.Taaa nerelerden sipariş verip getirtiyorum ham yeşil incirlerimi vallahi.Sevene hiç bir şey zor gelmiyor:) Sevgi ile muhabbet ile kalın ve afiyetler olsun...
İşte buna hayır diyemem çok severim bol kaymakla enfes olur ellerine sağlık ablacım
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilannem bi taşım kaynayınca çileklerini içinden alır. suyu kaynatmaya devam eder kıvamını bulunca çilekleri tekrar içine atıp limon suyunu ekler. çilekler daha tane tane oluyo. ama maşallah senin çilekler zaten büyük kalmış dağılmamış.
YanıtlaSilUff bunu da yapayim ben. Eskiden evde hep yapilirdi, miss gibi kokardi ev. Bu arada hangi asamada kahvalti edecegimizi de yazmissin ya, tam benlik tarif bu iste keakerim:)
YanıtlaSilOHŞ:)
YanıtlaSilçilekli gofret önerdiğinde bir yöntem ama çilekğin reçel olma yolculuğu bir ayva kadar uzun sürmez ama annenin yönteminide denemek lazım
YanıtlaSilGÖRÜNTÜ İŞTAH AÇICI KOKUSU DA HARİKADIR:) EHH AFİYET ŞİFA OLSUN
YanıtlaSilBir reçel ustası olan anneme rağmen bu konuda oldukça yeteneksiz olduğumu düşünüyorum :) Sanırım bir kere de buradaki tarifle deneyeceğim, umarım bu sefer başarılı olup annesinin kızı ünvanına kavuşabilirim :) Ellerinize sağlık, teşekkürler.
YanıtlaSilHarika olmuş canımmm eline sağlık:)
YanıtlaSilkokusunu aldımm sankiii:)
YanıtlaSilaslaaa hayır diyemewmm kiii:)
ellerine sağlıkk canımmm benimm...
öpüyorum..
cici haftalar...
:)
Sevil'im sana kurban olsun bütün çilek reçelleri canımın içi öperim seni bir sürü tatlım..
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilBanucuğum canım bir olmaz iki olmaz inan ki üçüncü de elinden kaçamaz hiç bir reçel.Gör bak annen bile şaşırır Ah bende hamur işlerinde başarısızım azmetsem acaba hamurlar oklavaya yapışmadan açabilirmiyim bezeleri?:))
YanıtlaSilcilekligofretmuzlupuding canım sen deyince hatırladım benim annemde aynen öyle yapardı komposto yaparkende aynı taktiği uygulardı.Evet bütün kaldılar şükür canım çok teşekkür ettimde .Seninde bloğuna yazılar girmeni istiyorum okumak istiyoruz bizlerde.İhmal etmesen artık Sevgilerimle canım
YanıtlaSilAslısınım tatilinden dönünce hemen doğru mutfağa reçeller yap takipteyim sorup soruşturacam yapıp yapmadığını .yeter artık dinlendiğin kuzum benim.KRAKERİN ÖPER SENİ.Yaptığım bütün reçeller sana feda olsun canımmmm
YanıtlaSilSanemim canım çok teşekkür ederim canım Seni yanımda görünce çok seviniyorum birtanem öpüyorum seni.
YanıtlaSilMis kokulu kekiğim benim hoş gelmişsin sefalar getirmişsin canım benim.Ben de çok severim çilek reçelini ve birde şeftali reçelini .canım benim .hep sevdiklerinle karşılaştırsın seni yüce rabbim bende öpüyorum seni
YanıtlaSilSusamÇörekOtum canım dediğin gibi her bir şeyi çok güzel oldu kaymakla tereyağla sıcacık kızarmış ekmekle nasılda keyifli yenirde ah şu kilo sorunlarım olmasa .canım sevgiler çok mutlu oldum seni gördüğüme muhabbet ile kal
YanıtlaSilRamazan oyşş vallahi de oyhşş yanında da kaymak ohh ohh karşında da muhteşem boğaziçi manzarası :))Daha ne olsun değil mi?
YanıtlaSil