Vişnap

Hamsili Pilav...

36
Merhaba merhaba hepinize kucak dolusu sevgilerimle selamlarımı yolluyorum.Ve yazıma başlıyorum.
Nereden aklıma estiyse,hay esmez olaydı yeminle kaldırıp hamsileri bir ara camdan fırlatasım geldi.
Hani canım hamsili pilav istedi.Kendim istedim,başkası istemiş olsaydı kesin dırdırlanır,güzel kafa yerdim:))Eşim de sağolsun hamsileri aldı geldi.Allah'tan balıkçı kafalarını içlerini kopartmıştı.Bana sadece  orta kılçıklarını çıkartmak kaldıydı.
Geceden başladım,ertesi güne işim hafiflesin azalsın diye.Hamsiler nasıl küçükler elimden kayıyorlar tasa düşüyorlar hoop tekrardan al içinden bir minik hamsiye iki işlem işin yoksa uğraş dur:)İnat ettim geceden hepsini ayıkladım defalarca yıka yıka yıkadım.
Çok kirliydiler duru suyu çıkana kadar uğraştım süzdürdüm koydum buzdolabına.Bugün de geçtim hamsili pilavımı yapmak için ocak başına:)Haydi malzemelerine ve tarifine geçelim:)
Malzemeleri:
İki kilo Karadeniz Hamsisi
İki su bardağı baldo pirinç (yarım kilo)
Dört adet büyükce kuru soğan
Yarım çay bardağı dolmalık fıstık
Yarım çay bardağı kuş üzümü
Bir yemek kaşığı toz şekeri
Bir yemek kaşığı yeni bahar
Bir yemek kaşığı tarcın
Bir tatlı kaşığı kara biber
Yarım demet dereotu
Tuz
Üç su bardağı sıcak su
Tereyağı
Tarifi:
Hani geceden ayıkladım orta kılçıklarını çıkardım yıkadım yuğdumdu hamsilerimi ya şimdi hazırcacık geldiler elime.Pilavımız için önce pirincimizi ayıklayıp sıcak su ile ve tuz ilavesi ile ıslatalım.Su soğuyana kadar dinlensinler.
Kuru soğanlarımızı ayıklayıp,yıkayıp yemeklik doğrayalım ve tereyağın da karamelize olana kadar kavuralım.Kavrulma işleminin yarısındayken dolmalık fıstıklarımızı da katalım soğanlarla berabere kavrulsunlar.Kuş üzümlerimizi yıkayıp sıcak su da bekletelim şişsinler.Dinlenen pirinçlerimizi duru su çıkana kadar yani nişastası gidene kadar iyice defalarca  yıkayıp süzelim.
Kavrulan soğanlarımızla beraber pirinçleri de şeffaflaşana kadar kavuralım.Sıcak suyumuzu,baharatlarımızı,kuş üzümümüzü,tuzumuzu,toz şekerimizi de katalım.Öncesi harlı ateşte bir iki taşım kaynasın.Sonrasın da ateşimizi en kısığa getirelim iç pilavımız suyunu çeksin pişsin.İçine incecik kıydığımız dereotunu da ilave edip hafifçe harmanlayıp karıştıralım.

Bir orta boy tepsi veya borcam da olabilir.Tabanını margarinle iyice yağlayıp hamsilerimizin derileri parlak kısımları altta olacak şekilde üstüste dizelim sık sık hiç aralık kalmasınlar.Pişince hamsilerimiz enden boydan çekip küçülüyorlar.Pilavımızın üzeri açık kalıyor pişince.İlk yapmamdan deneyimliyim başıma gelmişti unutmuyorum hiç:))

Kenarlarına da hamsilerin yarısı içe,yarısı dışa olacak şekilde diklemesine dizelim.Derileri,parlak kısımları altta olsunlar.Şimdi iç pilavımızı eşit şekilde tepsimize dökelim.Üzerlerine yanlarda ki hamsilerimizin kenardan sarkan kısımlarını üste içe doğru kapatalım.Üzerine de kalan hamsilerimizle tamamen kapatalım.Parlak derili kısımları üstte olsunlar.Bir kaç parça tereyağını da üzerine koyup 180/190 derece ısıtılmış fırında hamsilerimiz kızarana kadar pişirelim.
Afiyetler olsun.