Vişnap

Kuru Üzüm Hoşafı...

6
Baktım fındıkla beraber yeriz diye aldığım kuru üzümler öylece garip garip duruyorlar dolabın köşesinde.Beklerlerken de  her biri kupkuru olmuşlar.Hadi dedim bari hoşaf yapayım geceden  yıkadım defalarca yıkadım hem de bol bol.Su ile de ıslattım şişsinler ve pişmeleri de kolaylaşsın diye pişireceğim tencerede.

Sabah uyandım kahvaltı faslından sonra ne var ki bu tencerede diye kapağı açtım ki  kuru üzümler tombul tombul duruyorlar.Alışkın değiliz ki pek kompostolara,hoşaflara.Oysa ne de güzel içecektir onlar pilavın,makarnanın böreğin yanında.Akşam ki tel şehriyeli pilavımızın muhteşem eşlikçisini yapmak için haydi mutfağa.

Malzemeleri:
2 Su bardağı kuru üzüm
 5-6 Su bardağı su
1 Su bardağı toz şeker
 (şeker miktarını kendi damak tadınıza göre eksiltip arttırabilirsiniz)
Tarifi:
Akşamdan ıslatıp yıkayıp suda beklettiğimiz kuru üzümlerimizi süzüp tencereye alalım.6 bardak suyunu da koyalım  kaynasınlar.Üzümler yumuşadığında (akşamdan ıslatmanın çok faydası oluyor) toz şekerini de ilave edip bir iki taşım kaynatalım.

Tamamdır altını kapatıp soğumasını bekleyelim.Buz gibi oldumu çok severim.Benim tercihim bu tabii de sizinkini bilemem.Hatta komposto veya hoşaf severmisiniz  onu dahi bilemem. Sevmezseniz de biran evvel sevmeye başlasınız hiç fena olmaz en sağlıklı tüketeceğimiz içeceklerden biridir:)

Ha bu arada burada sevgili rahmetli anneciğimi de rahmet ile anmadan geçemeyeceğim ve bütün ölmüşlerimize gani gani rahmetler olsun inşaAllah.Anneme sormuştum bir gün.Hiç unutmuyorum,annem hoşaf ile komposto arasındaki fark nedir neden bir hoşaf  bir komposta deniyor? 

Cevabı:kızım taze meyve ile yapılana komposto,kurutulmuş meyveler ile yapılana da hoşaf denir.Edindiğim güzel bir bilgi sağ olsun büyüklerimiz sağ olsun bizi aydınlatanlar.Ölenlere de rahmetler olsun .
Afiyet olsun,sevgi,muhabbet ve "AŞK" ile kalın.

6 yorum: Leave Your Comments

  1. ooo bugünde pilav, şehriye çorbası ve hoşaf sen beni yoldan çıkaracaksın ayol.Gittim yaptım şehriye çorbasını höpür höpür içtim :)) şimdi bende hoşaf yapmazmıyım bir sürü üüzm senin hesap öyle bıynunu bükmüş bekliyorsu. ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. BİZDE ÇOK İÇİLİR
    ELLERİNE SAĞLIK MMMM
    :)))

    YanıtlaSil
  3. Senem vallahi beni de baştan bu soğuk havalar çıkarıyor.Can sıkıntısından vurdum kendimi mutfağa:))Sırada kuru kayısı ve erik var:) Sana da afiyetler olsun canım:)

    YanıtlaSil
  4. Canım birkasemlezzetim keşke hep bu tür sağlık dolu içeçekleri içsek hepsi şifa kaynağı doğal nefis .Teşekkür ederim canım.

    YanıtlaSil
  5. Şu an canım nasıl çekti bunu anlatamam.
    aksam eve gidip deniycemm

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Fatma bak benimde canım çekti iftara böreğimiz vardı üstelikte.Canım sevgilerimle

    YanıtlaSil