Vişnap

Hamsi Tuzlama...

2
Geçen kış Giresun Görele'ye gittiğimde kafamda Hamsilerden tuzlama yapmak vardı.Havada soğuk karlarda yağmış.Aman da amannn . Oradaki evimizin manzarası  çok  güzel ruhum dinleniyor o muhteşem  deniz manzarasını seyrederken de bu sefer gidişim de çok üşüdüm.

Birde  nasıl kat kat giyiniyordum  lahanalar gibi .Bu seferde  üzerimdeki fazlalıklardan  kıpraşamadığımdan hiç bir işi çabucak yapamıyordum ki sanki hareket özgürlüğüm  kısıtlanmış gibi.Bir tek oturduğumuz salon ısınıyor, diğer yerler buzhane bırrr :(( Devamlı da kalmadığımızdan Isınma işine geçici çözüm olarak Ufo yeter dediydik.

 Böyle  kar kış kıyamette  hiç gelmemiştim buralara.Geldim ve boyumun ölçüsünü çok güzel almıştım:))Ufo ile  vallahi zor ısınmıştım , idare ettiydim daha da havalar ısınmadan gitmem Görele'ye:))

Şu günlerde  öyle gözümde burnumda ve de yüreğimde tütüyor ki çok özledim  havasını suyunu.Hiç alakam yokken nasıl sevdim ben  oraları anlamışta değilim..!! Gittiğimin ertesi günü balıkçıların yanında aldım soluğu.3 yetmez 4 ,4'te yetmez 5,5'te yetmez ver ver 6 kilo hamsi deyip iki poşet halinde aldım onları elime. Malum denge meselesi eşit dağılmalı her iki kola da yükler:) 

Neyse düz yolda oflaya puflaya da olsa evin önüne geldik te bu 6 ncı kata çıkmak.İşte ilk o zaman  pişman oldum keşke 3 kilo alaydım diye:))Tam böyle hayıflanırken en alt komşunun oğlu bana hepsini bir çırpıda çıkarıvermez mi hamsilerimizi; İçimden dedim şanslı günüm herhal bugün:) Sağolsun ablasının yorulmasına gönlü el vermedi Cihan'ın..Akşam oldu hamsiler bana ben hamsilere bakışıp duruyoruz ,gözüme bir  çok göründüler ki sandım dünyalar kadar :) 

Bakmayla bakışmayla olacak gibi değil sıvarsın kolları salona kanapeye bir  naylon örtü serersin güzelce  büyük tasları ve hamsileri hadi yavrular taşınıyoruz diye kaptığım gibi mutfaktan salona geliverdik hep beraber.

Yeminle  bir pişman oldum ki deliler gibi ayıkla kopar kafalarını bitmek bilmiyorlar ki hatta  gittikçe  çoğalıyor bunlar diye homurdana  homurdana  o hırsla  çok güzel kopardıydım hamsilerin kafalarını. Hatta  küçük miniklerine  kıyamadığımdan onları bütün bıraktıydım kedilere:))

Nihayetinde  bitti bitirdim 6 kilo hamsiyi ama belim bıkınım koptu sandım o an:))Yıka yıka defalarca yıka beklet su da kanları gitsin suları süzülsün  kurulansınlar  Ne o Hamsi lakerda olsunmuş püü bana yeaa.!! Deli işi bu diye hep söylendiydim hem de çok güzel de yaptıydım hamsi tuzlamalarımı ellerime sağlık olsun da o salondan günlerce kokusu çıkmadıydı.

Hiç unutmam o kokuyu :)Haydi hep beraber hamsilerin yanına gidiyoruz:) Kolay gele:))
Malzemeleri:
İstediğiniz kiloda hamsi ben 6 kilo hamsiden yapmıştım . (Yalnız kış mevsiminde olsun hamsiler tam kıvamlı yağlansınlar )
Kalın kaya tuzu
Defne Yaprakları 
Ve tabii ki de  kavanoz.Cam olursa daha da sağlıklı olur.

Yapılışı:
Ayıklayıp yıkayıp defalarca yıkayıp süzgüde bırakıp iyicene süzdürdüğümüz hamsilerimizi ben geceden yapmıştım sabahı bekledim iyice  süzülsünler diye.

Sabah çayımı ekmek arası peynir ile yedim içtim sabah kahvaltı faslımı her zaman ki gibi çabucak bitirdim:) Geçtim hamsilerin başına . Kavanozun en alt dibine öncesinde bol kaya tuzunu serpelim avuçla hatta  ve üzerlerine süzülmüş hamsilerimizi sıralayalım.

Ve hamsilerin üzerlerine de  bolca defne yapraklarımızı koyalım  lezzet versin diye. Bu böyle bir sıra tuz bir sıra hamsi olacak şekilde ve  her katın arasına da  defne yapraklarını koyarak hamsiler bitene kadar devam edelim.

Bittiğinde  etrafları toplayıp temizleyelim .Kavanozun ağzını sıkıca kapatalım ve  köşesine bekleyeceği uygun bir yere koyalım .Sık sık kontrol edelim kavanozun dibinde biriken suyu devamlı süzüp dökelim hiç dibinde su olmaması lazım yoksa çabucak bozulur hamsi tuzlamalarımız .

Yaklaşık  sanırım  hiç dikkat etmedim ama sanırım 15 gün içinde filan yenecek kıvama geliyordur hamsi lakerdalarımız:)Eğer usulünce yaparsanız çok uzun süre bozulmadan duruyor benim yaptığım neredeyse bir buçuk sene  olacak missler gibiler her biri. Ellerimi seveyim vallahi :))
Afiyetler olsun...

2 yorum: Leave Your Comments

  1. Vallahi ellerine sağlık canımın içi.Ellerin,kolların hiç mi hiç dert görmesin.Afiyet olsun.Bizde hamsi işlerine eniştem bakıyordu:)

    YanıtlaSil
  2. Vallahi bu kadar deli uğraşmaya dert görmesin de daha fazla uğraşlarda bulunsun ellerim sevdiklerim için Sanemciğim.

    YanıtlaSil