Vişnap

Mırlan Tava...

2
Hani cuma günü Üsküdar'a gitmiştik ya hatta ilk uğrak yerimiz olarakta balık pazarının o cıvıltılı sesleri arasında tezgahlarda ki renk cümbüşü içinde sebzeler ve meyvelerle gözlerimize ve ruhlarımıza bayram ettirmiştik.

Kırmızısı yeşili ve de yeşilin tonları,turuncu renkte ki havuçlar,sarı sarı biberler filan.Vel hasıl her bir renkte gönlü kalıyor  insanın.Gök kuşakları misali peşlerine takılıp sıra  sıra tezgahları tavaf ederken balıkcı tezgahında mırlanları görmenin mutluluğu ile  hemen  almaya karar verdim.Verdim ama hemen de ilk tezgahtan alınmaz ki hepsini dolaşmalı fiyat karşılaştırması yapmalı.

Tazelik bayatlık kontrolleri gözden geçirmeli.Yetmezse göz teması eller ve parmaklar balıkların yumuşak karınlarına bastırmalı.Pek olmasa da ekseriye anlarım balığın bayatını tazesini kolayca ayırt ederim.Eeee olsun  o kadar  bebekliğim,çocukluğum,gençliğim hatta neredeyse ömrüm Boğaziçi'n de geçti:) 

Hatta bir ara yazarım kısmet olursa o sahilden oyun parkının yanındaki deniz kenarından kaya balıklarını minik kefal yavrularını az avlamazdık oltamıza takmazdık olta ucunda  kıpır kıpır  görünce minicik kaya olsun izmarit olsun ve de kefal balıklarını sevinçten zıplardık havalara.

Yazık ki o balıklar  pek minikti yavru idiler onların büyümelerine biz engel oluyorduk.Fakat o çocuk aklımızla  kim düşünüyordu ki onu.Akşam bize oyun çıktı diye küçüğüz miniğiz ya mutfağa gidip 3 balığı kızartıp yicez annecilik oynayacağız ya o bizim emeğimiz diye pek bir böbürlenirdik kuzenimle:)

Bütün gün uğraş bekle dur en çok 3/4 tane  olurlardı hasılatımız:)Gelseler bir de bize sorsalar  3/4 kilo balık yakalamışız gibi pek bir gururlanırdık eve dönüş yolunda:)Bir mırlan tava tarifi vereceğim off off ben de ki çene  muhteşem vallahi:)Yine yazdım yine baş ağrıttım bir dolu:)Değil mi?

 Haydi tarife geçelim  çok kolay çok basit şipşak salata yapımı hızındadır baştan söyleyim:)
Mırlan Tava
Malzemeleri:
Mırlan fileto (Bir kilo)
Çiçek yağı (Ben Fındık yağı ile kızarttım)
Un
Tuz
Tarifi:
Mırlan filetolarımızı nazikçe yıkayalım (Neden nazikçe ? Bilmem akşam içimden  öyle geldi :) Süzgü de güzelce süzülsünler .Bir de yeteri kadar  tuzlayalım ki içlerine çeksinler tuzlarını canım filetolar:) Düz bir tepsiye un koyarak her bir filetoyu önlü arkalı una bulayalım silkeleyip bir tabağa dizelim. Diğer tarafta tavamıza bol fındık yağını ilave edip kızdıralım.

Yeterli kızgınlığa gelince Mırlan filetolarımızı tava da önlü arkalı nar gibi kızartalım.Ve soğutmadan sofraya alalım.Akşam masadakiler öyle sabırsızdılar ki bir an önce Mırlanları yemede ki aceleciliklerinden tabağa bir yeşillik bir kırmızılık (roka,kırmızı soğan ,çeri domateslerimi koyupta süsleyemedim:)Bu fotoğrafımı bile zor çektim.Tek bir kare fotoğraf için fena da sayılmaz:)

Böyle sade de  çok iştah açıcı görünüyor bana göre siz ne dersiniz:)

Afiyet Olsun.


2 yorum: Leave Your Comments

  1. Canımmm hakiketen çok güzel görünüyooo:)Mırlan'ı ilk kez senden duyuyorum.Burda arayacağım inşallah bulurum merak ettim.Tarif içinde sağol canım öyle güzel anlatıyorsun ki insanın hemen kalkıp yapası geliyor:)Yazında tarifi ayrı bir süslemiş:) Maşallah ilham perilerin hiç eksik olmasın:)sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  2. Sanem Mırlan Mezgitin büyüğü oluyor aslında not şeklinde belirtseydim iyi olurdu.Bulursun mutlaka.Olmadı dondurulmuşları da var mezgit fileto diye.Ve tavsiye ederim.bir diğer adıda tavuk balığı diye geçer .

    YanıtlaSil