Her hafta 5 kilo sütümüz buranın köylerinden geliyor .Şanslı olduğumuzu düşünüyorum.Bazen çok geliyor 5 kilo süt tüketemeyeceğimizi anladığımda hemen yoğurt yapıyorum.
Mesela bu hafta sütlü tatlımızı yaptık yedik yeni bittiydi.Eee üst üste de sütlü tatlı ııhh bıkıyor insan illaki:)).Hemen 5 kilo sütün 3 kilosunu yoğurt yapmak üzere ayırdım.2 kilosunu da içeriz diye ayrı bir kaba koydum buzdolabında sütlerimiz.
Tam bir gün tuttuğumda hiç ellemediğimde sütün üzerinde mükemmel kaymak oluyor. Saf doğal hakiki ne güzel kaymaktır onlar. Hatta bir ara tereyağı yapmıştım da inanamamıştım kendime ,çok mutlu olmuştum:)
Oysa ne var ki sevinip mutlu olacak iyicene çalkalıyorsun kavanozu al sana mis gibi tereyağı:) Bilmeyen de mandra ürünlerini hepten ben imal ediyorum sanır:))Haydi yoğurt mayalayalım beraberce:)
Malzemeleri:
3 Kilo süt
2 -3 Yemek kaşığı mayalık yoğurt
Yapılışı:
Sütümü daha önceden kaynattığımdan fazla kaynatmadan ısıtıyorum önceden yuvasını hazırlıyorum Mini bir tabure üzerine ayak altı olmayacak bir köşe olmasına dikkat ediyorum .
Bir keresinde görmeden çarptıydık yoğurdumuza da tepe taklak ettiydik:) Taburenin üzerine düz ince bir minder koyuyorum üşümeyecek ya nasıl sarıp sarmalasam diye alttan başlıyorum ben işe:)
Küçük bir kasede mayalık yoğurdu süt ile ılıştırarak çırpıyorum (Ev yoğurdum ekseri olduğundan maya derdim olmuyor.Ha es kaza mayasız kaldıysam o zaman da şu probiotik yoğurtlar imdadıma yetişiyorlar hani dördü birarada olanlar.
Serçe parmağımı sıcak süte daldırıyorum usulca ve içimden elliye kadar sayıyorum (annemden öyle gördüm) eğer bu sayım süresine kadar parmağım sıcaklığa dayanıyorsa sıcaklık ayarı iyi deyip mayayı sütün içine usulca döküyorum ve kaşıkla bir tur çevirip sütün kabını kapatıp yanlarını üstünü sımsıcak polar örtülerimle kapatıp yaklaşık 4-5 saat mayalanmaya bırakıyorum .
Bu süre sonunda açtığım da yerinde öyle bekletiyorum bir 2 saat daha sonrasında buz dolabına alıp 24 saat boyunca hiç el sürmeden kaşık sokmadan iyicene dinlendiriyorum.Sonrasında istediğimiz yerde yoğurdumuzu tüketiyoruz.
Bir keresinde görmeden çarptıydık yoğurdumuza da tepe taklak ettiydik:) Taburenin üzerine düz ince bir minder koyuyorum üşümeyecek ya nasıl sarıp sarmalasam diye alttan başlıyorum ben işe:)
Küçük bir kasede mayalık yoğurdu süt ile ılıştırarak çırpıyorum (Ev yoğurdum ekseri olduğundan maya derdim olmuyor.Ha es kaza mayasız kaldıysam o zaman da şu probiotik yoğurtlar imdadıma yetişiyorlar hani dördü birarada olanlar.
Serçe parmağımı sıcak süte daldırıyorum usulca ve içimden elliye kadar sayıyorum (annemden öyle gördüm) eğer bu sayım süresine kadar parmağım sıcaklığa dayanıyorsa sıcaklık ayarı iyi deyip mayayı sütün içine usulca döküyorum ve kaşıkla bir tur çevirip sütün kabını kapatıp yanlarını üstünü sımsıcak polar örtülerimle kapatıp yaklaşık 4-5 saat mayalanmaya bırakıyorum .
Bu süre sonunda açtığım da yerinde öyle bekletiyorum bir 2 saat daha sonrasında buz dolabına alıp 24 saat boyunca hiç el sürmeden kaşık sokmadan iyicene dinlendiriyorum.Sonrasında istediğimiz yerde yoğurdumuzu tüketiyoruz.
Afiyet olsun..
bende kendim yapsrım yogurdumu. Eline saglık.
YanıtlaSilSevgili Yağmur çok teşekkür ederim. Yaptığımız yoğurdu tüketirken her kaşıkta ki iç rahatlığı ile huzur dolu olmak çok güzel tıpkı yaptığımız yoğurtlar gibi değil mi?:)
YanıtlaSilDeğerli blog kullanıcısı sitenizdeki paylaşımlarınızı ve makalelerinizi ekibimiz olarak çok beğenildi Halı yıkama firması olarak bu paylaşımlarınızın devamını bekliyoruz. Size tüm blog hayatınızda başarılar diler teşekkür ederiz...
YanıtlaSilSevgili Semra çok teşekkürler..
Sil