Vişnap

Soğanlı Pırasalı Kırmızı Pancar Sotesi..

0
Merhabalar..
Kırmızı pancarları pazardan alalı bir haftayı geçti geçecek bir türlü aklımda olan aşağıda ki tarifi pişirmeye fırsat bulamadım.
Her gün bir başka işler güçler çıktı karşıma.
Kaldı da kaldı ve dün akşam üzeri onları kuşbaşı doğrayıp kısık ateşte soteleyip pişirdim bugüne ön hazırlık olarak.
Bugün de az önce piyaz doğradığım kuru soğanlar ve bir sap pırasa ile buluşturup soteledim.
Lezzet olarak ben çok sevdim.
Renk zaten muhteşem her gördüğün de iştah tavan yapıyor.
Malzemeler:
4 veya 5 Adet küçük boy kırmızı pancar
2 veya 3 Adet orta boy kuru soğan
1 Sap pırasa
1 Kahve kaşığı tuz
1 Kahve kaşığı toz şeker
Yarım çay kaşığı karabiber
3/4 Çay bardağı sızma zeytinyağ
Bir çorba kase dolusu koyu yoğurt
4/5 Diş sarımsak
1 Yemek kaşığı sirke
2/3 Yemek kaşığı iri kıyım ceviz içi
Tarif:
Kuru soğanları kabaca piyazlık doğrayalım.
Pırasayı kabaca halka dilimleyelim.
Derin tavaya sızma zeytinyağını alıp içine doğradığımız kuru soğanları ve pırasayı ilave edip tuzunu ve toz şekerini ilave edelim.
Karamelize olana kadar kısık ateşte soteleyelim.
İstediğimiz kıvama geldiğinde tavadan alalım.

Aynı tava içine kabuklarını soyup yıkayıp kuşbaşı doğradığımız kırmızı pancarlarımızı alıp sotelemeye devam edelim.
Kırmızı pancar geç piştiğinden gerekli oldukça içine azar azar sıcak su ilave edip tavanın ağzı kapalı halde ve kısık ateşte pancarları pişirmeye devam edelim.

İstenirse pancarlar daha önceden suyla da haşlanıp sotelenir.
Benim tercihim zaman alsa da bu şekil haşlamadan pişirmekten yana oldu."

Çatal ile bölünecek yumuşaklığa geldiğin de suyunun olmayıp sadece yağına kalmış olmasına dikkat edelim.
Bu kıvamda iken içine daha öncesi karamelize ettiğimiz kuru soğanları ve pırasayı ilave edip berabere bir iki dakika daha kavurup sotelemeye devam edelim.
Tuzunu,karabiberini ve sirkesini ilave edip soğuması için kenara alalım.

Öbür yanda sarımsakları rendeleyip koyuca kıvamlı yoğurtla harmanlayalım.
Soğuyan kırmızı pancar sotemizi servis tabağına alıp üzerine sarımsaklı yoğurt dökelim.
1 Yemek kaşığı sızma zeytinyağı ile 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biberi yakıp bu biberli sosu da yoğurt sosun üzerine dökelim.
İri kıyılmış ceviz içi parçaları ile süsleyip servise sunalım.AFİYETLE..
Sevgilerimle..