Vişnap

El Açması Kıymalı Midye Poğaça.

0
Merhabalar.
Güzel lezzetli tel tel kıyırlı bir poğaça hem damağa hem göze hitap ediyor.
Yaparken ise ayrı keyifli oldu şekli itibarı ile yaptıkça yapası geliyor insanın.
Ah o hamurunun yumuşaklığı ele avuca gelip verilmek istenen şekli hemen alması ile aşık olunası bir uysal hamur oldu.
Haliyle böylesi hamurları işlemesi de çok kolay oluyor.
Sizler de yapsanıza hafta sonu için diyor ve hemen tarifi aşağıya bırakıyorum.


Malzemeler:
1 Büyük çay bardağı süt
1 Büyük çay bardağı yoğurt
1 Büyük çay bardağı fındık yağı veya "ayçicek yağı"
1 Yemek kaşığı sirke
1 Adet büyükçe yumurta
1 paket kabartma tozu
2 Yemek kaşığı nişasta
2-3 Su bardağı elenmiş un 
1 Tatlı kaşığı tuz
Nişasta "bezeleri açmak için"

İç Malzemeleri:
2 Yemek kaşığı fındık yağ
1 Adet orta boy kuru soğan
1 Adet yeşil biber
200/250 Gr kıyma
1 Kahve kaşığı tuz
1 Çay kaşığı karabiber
1 Çay kaşığı kırmızı pul biber

Üzeri İçin:
Eritilmiş tereyağ "100 gr civarı"
Tarif:
Hamur yoğurma kabına nişasta ve un dışında hamur için olan bütün sıvı malzemeleri katalım.
Tuzu ve kabartma tozunu ilave edelim.
Unu eleyerek ve kontrollü olarak azar azar ilave ederken bir yandan da elimizle yoğurmaya başlayalım.
Hamurun kıvamı kulak memesinden az yumuşak olduğu an un ilave etmeyi bırakıp hamuru top haline getirelim.
Üzerini örterek yarım bir saat arası dinlenmesini sağlayalım.

İç malzemesi için tavaya fındık yağını alıp içine ince yemeklik doğradığımız kuru soğan ve ince kıydığımız biberleri katıp soteleyelim.
Kıyma bıraktığı suyu çekip renk değiştirene kadar kavurmaya devam edelim.
Tuzunu ve baharatlarını ilave edip ateşin altını kapatalım.
Ilınması için serin ortamda bekletelim.

Bu arada dinlenen hamuru tezgaha alıp uzun rulo haline getirelim.
Eşit olarak 14/15 bezeye ayırıp keselim.

Her bir bezeyi teker teker üzerlerine azar azar nişasta serperek yemek tabağı boyunda açalım.
Aralarına yine az az nişasta serperek üst üste koyalım açtığımız bezeleri.

Bütün bezeler açılıp üst üste konduktan sonra hepsini merdane veya oklava yardımı ile açabildiğimiz kadar en ince şekil de yuvarlak olarak açalım ve sıkı bir şekilde rulo yaparak saralım.
Rulo hamurdan birer parmak enliğinde parçalar keselim.
Her bir hamuru çay tabağı boyunda açalım.
Orta kısmına kıymalı iç malzemeden yeteri kadar koyup ortada birleştirerek fazla bastırmadan kapatalım.
Kapattığımız ekli kısmı alta gelecek şekilde yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim midye poğaçalarımızı.
Üzerlerine erittiğimiz tereyağını bol miktarda fırça yardımı ile ikişer tur dönerek sürelim.
Her bir midye poğaça da fırçayı erimiş tereyağına batıralım sürelim.
190 Derece ön ısıtma yaptığımız sıcak fırına atıp alt üst nar gibi kızarana kadar pişirelim.

Sıcak olarak çay eşliğinde veya dilediğimiz bir başka içecek ile servise sunalım.AFİYETLE..
Sevgilerimle..








0 yorum:

Yorum Gönder