Vişnap

Brokoli Graten "Tavuklu"

0
Merhabalar..
Yarın akşam yemeğe misafirlerim var,tatlı hazır diğerleri benim lezzetli ellerimden çıkacak.
Zeytinyağlı yemeği bu geceden pişirdim ki yarına kadar dinlenip daha da lezzeti katlansın.
Bu gece blogta fazla kalamayacağım,oysa yazılmayı bekleyen onca tarifler var.

Dün pişirdiğim brokoli graten"daha önce denemediyseniz mutlaka deneyin acaip lezzetli"tarifimi yazıp hemen diğer işlerimi yoluna koymam lazım.
Kalın sağlıcakla kalın sevgi ile kalın güzellikler ile..!
Malzemeler:
500/600 Gr brokoli
350 Gr tavuk but ızgara "derisiz kemiksiz"
1 Adet havuç
1 Adet küçük boy kuru soğan
1 Diş sarımsak
1 Yemek kaşığı fındık yağı
Yarım çay bardağı süt kaymağı veya "krema"
1 Kahve kaşığı kırmızı pul biber "opsiyonel"
1 Kahve kaşığı karabiber
1 Kahve kaşığı tuz

Beşamel Sos Malzemeleri:
2 Yemek kaşığı tereyağ
2 Yemek kaşığı tepeleme un
2 Su bardağı süt
2 Çay bardağı kaşar peynir rendesi
Çeyrek çay kaşığı muskat rendesi
Yarım çay kaşığı karabiber
1 Çay kaşığı tuz
Tarif:
Brokolileri küçük olacak şekilde dal dal çiçeklere ayıralım ve bol su ile yıkayalım.
Buharda yarı diri kalacak kıvamda haşlayalım.
Ben her tür sebzeyi daha vitaminli olduğu için buharda haşlamayı tercih ediyorum.
Veya kaynayan suya brokolileri atıp haşlayalım.
Yarı diri kıvamda iken süzüp buzlu suya atıp şoklayalım.

Kuşaneye fındık yağını alalım içine ince yemeklik doğradığımız kuru soğanı atıp sotelemeye başlayalım.
Havuçun kabuğunu soyup iri tavla zarı boyunda doğrayıp kavrulan soğanlara katıp sotelemeye devam edelim.

Tavuk but etini ufak kuş başı doğrayıp havuçlara katalım.
Baharatlarını ve tuzunu ilave edip pişirmeye devam edelim.
Gerekirse bir çay bardağı sıcak su ilave edelim.
Pişip altını kapattığımız da süt kaymağını veya kremayı ve rendelediğimiz bir diş sarımsağı katıp harmanlayalım.
Tavuklu havuçlu soteyi kenara alalım.

Beşamel sosu için ufak bir tencereye 2 yemek tereyağını alıp eritelim.
İçine 2 yemek kaşığı unu ilave edip unun kokusu çıkana kadar devamlı karıştırarak kavuralım.
2 su bardağı soğuk sütü kontrollü olarak verip sosu koyu boza kıvamı olana kadar pişirelim.
Muskat rendesini,karabiberini ve tuzunu ilave edelim.

Beşamel sos ılınınca içine bir çay bardağı kaşar peynir rendesi ilave edip alt üst karıştırıp sosa yedirelim.

Derin bir kase de tavuklu karışımı,haşlanmış brokolileri ve beşamel sosu birleştirip alt üst ederek karıştırıp harmanlayalım.
Fırın kabına alıp eşit olarak yayalım.
Ön ısıtma yaptığımız 190 derece ısılı sıcak fırına atıp üzeri nar gibi kızarana kadar pişirelim.

Fırından çıkarmamıza son beş on dakika kala fırından alıp kalan diğer bir çay bardağı kaşar peynir rendesini üzerine eşit olarak yayalım.
Kaşar peynirler eriyene kadar fırında tutup çıkartalım.
Sıcak olarak servise sunalım.AFİYETLE

SEVGİLERİMLE..