Vişnap

Zeytinyağlı Kayısılı Kuru Börülce Pilaki..

0
Merhabalar..
Kuru börülce bundan üç beş sene öncesine kadar hiç mutfağıma girmeyen tadını bilmediğim bir bakliyat türüydü.Buna kuru barbunyada dahil..
Kuru barbunya siftahım hiç olmadı olacağını da sanmıyorum diye büyükte konuşmak istemiyorum.

Nedeni ise kuru börülce bana bir zamanlar hiç cazip gelmezdi şimdiler de ise adeta vazgeçilmezim.
Gerek piyazı,salatası,domatesli salçalı zeytinyağlısı pek bir güzel oluyor.

Dün de salçasız domates ilavesiz pilakisini yaptım.
İçine son an kattığım kuru kayısılar inanılmaz lezzet kattı.
Ve tarif aşağıda.
Malzemeler:
Yarım kg kuru börülce
Eser miktar zerdeçal
2 Adet orta boy havuç
1 Adet orta boy kuru soğan
1 Adet orta boy kırmızı soğan
4-5 Diş sarımsak
1 Yemek kaşığı fındık yağ
1 Çay bardağı sızma zeytin yağ
3-4 Adet büyükçe kuru kayısı
2 Dal taze soğanın yeşil kısımları
1 Yemek kaşığı kurutulmuş kereviz yaprağı
1 Tatlı kaşığı toz şeker
1 Kahve kaşığı tuz
Tarif:
Kuru börülceleri akşamdan soğuk su ile ıslatalım.Ertesi günü suyunu süzüp tekrardan üzerini geçecek kadar su koyup bir iki taşım kaynatalım.Siyah suyunu süzüp kuru börülceleri süzgeçe alalım.

Kuşaneye fındık yağını ilave edip ince dilimlediğimiz havuçları rengi çıkıncaya kadar soteleyelim.Üzerine kabaca piyazlık doğradığımız kuru soğanları ve sarımsakları katıp hafif bir iki çevirip soteleyelim.

Süzülen kuru börülceleri ilave edip bir iki çevirip alt üst ederek soteleyelim.
Kuru kayısıları kesip ilave edelim.Tuzu,toz şekeri ve eser miktarda zerdeçalı ve kurutulmuş kereviz yapraklarını katalım.

Üzerini bir iki parmak geceçek kadar sıcak suyunu verelim.Ağzı kapalı olarak kısık ateşte pişmeye bırakalım.
Pişmesine yakın ince doğradığımız taze soğanları ve bir çay bardağı sızma zeytinyağını ilave edelim.

Kuru börülceler yumuşayıp piştiğinde ateşin altını kapatalım.
Kendi tenceresinde soğutup dinlendirelim.
Daha sonra istersek ince kıydığımız maydanoz ile servise sunalım.
Ben akşama yerken  ilave edeceğim fotoğraflarını çektiğimde o an maydanozum yoktu siparişini verdim gelecek.
Daha öncesi yapmadıysanız bu tür salçasız domatessiz beyaz kuru börülce pilakisini mutlaka yapmanızı tavsiye ederim.Sonuç muhteşem ötesi oldu.
SEVGİLERİMLE...






0 yorum:

Yorum Gönder