Vişnap

Balık Buğulama - Yerli Uskumru

0
Merhabalar..
Balık buğulama dendi mi bana göre aşağıda ki tarifim gibi olması gerektiğini düşünüyorum.
İçine sebzeler girdiğinde o balık buğulama değil balık pilaki olur bana göre.

Ben rahmetli annemden bu şekil gördüm ve hep buğulama yapacağım zaman bu şekil yaparım.
Herkeslerin farklı pişirme yöntemleri vardır mutlaka..


Mesela bana göre kuru fasulye piyazı da içinde sadece kuru soğan,taze soğan ve maydanoz olur.
İçine istediğin sebzeleri kat ama o kuru fasulye salatası olur sadece.

Haydi bir tane daha aklıma geldi onu da yazayım.
Tas kebabının içinde asla patates olmaz olursa o yemeğin adı etli patates olur.

Gider ayak bir de çiğ böreğin hamuruna sirke yoğurt hatta kabartma tozu koymayın koyarsanız da adına çiğ börek demeyin o olsa olsa kıymalı börek olur.

Tamam bugün bu kadar yeter yazdığım.
Demeyin sonra ne çok biliyorsun diye ama napim ki az buçuk biliyorum neyin ne olduğunu:)

Ve harika hafif hatta diyet yemeği olarak tavsiye edeceğim balık buğulamanın çok kolay tarifini yazayım..
Malzemeler:
Yarım kg balık "yerli uskumru"
2 Adet orta boy kuru soğan
2 Dal taze soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım limon
Taze çekim karabiber
Tuz
1 Adet defne yaprağı
1 Çay bardağı riviera zeytinyağ
1,5 Çay bardağı su
Tarif:
Uskumru balıklarının kafa ve kuyruklarını keselim,içlerini temizleyip yıkayalım.
Soğuk su içinde 10/15 dakika bekletelim ki kanları tamamen temizlensin.

Orta boy kuşaneye kabaca piyazlık doğradığımız kuru soğanların yarısını alıp eşit olarak yaydıralım.Üzerine uskumru balıklarını dizelim.
Balıkların üzerine kalan piyaz doğranmış kuru soğanları ve ince kıydığımız taze soğanları eşit olarak yayalım.
İrice maydanozları ilave edelim.

Yarım limonun kabuğunu soyup "acılık vermemesi için" yarım ay şeklinde doğrayıp balıkların üzerine koyalım.

Defne yaprağını ortadan ikiye bölüp ilave edelim.Taze karabiberini çekelim.Tuzunu ilave edelim.
Bir çay bardağı riviera yağı ve bir buçuk çay bardağı soğuk suyu üzerlerine dökelim.

Kuşaneyi orta ısılı ateşe alıp kaynayana kadar ilk beş on dakika kapağı yarı aralık olarak pişmeye bırakalım."balık kokusunu içeri çekmemesi için"

Balıklar pişmeye başlayıp renkleri beyazlamaya başladığında ateşin altını kısıp kapağını tam olarak kapatıp 10/15 dakika daha pişmeye bırakalım.
Sıcak olarak önden bir çorba ve yanında salata eşliğinde servise sunalım..AFİYETLE..
Not:
Balığın üzerinde ki limon kabuğu rendelerini görsele güzellik versin diye serptim ve öylece de bıraktım yerken onlar çiğ olduğu için acılık yoktu zaten çok azdılar
Herhangi her bir balıkla buğulamayı bu tarz yaparım her zaman.
Yakında Karadeniz hamsisi ile de böylesi hafif böylesi lezzetli bir hamsi buğulama yapacağım.
İş Karadeniz hamsilerine hele bir kavuşayım da..!
SEVGİLERİMLE..







0 yorum:

Yorum Gönder