Vişnap

Fırında Sebzeli Yerli Uskumru Dolma.

0
Merhabalar..
Balıkçı tezgahların da taze olduklarından dolayı ışıl ışıl parlayan bana adeta bizi de bizi de al lütfen diyen o balıkların hepsini birden almak istiyorum o an.
Ve tabii ki yiyebileceğimiz kadarını alıp eve dönüyoruz ben ve aldığım şanslı balıklar.Neden şanslılar çünkü ben aldım onları.^^

Bu defa uzun yıllardan sonra ilk defa bu yıl bizlere o narin kibar nazenin endamını gösteren "YERLİ USKUMRU" aldım ama ne almak vallahi söylemem kaç kg olduklarını inanıyorum ki bana gülersiniz:))

Napimm "YERLİ USKUMRU" kıtlığı demek yetmez adeta yokluğunu yaşadık yıllar yıllar boyu.Bulmuşum almam mı hiç bir sürü kg YERLİ USKUMRU:)

İlk olarak alel acele hemen ızgarasını yaptım,tek kelime ile MÜKEMMEL bir lezzetti.
"Onun da tarifini yazdım bekliyor arşivde"

Bugün ise ızgarasına göre biraz el oyalayan sebzeli dolmasını yaptım ve az önce içlerinden birinin fotoğraflarını çektim..

Sonra o soğudu ben onu yiyeceğim zaman microda ısıttım.Lezzet kaybı yaşamadı yaşasa da olsun bu da biz yemek blogerlerin kaderi der razı geliriz bu tür yemek blogeri olmanın cilvelerine.^^

Ve "Fırında Sebzeli Yerli Uskumru Dolma" tarifi gelsin mi artık.?Haydi gelsin.
Malzemeler:
2 Adet büyük boy yerli uskumru toplam "1 kg"
2 Yemek kaşığı tereyağ
1 Adet küçük kuru soğan
1 Adet küçük kırmızı soğan
 2  Yemek kaşığı doğranmış kırmızı kapya biber
2 Yemek kaşığı doğranmış sarı biber
 4 Sap taze soğanın yeşil kısımları
2 Yemek kaşığı ince doğranmış dereotu
2 Yemek kaşığı ince doğranmış maydanoz
 1 Adet orta boy havuç
1 Adet ufak domates
2 Yemek kaşığı kuş üzümü
3 Yemek kaşığı iri kıyılmış ceviz içi
1 Çay kaşığı garam masala
1 Çay kaşığı karabiber
1 Çay kaşığı toz kırmızı biber
 Yarım çay kaşığı tarçın
1 Çay kaşığı yeni bahar
1 Tatlı kaşığı bal
1 Tatlı kaşığı tuz
Tarif:
Balıkları balıkçıda temizletip bütün olarak "kafa kuyruk üzerinde" alalım.Yıkayıp yaka kısmında ki uzun kılçıklarını mümkün mertebe çekip çıkartalım ve süzgeçe alalım süzülsünler.

Sebzelerini ister çiğden ya da benim tercihim olan hafif soteleyerek hazırlayalım.

Kuru soğanları piyazlık doğrayalım.Biberleri irice keselim.Havucun kabuklarını soyup ikiye bölüp ince olarak doğrayalım.

Tereyağını kuşaneye alıp eritelim içine doğradığımız sebzeleri alıp kısık ateşte sebzeler hafif diri kalacak kıvamda soteleyelim.
Kuş üzümlerini yıkayıp ilave edelim.
Domatesi ince doğrayıp katıp karıştıralım.Sıcağı ile hafif yumuşaması yeterlidir. 

Baharatlarını,tuzu ve balı katıp harmanlayalım.
Sebzeli karışım ılındıktan sonra içine taze soğanın yeşil kısımlarını ince olarak doğrayalım ilave edelim.Yıkayıp ince olarak doğradığımız dereotu ve maydanozu da katalım.

Son olarak iri kıydığımız ceviz içlerini ilave edip hepsini harmanlayalım.

Uskumruların içini ve dışını hafif tuzlayalım ve yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine alalım.İçine yarı diri kıvamda sotelediğimiz sebze karışımını eşit olarak koyalım.

Benim sebze sotelerim fazla olduğundan biraz fazla koydum sebzelerini dolayısı ile uskumrular hafif tombul tombiş ama bir o kadar da hoş olup göz doldurdular:)

Fırın ısısını 190/200 dereceye getirip ön ısıtma yapalım.
Tepsinin üzerini yağlı kağıt ile kapatalım.O şekilde fırına atalım yeteri kadar piştiğinde üstünde ki yağlı kağıdı alıp tekrar fırına atıp üzerleri kızarana kadar fırınlayalım.

Ve sıcak olarak servise sunalım,yanında salata olsa da olur olmasa da olur;zira içinde her tür sebze var zaten aman sakın ola ki sıcak ekmeği unutmayalım..
Bol taze balık bereketi ile donanan sofralar da en çok sevdiklerimiz ile bir arada olalım ve balık bereketi ile dolu dolu geçsin günlerimiz diyor sevgilerimi yolluyorum.






0 yorum:

Yorum Gönder