Bugün mutfağımda 2 tane kek yaptım biri iş yeri için fındıklı vanilyalı kek.Diğeri aşağıda ki bizler"Neçkom,Zeynom,Armes" ve de kendim için nefis enfes kabaran çikolatalı kakaolu kekim.
Fırın başında bekleyip takip ederken önce kabaracak mı endişesi sonrası güzel kabarmasını görünce bu defa ahh acaba kalıba yapıştı mı yoksa kendini beni üzmeden bırakacak mı düşünceleri ile kek yapmak bana göre benim için her zaman heyecan az kalp çarpıntısı ile geçen bir süreç oluyor:)
Neyse ki bu dediklerimin hiç biri olmadı da iş yeri için yaptığım fındıklı kekim biraz yamuk kabardı ama dokusu güzel tül tül efil efildi.Tadını daha sonra yiyenler dedi ki yine yeniden bizlere kek yap doyamadık lezzetine.Verdim yine en kısa zamanda kek sözünü.Onları şimdiden sabırsız beklemeler sarmıştır:)
Malzemeleri:
2 Adet büyük "L" yumurta
1 Su bardağı toz şeker "250 gr"
Yarım su bardağı fındık yağı veya "sıvı yağ"
1 Su bardağı süt "250 ml"
1 Çay bardağı ılık su "150 ml"
Bir kaç damla rom aroması "5/6 damla ilave ettim"
Yarım çay bardağı kırık fındık
4 Yemek kaşığı kakao
1 Paket bitter çikolata "80 gr"
1 Paket kabartma tozu
Çay kaşığı uçu ile karbonat
Aldığı kadar elenmiş un "koyu boza akışkanlığında"
Tarifi:
Keki yapmadan önce kek malzemelerini yarım saat önceden buzdolabından alıp oda ısısında bekletelim.
Karıştırma kabına yumurtaları kıralım,toz şekeri ilave edip şeker eriyene kadar çırpalım.
Fındık yağını,sütü ve ılık suyu ilave edip çırpmaya devam edelim.Kakaoyu ve rom aromasını katalım.
Elenmiş unu kontrollü olarak ilave edelim bir yandan çırpalım"kıvamı koyu boza akışkanlığında olacak"Çikolatayı micro dalgada eritip katalım.Kabartma tozu ve karbonatı eleyerek karışıma ilave edip kaşıkla alttan üste doğru karıştırıp yedirelim.
Baton kek kalıbını yumuşak margarinle yağlayıp unlayalım.Fazla unlarını kalıbı ters yüz ederek silkeleyelim.Kek karışımını kalıba boşaltıp üzerine kırık fındıkları eşit olarak serpelim.Ve düzgün kabarması için kalıbı tezgaha hafifçe vuralım.
165 derece ısıya ayarladığımız soğuk fırına atalım kabarmaya başladığında fırın ısısını 170/175 derece ısıya çıkaralım.İlk yarım saat kesinlikle fırın kapağını açmayalım.
Kek kabarıp kalıbın yanlarından ayrılmaya başladığında içine kürdan batıralım.Temiz çıktığında dışarı alıp nihale üzerinde ilk sıcağının çıkmasını bekleyelim.İsteğe göre üzerini çikolata sos ile süsleyelim veya pudra şekerini eleyerek serpelim.İşin bu süsleme kısmı kişinin isteğine kalmış göze hoş görünüyor ve sonrası dilimleyerek servise sunalım.
Sevgiler..
0 yorum:
Yorum Gönder