Vişnap

Göçmen Mezgit Tava

0
Merhabalar.
Mezgit balığı en çok sevdiğim balıklar arasında olmuştur her zaman.İster büyüğü mırlan olsun ister en küçük boyu ya da benim kızarttığım aşağıda ki 
boyu olup adına göçmen mezgit denileni.Bence boy boy hepsinin lezzeti bana göre harika.
Çok hassas balık olduğu için hassas derken kızartırken dağılmaya çok eğimli.Ben de tabağımda asla dağılıp parçalanmış balık sevmediğimden küçük boy mezgitleri ekseri balık tavasında mısır unlu alt üst çevirerek yaparım.

Bu göçmen mezgit balıkları orta boy tombul tombul çiğken dahi çok iştah açıcı görünüyorlardı.İlkin onları buğulama yapmak istedim ama mutfağımda yeterli sebzem mantar filan yoktu.O yüzden en pratik  şekli ile una bulayıp kızarttım.İlerleyen günler de illa ki buğulamasını da yapacağım.

Balıkçıya siparişimi verip yan tarafta ki markete alışverişe girdim.Dönüşte ayıklanıp temizlenmiş mezgitlerimi alırım böylece de beklerken vakit kaybetmem dedim.Ama balıkçıya tembih etmeyi unuttum o da tutmuş canım balıklarımın kafalarını uçurmuş"hiç sevmem"Eve gelince gördüm yapacak bir şey yok artık öylece kafasız tabakta pek güzel görünmeyecekler olsun lezzeti içinde nasılsa deyip güldüm geçtim.

Off ya gerçekten balıkçılar hamsi dışında koparmasınlar balıkların kafalarını kuyruklarını onları öyle pişirip tabağa aldığımda engelli gibi geliyorlar bana kuyruksuz kafasız bedensel engelli balıklar:)
Malzemeleri:
1 Kilo göçmen mezgiti
1 Su bardağı beyaz un
2 Su bardağı fındık yağı
Tuz
Tarifi:
Ayıklanıp temizlenmiş mezgitleri yıkayıp süzgece alalım ve tuzlayalım.Tepsiye unu koyalım, süzgeçte ki balıkları una bulayıp fazla unlarını elimizle silkeleyelim.Geniş tavaya fındık yağını bol koyup iyice kızdıralım.Mezgitleri içine dizip kızartmaya başlayalım.Ateşin ısısı ortadan fazla olsun.

Alt üst ederken çok dikkatli nazikçe çevirelim dağılmasınlar.Diğer tarafı da nar gibi kızarınca kağıt havlu serdiğimiz servis tabağına alalım."ben kağıt havlu sermeden tabağa alıyorum çünkü o tabağa süzülen balığın yağına ekmek banmayı çok seviyorum"

Yanında bol yeşil salata roka kırmızı soğan illa ki olsun.Bir de üzerine tahin helvası daha ne olsun deyip çok şükürler olsun bize bu nimetleri veren yüce Rabb'imize.

Dediğim gibi nazik bir balık olduğu için kızarttığımız yağ bol olsun balıkları tavaya dizdiğimiz de üzerlerini de kapasın kızgın yağ.Ve ateşi ortadan yüksek olsun ki dağılıp yarısı tavada kalmasın.
                                                                               SEVGİLERİMLE.







0 yorum:

Yorum Gönder