Vişnap

Pastırmalı Kaşar Peynirli Börek

0
Merhabalar.
Bugünler de böylesi kolay tarifleri tercih eder oldum mutfağımda.Aslında aklımda yapacağım bir çok değişik tarifler var bazıları bayağı bir zahmetli uğraşmalı lezzetler.Dediğim gibi ne zaman keyfim yerine gelir ancak o zaman başına geçer yaparım.İnanın mutfakta güzel lezzetler hazırlamak için kişinin ruh halinin çok çok iyi olması gerekiyor.

Yine bugünler de kendimi çok tükenmiş olarak hisseder olduğumdan sanırım kısa bir Görele kaçamağı yapacağım.Oralar bana ilaç gibi geliyor.

Şu İstanbul dedikleri devasa şehirden ki o oranda dertleri büyük olan İstanbul'dan her geçen gün soğumaya başladım öyle ki tahammül dahi edemez durumdayım.

İnsanlarından doğayı katledişlerinden bir ihtiras uğruna kendinden geçenleri ile trafiği ile her bir şeyleri ile bana batar oldu koca İstanbul.Elimde imkanlarım olsa bir saniye dahi durmayacağım bu kirlenmiş kirletilmiş şehirde.!
Malzemeleri:
3 Adet yufka
150 Gr pastırma
150 Gr kaşar peynir
Ara Sos Malzemeleri:
3/4 Su bardağı fındık yağı
3/4 Su bardağı süt
1 Yemek kaşığı sirke
1 Yemek kaşığı un
Üzeri için:
Yumurta sarısı
Susam,çörekotu
Tarifi:
Yufkaları tam daire şeklinde açıp üst üste koyup uzunlamasına her iki kenarda ki yuvarlak kısımları keserek yufkaları düzleştirelim.Orta kısımda kalan bütün halde ki yufkaları tekrardan muska böreği saracak şekilde daha geniş yaklaşık 10/12 cm enliğinde düz şeritler halinde keselim.

Ara sos malzemelerini derin kasede pütür kalmayana kadar çırpalım.

Pastırmaları biraz inceltip keselim,kaşar peynirlerini  ince olarak keselim ya da iri şekilde rendeleyelim.

İlk uzun şerit halinde ki yufkayı tezgaha alalım kendimizden tarafta ki uç kısmından yaklaşık malzemeyi koyacak kadar kısmı 4 parmak eninde yukarı doğru ikiye katlayalım.Yufkamız tek kat olduğu için yufka zedelenmesin.
Bu kısma yeteri kadar pastırma ve kaşar peynir koyup düzgünce yayalım.

Kaşar peynirlerin kenarlardan akmaması için her iki yan kısmından içeri doğru 1/2 cm içeri doğru kıvıralım.Boşta kalan kısımları ara sos ile soslayalım.Ve yukarı doğru düz olarak 3/4 parmak genişliğinde yufkamızı katlayarak arada ara katlarına sos sürerek yukarıya doğru gidelim.

Kat yeri alta gelecek şekilde yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize alalım ilk böreğimizi.Kalan diğer yufkalar bitene kadar aynı işleme devam edelim.

Üzerlerine yumurta sarısı sürüp ister susam ister çörekotu serpip ön ısıtma yaptığımız 190 derece ısılı fırına atıp altı üstü nar gibi olana kadar kızartalım.

Bu arada börekler fırında pişerken hemen çay suyumuzu da ateşe alıp bir an önce demleyelim.
Kızarıp pişen böreklerimizi fırın tepsisinden alıp kağıt havlu serdiğimiz tepsi üzerine sıralı olarak koyalım.Üst üste gelip ezilip düzleşmesinler.Ve soğutmadan hemen servise sunalım.

Biraz karışık mı  anlattım ne bilemedim.Tarifi yazarken kafam başka yerlerde ve çok karışıktı kendimi bir türlü veremedim tarife yazıya.

Bildiğimiz muska börek gibi kesiyoruz yufkaları bunda daha geniş kesiyoruz ve çapraz olarak sarmıyor düz olarak kıvırarak yukarı doğru sarıp kat yerini alta getiriyoruz.Bu anlatışım ifadem daha iyi oldu galiba.
SEVGİLERİMLE..






0 yorum:

Yorum Gönder