Vişnap

Mezgitli İç Pilav Kepseli

0
Merhabalar.
Geçen cafedeydim bana çok nefis tavuklu pilav ikram ettiler.İçeriğin de ne varsa çok ilgimi çekti ne kattınız nasıl yaptınız baharattı beni pilavı pişirenin peşine düşüren.Suriye'liydi pişiren pilavı,çat pat lisan yüzünden öyle zor anlaştık ki ama sonuçta anlaştık baharatın adı "kepse" Gelirken Suriye'den getirmişler,bana da verdi biraz.Ben de tuttum mezgitli iç pilav yaptım kepse baharatından da kattım öyle çok yakıştı ki.Şimdi gözüm gibi bakıyorum minicik kavanozda ki kepse baharatına.

Bu pilavı bir başka balık fileto ile de yapabiliriz ben de mezgit fileto vardı onu kattım.
Malzemeleri:
300 Gr mezgit fileto
1 Adet orta boy kuru soğan
1 Adet küçük havuç
2 Yemek kaşığı tereyağ
1 Türk kahve fincanı kuş üzümü
Yarım çay bardağı ince kıyılmış ceviz
1 Su bardağı pirinç (250 gr)
1,5 Su bardağı sıcak su
1 Tatlı kaşığı bal
1 Çay kaşığı kepse baharatı
1 Çay kaşığı karabiber
1 Çay kaşığı tuz
1 Çay bardağı ince kıyılmış dereotu
Tarifi:
Pirinci ayıklayıp yıkayıp bir tatlı kaşığı tuz kattığımız sıcağa yakın ılık su ile yarım saat kadar dinlendirelim.

Dondurulmuş mezgit balığı yarı çözülme durumunda iken tavla zarından biraz daha büyük olarak doğrayalım.

Pilav tenceresine tereyağını alıp eritelim içine yemeklik doğradığımız kuru soğanları rendelediğimiz havuçları katıp karamelize olana kadar soteleyelim.İçine doğradığımız mezgitleri atıp balıklar pişene kadar arada usulca balıkları zedelemeden karıştırarak kavurup soteleyelim.

Baharatlarını,tuzunu,kuş üzümlerini,1 tatlı kaşığı balı katalım.Dinlenen pirinci yıkayıp tuzundan arındırıp süzüp ilave edelim pirincler şeffaflaşana kadar soğanlarla beraber kavuralım.Bir buçuk su bardağı sıcak suyunu verelim.

Önce bir iki taşım orta ısılı ateşte tutup ateşin altını en kısığa getirip pilavımızı pişirelim.İlk sıcağı geçip demlenince 1 çay bardağı tutarında ki ince kıydığımız dereotlarını ilave edip pilavı alt üst ederek havalandırıp harmanlayalım.Ve servis zamanıdır soğutmadan sevdiklerimize ikram edelim.Yapacak olanlara afiyetler olsun.
İlk defa deneyip yaptığım için sonuçtan tam emin olamadım lezzeti hakkında.Ondan malzeme miktarını az tuttum.Pişipte lezzet onayından tam not ile geçince mezgitli iç pilavım mutlu oldum.Ara vermeden en kısa zamanda yine yeniden yapmak için karar verdim.Tabii bu defa malzeme miktarını daha fazla tutacağım.
Sizlere de mutlaka yapmanızı tavsiye ederim.Şimdi buralar da ve gittiğim yerler de ilk durağım aktarlar olacak.Elde ki "kepse" baharatım bitmeden yerine yenisini almak şart.Pilava olağanüstü lezzet katkısı oldu.SEVGİLERİMLE.







0 yorum:

Yorum Gönder