Vişnap

Evliya Çelebi Usulü Hamsi Pilaki

0
Merhabalar.
Sizin çocukluk günlerinizi hatta bebekliğinizi bilen tanıyan o eski günlerinizi size anlatan mahalle büyükleri vardır adeta her biri akrabanız gibidirler.Bizler onlar bizlerin çocukluğumuza ait günlerini anlatırken onlarla o günlere geçmişe tekrar döner yad eder ne güzel ne neşeli günlerdi o günler deriz.Yaşayan yaşamayan bütün komşularımız ve geçmişimiz gözümüzün önünden tıpkı bir film şeridi gibi geçer olaylar.Ve deriz ki iyi ki büyüklerimizin bazıları hayattalar geçmişi anlatıp bize o güzel günleri yaşatıyorlar.Kim daha çok yaramazdı kim komşu bahçenin çiceklerini,camını çerçevesini topuyla kırıp basbas bağrıtırdı.Hangimiz komşu için bakkala giderdik veya inadımız tutar gitmezdik.Bu ve buna benzer bir sürü anılarla dopdoludur çocukluk günlerimiz.

Neden bunları anlatıyor yazıyorum,çünkü bu sıralar mahallemiz de bir acı rüzgar esti esmek ki ne esmek hafif kalır esme kelimesi.!Bu acı rüzgar önce mahallemizin genç delikanlısı Kemal'i önüne kattı amansız hastalıkla savaşı kaybeden pırlanta gibi daha hayatının baharındaydı:( Yetmedi gözü aç rüzgar fırtınaya dönüşüp bir hafta için de mahallemizin 4 değerli yaşlı büyüklerimizin nefeslerini de nefessiz bırakıp önüne kattı aldı götürdü o buz soğuk toprağa yerleştirdi.Bir hafta için de tam beş canımızı yitirdik mahalleli olarak:(Rabbim cümle  ölmüşlerimize Rahmet eylesin günahlarını affetsin mekanlarını cennet eylesin.

Bu acı ölümler,üzücü olaylar beni öylesine sarstı ki artık bize kim anlatacak çocukluğumuzun güzel anılarını kim dinlerken yeniden çocuk olacak?Sanırım artık ben ve benim akranlarıma çocukluk bitti büyümenin ikinci defa bu kadar acı olduğunu yeniden hissettim:(
Hayat o kadar acımasız ki bizlere tek seçenek veriyor bunca acıya rağmen bunca sevdiklerimizi ebediyete uğurlayıp yine delice arsızca nefes alıp yaşamak.Ve hayat kaldığı yerden tatsız devam ediyor bildiğince:(
&&&&&

Bugün tarifim ne zamandır aklımda olup yapmak için ne gün kısmetse o gün olur deyip gün ve saati beklediğim hani derler ya alıp verdiğin nefes dahi nasip kısmet diye"Evliya Çelebi Usulü Hamsi Pilaki"bugüne kısmetmiş yaptım.Bayağı olmuştu tv de görmüştüm internette araştırdım bana değişik güzel geldi yapılır bu lezzet deyip ilk hamsilerin orta kılçıklarını ayıklamakla işe başladım.
Malzemeleri:
 1 Kilo hamsi
Yarım su bardağı sızma zeytinyağ
3 Adet büyük kuru soğan
2/3 Adet orta boy havuç
5/6 Sap kereviz sapı ve yaprağı
1 Çay kaşığı tuz
1 Çay kaşığı kırmızı pul biber
1 Yemek kaşığı tarçın
Tarifi:
Kuşaneye sızma zeytinyağını alalım içine irice küp doğradığımız kuru soğanları,kabuklarını soyup küp doğradığımız havuçları ilave edip yumuşayana kadar soteleyelim.Ateşin altını kapatalım ve yıkayıp süzdürüp irice kestiğimiz kereviz saplarını ve yapraklarını ilave edelim sotelenen harça.Alt üst edip tarçın,kırmızı pul biber ve tuz ilave edip harmanlayalım.

Sotelediğimiz soğanlı harçın yarısını pişireceğimiz fırın kabına veya borcama alalım düzgünce yayalım.Üzerine orta kılçıklarını çıkarıp yıkayıp iyice süzdürdüğümüz hamsilerin yarısını derili kısımları dışa gelecek şekilde üst üste  yaprak şeklinde açarak dizelim.Tekrardan hamsilerin üzerine soğanlı harç ve onun da üzerine hamsileri aynı şekilde bir kat daha ilave edip dizelim. Bilhassa en üst katmanı yaparken hamsiler çok sık olup üst üste gelsin dizerken zira pişerken küçülen hamsilerin arasında boşluk kalır.Hamsilerin üzerine biraz daha kırmızı pul biberi,tuzu ve tarçını serpelim ve bir miktar sızma zeytinyağ döküp fırça ile hamsilerin her yanına dağıtalım.

Hamsi pilakiyi alt üst konumda 180/190 derece ön ısıtma yaptığımız sıcak fırına atıp 15/20 dakika arası üzerleri nar gibi kızarana kadar pişirelim ve sıcak olarak servise sunalım.Yapacak olanlara afiyetler olsun.
Ve bu harika lezzet hakkında ki düşüncelerime gelirsek mutlaka yapmanızı çok çok tavsiye ederim.Olamaz böyle bir lezzet tarçının aramosı ve kerevizin lezzeti hamsiye öyle çok yakıştı ki.Sofrada çatalı ile bir lokma alıp yiyenler suratıma bakıp hani tabir yerindeyse gözler yerlerinden çıkacakmış gibi bir ifade ile olamaz böyle bir lezzet deyip tabağındakileri bitirenler ikinci tabağı yemek için uzattılar o şirin güzel ellerini.Ve bir kilo hamsiden yaptığım "Evliya Çelebi Usulü Hamsi Pilaki" anında bitti.Bir balık ve hamsi sezonu daha kapanmadan mutlaka alıp yeniden yapmayı düşünüyorum.
Sevgi ve sağlık ile kalın.