Vişnap

Pazılı,Pırasalı,Kaşar Peynirli Döşeme Börek.

0
Merhabalar.
Havalar soğudu her yerlere karlar yağdı biz de soğuğundan nasibimizi aldık santim kar düşmedi buralara derken evvel ki gün doğanın beyaz örtüsüne uyandım nihayet.Çok severim bilhassa çam ağaçlarının üzerinde ki beyaz karların görünümünü tablo gibi dakikalarca bakmalara doyamam.

Soğuyan havanın  yağan yağmurların bu sene bu da yeni adetimi nedir bir haftadır sürekli elektrikler gidiyor geliyor gün içinde hem de defalarca biz de direk sular da kesiliyor hidrafor olayımız olduğu için tabii ben de sinirler asaplar tavan yapıyor.Umarım bundan böyle elektrikler kesilip sorun çıkarmaz.

Ve can sıkıntısından yine börek yaptım aslında döşeme börek değil daha değişik bir börek yapmayı düşünüyordum.Dediğim gibi elektrikler sorun çıkarıp vakit daralınca oyalanmamak için pratik olarak döşedim böreği tepsiye.

Bu arada çok güzel bal kabaklı çikolatalı tart yaptım tartını pişirdim tam kremasını hazırladım fırına atacağım gitti bizim elektrikler yine bir saat ve gelmemecisine.Söylendim söylendim o söylenme anında da böreği döşedim bir yandan.
Malzemeleri:
Yarım kg pırasa
1 Bağ pazı
1 Adet orta boy kuru soğan
Fındık yağı
Kırmızı pul biber
Kara biber
Tuz
4 Adet yufka
200/250 Gr kaşar peynir rendesi
1 Adet yumurta
Yufkaların ara sos malzemeleri:
1 Bardak süt
1 Bardak fındık yağ
2 Yemek kaşığı mısır unu (şart değil)
1 Adet yumurta
Tarifi:
Pazıları ayıklayıp yıkayıp yaprak kısımlarını ince olarak doğrayalım.Bir tencere de suyu kaynatalım ateşin altını söndürüp pazıları kaynar suyun içinde 5/10 dakika bekletelim.Daha sonrası süzgeçe alıp üzerinden soğuk su geçirelim süzgeçte süzülmeye bırakalım.Bir adet kuru soğanı ince yemeklik doğrayıp karamelize olana kadar kavuralım.İçine süzgeçte pazıları elimizle suyunu sıkarak ilave edelim.Hafif diri kalacak kıvamda kavuralım kuru soğanlar ile birlikte.Ateşin altını kapatıp baharatlarını ve tuzunu ilave edelim.Kenara alalım soğusun.

Diğer yanda pırasaları da dış kabuklarını soyup bütün olarak yıkayıp incecik keselim.Tencereye fındık yağımızı alıp içine pırasaları katalım hafif diri kalacak kıvamda kavuralım.Ateşin altını kapatıp baharatlarını ve tuzunu ilave edelim soğuması için kenara alalım.

Kaşar peynirini rendeleyelim,pazılı,pırasalı iç malzememizi karıştırma kabına alıp içine kaşar peyniri rendesini ilave edelim bir adet bütün yumurta ve ikinci yumurtanın akını da(sarısını üzeri için küçük bir kaseye alalım) ilave edelim kaşıkla alt üst edip harmanlayalım.

Böreğimizin ara sosu için derince kaseye sütü,bir adet bütün yumurtayı,fındık yağını ve mısır ununu alıp çırpıcı ile iyice çırpalım.

Fırın tepsimizi yağlayalım.İlk yufkayı hafif büzdürerek içine serelim kenarlarını tepsiden dışarı taşıralım.Üzerini ara sosla soslayalım.Diğer yufkaları kopararak üzerine döşeyelim 2 nci yufkadan sonra iç malzemelerini eşit olarak ilave edip kaşıkla her yanına dağıtalım.Kalan diğer yufkaları da parçalayıp kopararak ve araların ısoslayarak kat kat böreğimizi döşeyelim.Yufkalar bitince tepsinin kenarlarında ki fazla yufkaları tepsinin üzerine kapatıp üzerine yumurta sarısı ve susam,çörek otuveya haşhaş tohumu serpelim.(Ben ay çekirdeği ilave ettim) 190/200 derece ön ısıtma yapılmış fırında nar gibi olana kadar pişirelim sıcak olarak servise sunalım.

Benim elimde bir iki gün öncesinde yaptığım pırasalı mısır ekmeğimden kalan pırasa kavurmam ve pazı kavurmam da(yumurtalı pazı pişirme gibi niyetim vardı sözüm ona artık bir başka zaman inşaAllah)hazır vardı.İkisini aynı karıştırma kabında karıştırıp içine kaşar peynir ilave ettim hazır  çabucak oldu böreğim iç malzemem  hazır olunca.

İsterseniz pırasaları pazıları ayrı ayrı olarak kavurmayıp berabere de kavurabilirsiniz.Ben o şekli yazdım ama dediğim gibi ben ayrı ayrı kavurmuştum onu  yazdım.

Bir de elimde incecik 2/3 adet dürüm lavaşları vardı onları da yufkaları döşerken aralarına kattım değerlensinler istedim.Dolayısı ile 3 adet yufka ve lavaşlar yeterli geldi böreğim için.Fırınım mini fırın tepsilerine 4 adet hazır yufka tam karar geliyor.Daha fazlası kalın börek olsun istemediğimden 4 ncü yufkayı döşemedim.O tek kalan yufka da gözleme olarak değerlenir benim elimden.
Yapacak olanlara afiyetler olsun.SEVGİLERİMLE..








0 yorum:

Yorum Gönder