Vişnap

Beşamel Soslu Kürdan Kebabı.

0
Merhabalar.
Ve her gün bir evvelki günden günleri birer birer eksilterek nihayet geldi beklediğim gün.Az inzivalar çok dinlenmeler sahilde sakin uzun yürüyüşlerin ne zamandır hasretleri içindeydim.

Geçenler de yaptığım ve çok sevilen beşamel soslu kürdan kebabını da bu yoğun işlerimin arasında giderayak yayınlayım istedim.
Malzemeleri:
3/4 Adet kemer patlıcan
300 Gr kuzu kuşbaşı et
1 Adet orta boy kuru soğan
1 Adet orta boy domates
1 Tatlı kaşığı biber salcası
1 Adet yeşil sivri biber
1 Adet kırmızı kapya biber
2 Yemek kaşığı tereyağı
1 Çay kaşığı kara biber
 1 Çay kaşığı karabiber
1 Çay kaşığı tuz
1 Yemek kaşığı biber salçası
 1 Yemek kaşığı domates salçası
1 Bardak ılık su
Üzeri için malzemeler:
İnce dilimlenmiş kaşar peyniri dilimleri
Yarımşar çeri domates
Sivri biberler
Beşamel sos malzemeleri:
2 Yemek kaşığı tereyağı
2 Yemek kaşığı un
2 Su bardağı süt
Bir fiske muskat rendesi
Yarım su bardağı kaşar peynir rendesi
Bir fiske tuz
Tarifi:
Patlıcanları yıkayıp alacalı soyalım,uzunlamasına dilimleyip,tuzlayıp bir kapta yarım saat kadar bekletelim.Kuru soğanı yemeklik doğrayıp 2 yemek kaşığı tereyağını erittiğimiz tencereye alalım soteleyelim soğanları.Biberleri de ince kıyıp ilave edelim.Salcasını katalım.Domatesin kabuğunu soyup küp doğrayıp katalım berabere sotelensinler.

Etlerimizi yıkayıp ilave edelim kısık ateşte etler saldığı suyu çekene kadar pişirelim.Sert olup pişme ihtiyacı olursa hafif üzerine sıcak su ilave edelim pişsinler.Tuzunu ve baharatlarını da katalım etler yumuşayıp pişince ateşin altını kapatalım.

Uzun dilimlediğimiz patlıcan dilimlerimizi bol su ile yıkayıp kurulayalım.Her iki yüzlerini sıvı yağ ile hafif yağlayıp döküm ızgara tava da önlü arkalı ızgara yapalım.Hafif yumuşadımı ızgaradan alalım.Fırın ızgarasında da pişirebilir veya da bol sıvı yağda kızartıp kağıt havlu üzerine alıp patlıcanların yağlarını süzdürerekte tercih edebilirsiniz.

İki uzun patlıcan dilimini artı şeklinde tepsiye dizip orta artı kısmına etli harcımızdan koyup patlıcan dilimlerini etlerin üzerine doğru bohça şeklin de kapatalım Bütün patlıcan dilimleri bitene kadar devam edelim .Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim üzerlerine yarımşar çeri domates ve yarımşar sivri biber koyup birer ince dilim de kaşar peynir koyup kürdan saplayalım tam orta tepelerinden kebaplarımızın.

Biber ve domates salçalarını kaseye alıp bir bardak ılık su ile açalım ve fırın tepsisinde ki patlıcanların yarısına gelecek kadar tepsinin kenarından dökelim salçalı suyu.

Diğer yanda sos tenceresin de tereyağını eritip unu ilave edelim kokusu çıkana kadar kavuralım.2 su bardağı soğuk sütü ilave edip çırpıcı ile karıştırarak hafif sulu kalacak kıvamı almasını sağlayalım beşamel sosumuzun.Ateşin altını kapatıp bir fiske muskat rendesini,kaşar peynir rendesini ve tuzunu da katıp alt üst edip karıştıralım sosumuzu.

Her bir patlıcan kebabımızın üzerine eşit olarak dökelim ve 20o dereceli fırında beşamel sosumuz kızarıp kaşar peynirler eriyene kadar fırınlayalım.Yanın da güzel bir tereyağlı pilav bir de yoğurt veya ayran eşlik ettimi soframız ziyafet sofralarına dönüşsün.Yapacak olanlara afiyetler olsun. 
Hepinize sevgiler sevgiler aşk dolu güzel günler diliyorum hoşça kalın.





0 yorum:

Yorum Gönder