Vişnap

Böreklik İnce Yufka İle Kıymalı Kol Böreği.

1
Merhabalar bugün için yapmayı düşündüğüm kıymalı kol böreğimin iç malzemesini dünden hazırladım.Bugün işimi yarı yarıya azaltmanın mutluluğunu yaşıyorum.Geri kalan vaktimde de teras keyfi yapmayı düşünüyoruz arkadaşımla beraber.Denizi seyredip gelen geçen gemilere takalara az biraz iç geçirerek ah o gemide ben de olsaydım diye ufaktan şarkıyı mırıldanarak bakacağız az sonra.Böreğimi özel istek olarak canım 
aslisin canımın canısı için yaptım.Haydi geçelim tarifini yazmalara.
Malzemeleri:
Bir paket seymen böreklik ince yufka(800 gr)
400 gr kıyma
İki büyük kuru soğan
Yarım çay bardağı su
Kara biber
Kırmızı pul biber
Tuz
Bir yemek kaşığı margarin
Bir su bardağına yakın fındık yağı (çotanak)
Bir çay bardağı su
Yumurta sarısı
Çörek otu,susam,haşhaş tohumu
Tarifi:
Kuru soğanımızın kabuklarını soyup irice doğrayalım.Tencereye margarinimizi alıp eritelim kuru soğanımızı ilave edip karamelize olana kadar kavuralım.Kırmızı pul biberini ve tuzunu da katalım Kıymamızı koyalım devamlı çevirerek kavuralım ki kıymamız ezilsin top top olmasın.Kavrulmasının bitmesine yakın yarım çay bardağı kadar su ilave edelim.Bir iki daha çevirip kara biberini de katıp ocağın altını kapatalım.

 Ilına dursun iç malzememiz.Biz de bu arada böreklik ince yufkalarımızı çıkartıp bir tepsiye alalım.Üzerlerini mutfak bezimizle örtelim.Hava sıcak olduğu için yufkalar hemen kurumaya dönüyorlar.Bir su bardağına yakın fındık yağımız ile bir çay bardağı suyumuzu bir birleri ile iyice karıştıralım yufkaların aralarını yağlamak için.Mutfak tezgahımıza yufkalarımızı serelim her iki katta bir fındık yağı ve su karışımlı yağlı suyumuzla yağlayalım yufkalarımızın üzerlerini.4 katta  bir geniş kısmına kıymalı harcımızı koyup rulo şeklinde yukarı kadar saralım.

Üzerlerine yumurta sarısı sürüp bol çörek otu,susam,v,s serpelim.Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsimize sıralayalım kol böreklerimizi.Yufkalarımız bitene kadar aynı işleme devam edelim.180 dereceye ısıtılmış fırında nar gibi olana kadar pişsinler.Afiyetler olsun.
 Böreklik ince yufkalarımın katlarını açana kadar yeminle akla karayı seçtim.Sandım kendimi bir ara mayın tarlasında geziyormuşum gibi o intibalar ile büyük bir sabırla tek tek katlarını ayıracağım diye uğraştım durdum:)Kıymalı kol böreği yapma niyetine girmeseydim onların hepsini rast gele tepsiye döşeyip kurtarırdım kendimi bu sıkıntıdan.Aslısınım krakerin senin için uğraştı yaptı umarım beğenirsin kıymalı kol böreğini.Ve diyorum ki bir gün gerçeklerini yemeleri nasip eder Rabbim bu böyle sanaldan paylaşmak yapmak üzücü oluyor be Aslısınım.

Offf  inanın darallar geldi bana böreğimi hazırlarken.Acaba yufkalarım bir aydır buz dolabındaydı da ondan mı yapışmışlardı.Velhasıl yapışmışlardı işte.Bundan böyle aldığımın ertesi hemen pişireceğim bu tür yufkaları tutmayacağım ne olur ne olmaz üzerinde dese de son kullanma tarihi 2/3 ay evet dayanıyor duruyorlar ama birbirleri ile yapışıp kenetlenip öyle duruyorlarmış öğrenmiş bulundum.Vallahi ne 4 katı kaldı ne 5 katı ekleyip yama yapmaktan ben katlarımı şaştım hepten:)

Oldu oldu yine de çok güzel kıyır kıyır börekler oldu:)Bir de anlamadım kaşla göz arası pişiveriyor börekler diğer taze yufkalar gibi aldanmayalım.Allah'tan mutfaktaydım bir bakayım dememe kalmadı kızarmış börekleri fırından nasıl alacağımı şaştımda gözümün önünde ki tutaçları göremedim nasıl telaş yaptıysam:))

Benden bugünlük bu kadar böreklerimizi yemeğe gidiyoruz çayı demlemiş bulundum aslında bu sıcakta çay hangi akla hizmet ettiysem,iki sıcak bir arada yiyip içip bunalacağız kesin.Yanında miss miss ayran içmek var iken:))
Hepinizi kucaklıyor sımsıkı sıcacık yüreğim ile sizleri bağrıma basıyorum.

aslisin. Canım vişnap'ın kocaman kocaman bir sürü öpücüklerini yolluyor.




1 yorum: Leave Your Comments