Vişnap

Güveçte İstiridye Mantarı..

50
Merhabalar Sevgili Arkadaşlarım.
Geçen hafta semtimizin  pazarına gittim.Her ne kadar pazarcıların bazıları asık suratlı olsalar da yine de seviyorum pazar dolaşmalarını renk renk meyveler,sebzeler hepsi bir arada.Aldıklarım yeterli daha almayım desem de sözüm kar etmiyor kendime:))Sonrasında eve gel buzdolabında yenmeyi bekleyen yemekler,eee aldıklarında pişecek,kotarılacak.Ee be vişnap yine kendine söz geçiremedin aldın bir sürü malzeme deyip can çıkmayınca huy çıkarmı,nerde görülmüş ki:))söylensem de biliyorum ki haftaya yine aynı teraneyi döndüreceğim.
Alacaklarımı aldım tam köşeyi dönüp pazardan kendimi kurtaracaktım ki,o ne o deyip kafamı bir döndürdüm.Adam yığın yığın istiridye mantarı getirmiş satıyor.Duraksadım acaba alsam mı napsam filan derken ayaklarım da adamın tezgahına varmıştı bile.Bari alayım yarım kilo deyip aldım geldim eve.
Ahhh keşke bir kilo alaymışım,aman Allah'ım o ne güzel ne şahane bir lezzetmiş.Hani niye böyle tereddütte kaldın derseniz ilk defa istiridye mantarı pişirip tadına bakacağımdan dolayı.Kendisi ile daha önce hiç tanışıklığımız olmayınca,bir de istiridye mantarının arkadaşı kanlıca mantarının çok güzel lezzetli olduğuna dair övgüler,methiyeler duyup kanıp bir kilo kanlıca mantarı alıp pişirip oyyoyyy hiç sevemeyişimizden dolayı:))
Yani çok methedilen Kanlıca mantarından hiç memnun kalmayıp beğenmeyince ben de haklıyım şekerciğim.Ne tarifini yayınladım ne de adından söz ettiydim.Şimdi sırası gelince  bir iki laf edim dedim.Umarım Kanlıca mantarı bu kadar sitemlerime alınmamıştır:))
Bu kadar sohbet yetsin başınızı bir dünya yaptım diye düşünüyorum.Yoksa bana kalsa sabaha kadar konuşurum bugün pek bir gevezeliğim üzerimde:)
Malzemeleri:
Yarım kilo istiridye mantarı
Kaşar peynir rendesi
Bir adet büyük domates
Bir adet yeşil köy biberi
Bir adet kırmızı kapya biberi
Bir iri diş sarımsak
İki yemek kaşığı tereyağı
Karabiber
Kırmızı pul biber
Tuz
Tarifi:
Her ne kadar mantar yıkanmaz dese bile uzmanlar ben asla yıkamadan kullanmıyorum.İstiridye mantarlarımızı güzelce yıkayalım ve hemen süzgece alalım.Diğer yanda biberlerimizin saplarını tohumlarını ayıklayıp,yıkayıp mini mini keselim.
Tenceremize tereyağımızı alıp eritelim biberlerimizi ve minik doğradığımız sarımsağımızı da katalım ve hafif soteleyelim.Domateslerimizin de kabuklarını soyalım.Mini küpler halinde doğrayalım ve tencereye alalım.Tuzunu da ilave edelim.
İstiridye mantarlarımızı da elimizle iri parçalar halinde doğrayıp elimizle suyunu sıkalım.Ateşimizin altını açalım harlıca olsun.Tencereye mantarlarımızı da  katalım bir iki çevirelim.Bekledim mantarlar su salacaklar diye,yok hiç su salmadılar.Ben de hah bu mantarda kanlıca mantarı gibi güzel olmayacak diye peşin peşin söylendim içimden:))Güzelce pişirelim ve bu aşama da baktım su salmayınca bir çay bardağı kadar sıcak su ilave ettim:)
Ocağımızı kapatalım.Baharatlarımızı da katalım.Hafif soğuyunca kaşar peyniri rendemizi ilave edip kaşıkla harmanlayalım.Güveç kaplarımıza istiridye mantarlarımızı paylaştıralım  ve  180 derece önceden ısıtılmış fırına atalım.
Üzerleri hafif kızarmaya başlayınca güveçlerimizin üzerine kalan kaşar peyniri rendelerini de  serpelim .Tekrardan üzerlerinde ki kaşar peynirleri eriyine kadar fırında tutalım.Ve sıcacık iken soğutmadan hemen sofraya götürelim afiyetle yiyelim.

Not:Siz de benim gibi adını duyupta hiç tatmadığınız istiridye mantarı gördüğünüz de hiç tereddüt etmeden alıp  pişirip yiyin derim.Bu hafta yine pazara gideceğim yine istiridye mantarı alacağım.Bu sefer aldıklarımla da nasip ise mantar çorbası yapmayı düşünüyorum.
Sevgi ile mutluluk ile kalın yüzünüzden gülümsemeler hiç eksilmesin.