Vişnap

Güveçte İstiridye Mantarı..

50
Merhabalar Sevgili Arkadaşlarım.
Geçen hafta semtimizin  pazarına gittim.Her ne kadar pazarcıların bazıları asık suratlı olsalar da yine de seviyorum pazar dolaşmalarını renk renk meyveler,sebzeler hepsi bir arada.Aldıklarım yeterli daha almayım desem de sözüm kar etmiyor kendime:))Sonrasında eve gel buzdolabında yenmeyi bekleyen yemekler,eee aldıklarında pişecek,kotarılacak.Ee be vişnap yine kendine söz geçiremedin aldın bir sürü malzeme deyip can çıkmayınca huy çıkarmı,nerde görülmüş ki:))söylensem de biliyorum ki haftaya yine aynı teraneyi döndüreceğim.
Alacaklarımı aldım tam köşeyi dönüp pazardan kendimi kurtaracaktım ki,o ne o deyip kafamı bir döndürdüm.Adam yığın yığın istiridye mantarı getirmiş satıyor.Duraksadım acaba alsam mı napsam filan derken ayaklarım da adamın tezgahına varmıştı bile.Bari alayım yarım kilo deyip aldım geldim eve.
Ahhh keşke bir kilo alaymışım,aman Allah'ım o ne güzel ne şahane bir lezzetmiş.Hani niye böyle tereddütte kaldın derseniz ilk defa istiridye mantarı pişirip tadına bakacağımdan dolayı.Kendisi ile daha önce hiç tanışıklığımız olmayınca,bir de istiridye mantarının arkadaşı kanlıca mantarının çok güzel lezzetli olduğuna dair övgüler,methiyeler duyup kanıp bir kilo kanlıca mantarı alıp pişirip oyyoyyy hiç sevemeyişimizden dolayı:))
Yani çok methedilen Kanlıca mantarından hiç memnun kalmayıp beğenmeyince ben de haklıyım şekerciğim.Ne tarifini yayınladım ne de adından söz ettiydim.Şimdi sırası gelince  bir iki laf edim dedim.Umarım Kanlıca mantarı bu kadar sitemlerime alınmamıştır:))
Bu kadar sohbet yetsin başınızı bir dünya yaptım diye düşünüyorum.Yoksa bana kalsa sabaha kadar konuşurum bugün pek bir gevezeliğim üzerimde:)
Malzemeleri:
Yarım kilo istiridye mantarı
Kaşar peynir rendesi
Bir adet büyük domates
Bir adet yeşil köy biberi
Bir adet kırmızı kapya biberi
Bir iri diş sarımsak
İki yemek kaşığı tereyağı
Karabiber
Kırmızı pul biber
Tuz
Tarifi:
Her ne kadar mantar yıkanmaz dese bile uzmanlar ben asla yıkamadan kullanmıyorum.İstiridye mantarlarımızı güzelce yıkayalım ve hemen süzgece alalım.Diğer yanda biberlerimizin saplarını tohumlarını ayıklayıp,yıkayıp mini mini keselim.
Tenceremize tereyağımızı alıp eritelim biberlerimizi ve minik doğradığımız sarımsağımızı da katalım ve hafif soteleyelim.Domateslerimizin de kabuklarını soyalım.Mini küpler halinde doğrayalım ve tencereye alalım.Tuzunu da ilave edelim.
İstiridye mantarlarımızı da elimizle iri parçalar halinde doğrayıp elimizle suyunu sıkalım.Ateşimizin altını açalım harlıca olsun.Tencereye mantarlarımızı da  katalım bir iki çevirelim.Bekledim mantarlar su salacaklar diye,yok hiç su salmadılar.Ben de hah bu mantarda kanlıca mantarı gibi güzel olmayacak diye peşin peşin söylendim içimden:))Güzelce pişirelim ve bu aşama da baktım su salmayınca bir çay bardağı kadar sıcak su ilave ettim:)
Ocağımızı kapatalım.Baharatlarımızı da katalım.Hafif soğuyunca kaşar peyniri rendemizi ilave edip kaşıkla harmanlayalım.Güveç kaplarımıza istiridye mantarlarımızı paylaştıralım  ve  180 derece önceden ısıtılmış fırına atalım.
Üzerleri hafif kızarmaya başlayınca güveçlerimizin üzerine kalan kaşar peyniri rendelerini de  serpelim .Tekrardan üzerlerinde ki kaşar peynirleri eriyine kadar fırında tutalım.Ve sıcacık iken soğutmadan hemen sofraya götürelim afiyetle yiyelim.

Not:Siz de benim gibi adını duyupta hiç tatmadığınız istiridye mantarı gördüğünüz de hiç tereddüt etmeden alıp  pişirip yiyin derim.Bu hafta yine pazara gideceğim yine istiridye mantarı alacağım.Bu sefer aldıklarımla da nasip ise mantar çorbası yapmayı düşünüyorum.
Sevgi ile mutluluk ile kalın yüzünüzden gülümsemeler hiç eksilmesin.

50 yorum: Leave Your Comments

  1. şu an karnım aç ve ben bu güveçi alıp kaçıyorum :)
    canım ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şirinem feda olsun sana al afiyetle ye bal şeker olsun canımm .

      Sil
  2. Mantarla aramızdaki muhabbet, een ufak doğranmış hali olacak şekildedir. Büyük doğranmışsa hemen seçilir.
    Görüyorum ki can Vişnap'ım, ben bu yemeğin ancak suyuna ekmek banabilirim :)
    Olsun varsın suyu olsun, sen yapmışsın ya, yerim bile ben bu nimeti :)
    Bissürü :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. GİSİ'm sen bana neyi seviyor istiyorsan bir söylemen yeterlidir hemencecik yaparım canımın içi .Ahh beni kırmamak için yerim diyorsun kıyamam canım çok öpüyor kucaklıyorum seni cansın sen.

      Sil
  3. Vişnecim; uzun zaman oldu ben kimsecikleri ziyaret edemeyeli:) Bir yoğunluk bir yoğunluk kış oldu mu :) Şu istiridye mantarını pazarda hep görüyorum, bir kez almıştım çok güzeldi aslında. Ama alışkanlık mı yoktur nedir, bir daha kısmet olmadı. Dur, daha bi alıcı gözüyle bakayım bi dahaki sefere:) Canımı çetirdin valla.. Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lezzetlim canım bak almış beğenmişsin yine al bizler çok sevdik bayıldık canım.Ben bilmediğimden hep es geçer giderdim önünden :)

      Sil
  4. Bu cok lezzetli gorunuyorr. Ellerine saglik krakeriim. Sen hep konus, ben yemekten cok o konusmalarinda kendimden gecip mest oluyorum recelim benim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyy var ya Aslısınım nasıl ki sen geliyorsun inan kırmızı kalplerim bile çoşuyorlar, içimiz neşe doluyor bloğumun yüzü gülüyor canımın biriciği.Reçelli krakerin sana kurban olsun..

      Sil
  5. İstiridye mantarını bende yemedim hiç..Mantar çeşitleriyle pek aram yok..Birkeresinde eşime bir arladaşı 3 kilo kadar vardı çam mantarı vermiş.Eve getirdi ben poşeti açınca iğğğğğğğğğ bunlar çürümüş asla pişirmem diyip çöpe attım :) Mantar sevenler şimdi bana acaip kızıyordur ..Bende senin gibi pazara bir çıktım ne göreyim heryerde çam mantarı satılıyor hemde benim çürümüş dediğim gibi..meğer onun cinsi öyleymiş :D İşin kötüsü internet elimin altında bi bak ondan sonra at değilmi :)

    Harika yapmışsın canım helede güveçte tadından yenmez o şimdi :) Ellerine sağlık..Afiyet bal şeker olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşegül'üm canım Bak mesela Kanlıca mantarını tövbe sevemedim ki herkesler yere göğe koyamazken kandım aldım.Demek ki damak tadı çok farklılıklar gösteriyor.Bu istiridye mantarına hepimiz bayıldık.Öncesi denemelik alıp tatmak lazım canımm.Ama bend eçürümüş gibi olanı senin gibi atardım sanırım::)

      Sil
  6. Hımm harika olmuş.Ekmek bana bana yemeli şimdi eline sağlık Vişnapım sevgiler:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım ben de yarım ekmeği bana bana yedim inan ki pişmanmıyım ııhh hiç değilim.Sevgiler şekerciğim.

      Sil
  7. nefis gözüküyor, eline sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehtapcığım çok teşekkür ederim canımm.

      Sil
  8. canımm nefis olmuş bu,istiridye mantarını hiç denemedim ama merak etmiyor değilim hani oda eksik kalmasın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. uğurböceğim vallahi ne eksik kalırsa kalsın ama istiridye mantarı kalmasın çok güzel bir lezzet yemesine doyum olmuyor:)

      Sil
  9. Anaaam! Bu da nee ? Çok canım çekti ya!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bayanguş gel beraber yiyelim .Ama sizin oraların mantarı çok daha güzel hani şu tirmit mantarı off o ne şahane lezzettir:)

      Sil
  10. canım günaydın günün mutlu geçsin nasıl gülüm bu gün..:)
    mantar gözlere çok iyi geliyor onun için muhakkak yemeliyiz.
    kuzuma şifa olsun:)
    gözleri hep görsün ablasına güzel yorumları yazsın amin hepimizede
    sizleri unutmadım canlarım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım lezzetlikasem güzel dualarının bin kat fazlası doldursun benliğini,yüreğin ferah için hep şen mutlu olsun .En güzel dualar sana olsun canımm.Ben de seni unutmuyorum her daim aklımdasın lezzetlikasem neler yapmış diye bloğuna uğrarım her gün canımm sevgiler.

      Sil
  11. Bu mantarı ilk defa duyuyorum ben! Gerçekten çok güzel gözüküyor ellerinize sağlık!

    YanıtlaSil
  12. Canım çokkk yoğunum bu aralar oğlum yanımda iş sonrası mutfaktan çıkamıyorum:)))Sağlık olsun ,bugün yorum bırakan dostlarıma ve kardeşlerime uğramak istedim.Mantara aşığım nefis
    olmuş ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En güzel uğraş ne mutlu sana canım.Rabbim güzel keyifli sohbetler versin .Tadını çıkartın ,sevgilerimle..

      Sil
  13. yemek yapma işi ayrı bir sanat. görsel olarak bile iştah açan bu yemeği yemek isterdim. bazılarımız cidden çok yetenekli bu konuda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Serap merhaba .Güzel yorumuna çok teşekkür ediyorum.Ben de aynı düşünüyorum yetenek ve sevgi işi yemek yapmak ve de sunumu tam bir sanat.Üzüntüm bloğuna ziyaret yapamamak bu beni üzüyor canım:(Nedenini bilemiyorum.

      Sil
  14. bende pazar gezmelerine bayılırım,gezerken kendimi kaybediyor olmalıyım ki eve dönerken bayağı bir zorlanıyorum :)istiridye mantarıı çok severim,nefis görünüyor vişnapımm,eline sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reyhancığım senle ortak noktalarımızın olması çok güzel.Beğenmene çok sevindim canımm çok çok öpüyorummm.

      Sil
  15. Bende pazardan alırım canım ama bu mantar bizde yoookkkkkk :)))))çok da güzel olmuş eline sağlı canım

    YanıtlaSil
  16. Ee gecenin bu saatinde benim canım çekti ne olacak şimdi? :D Neyse o değil de özellikle resimler iyi çıkmış. Bazı yemek bloglarında kullanılan resimler gecenin bir vakti 2000 yılından kalma kameralar ile çekilmiş gibi duruyor. Ayrıca belirtmek istediğim bir şey var, site açıkken ekranda kayan kalp scripti okumayı çok zorlaştırıyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mesut yollarız sıcacık soğumadan ışınlarım buradan :)uyarına çok teşekkürler .İlgileneceğim.Biz bütün yemek bloggerleri olark yapabildiğimizin en güzelini yapmak istiyoruz ondan yemeklerin sunumuna ayrı bir önem veriyoruz Bazen gece çekimlerinde istediğimiz sonuçu alamıyoruz maalesef.İmkanlar dahilinde en güzeli için uğraşıyoruz inan ki.Fotoğraflarımı beğenmene ve güneş ışığının bana olan yardımlarına çok teşekkürler.

      Sil
  17. canımmm ellerine sağlıkk.ben hiç duymamıştım.Rastlarsam mutlaka alıp tarifini deniycem:)senin de yüzünden gülümseme eksik olmasın:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanemciğim çok teşekkürler güzel yorumuna mutlaka tavsiye ediyorum dene bak çok beğeneceğinden eminim.Öpüyorum canım.

      Sil
  18. Yemekten anlamam fazla biri yapacak ben yiyecem olayın özeti bu ama dediğin istiridye mantarının fotograflarını sevdim gecenin bu saati iyi acıktırıyor görünüş :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gayeme ulaştım o zaman bende iştahları açmak derdim günüm :))Beğenmene çok mutlu oldum Halil Kadıoğlu.

      Sil
  19. mantar olsun çamurdan olsun derim hep ama yeni mantar türlerine karşı da pek bir önyargılıyım ama nereye kadar değil mi hele bu tarifi ve fotoğrafları gördükten sonra en yakın semt pazarının yolunu tutmayı düşünüyorum en kısa zamanda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nursen benimde sevdiğim bir iki mantar çeşidi var Buna bayıldım bir de tirmit diye yanılmıyorsam fındık mantarı var o da çok güzeldir:)Al ve yap canım seveceğine eminim,sevgilerimle.

      Sil
  20. Bitanemmmm geldim:)) dünden beri aklımdasın balıma bakacağım dedim unuttum bilgisayarı kapattım gece aklımdaydın:))))
    Amannn canımm bu nasıl bir mantar böyle ellerine sağlık... Bende hep görüyorum bu mantarı ama yaaaa hani zehirli mantar korkusu var yaaa almıyom tadı çook güzel demişsin bak şimdi canım çekti migrostan alabilirim yapınca haber ederim vişnabımmm kocaman öptümmm:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Banu'mm mutlaka al dene, çok çok seveceksin bak vişnapın dediyse güven bana, damak tatlarımız uyuyor seninle .Canımmm çok çok öpüyorumm

      Sil
  21. Çok lezzetli gözüküyor,bende pazarda görmüştüm ama cesaret edip alamadım artık deneyebilirim.Ellerine sağlık.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehtapcığımm evet güvenle al canım ve de çok lezzetli oluyor .Çok çok teşekkürler sevgilerimle

      Sil
  22. Ellerine sağlık enfes gözüküyor :)
    Artık bende izleyicinim seni de beklerim sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili nevin merhaba hoş geldin bloğuma tabii ben de gelirim ,sevgiler.

      Sil
  23. Visnapcim dunde gelmistim sayfana ama nedense yorum biraktirmadi bazen oluyor zorluk cikariyorlar bana :( neyse suan bir problem yok..bu Istiridye mantarininda resmini cekip koysaydin keske pisirmeden once gorurdum ve buradan bakardim..Simdi internetten bakacagim:) Ellerine saglik diyorum okadar lezzetli demekki..bulursam buralarda alip senin tarifi deneyim..Afiyetler olsun, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak demek bloğumun yaramazlığı üzerindeymiş dün gece:)Canımm dostbahçem gönüllerimiz bir olsun iyi sağlıklı huzurlu olalım gelir gideriz hep canımm .Aslında bir ara aklımdaydı da unutuvermişim,sen deyince hatırladım evet çok iyi olurdu istiridye mantarının çiğden fotoğrafını koymak.Bulacağına eminim gördüğünde al kaçırma dene bakalım beğenecekmisin ki sanıyorum beğenirsin canımm sevgilerimle..

      Sil
  24. Sezgin canım yakında sanırım sizin oralarda da olur tahmin ediyorum artık bunları kültür olarakta yetiştiriyorlarmış .Çok teşekkür ederim sevgiler.

    YanıtlaSil
  25. Vişnem,bu ne güzellik,ellerine sağlık.
    Güveç yemeklerini çokk severim,hele de mantar olursa:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevalciğim canımm bende çok çok severim güveçte pişen her bir lezzeti.Çok teşekkürler ediyorum sevgiyle kal canımmm .

      Sil
  26. ımmm nefis
    bayılırım
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handeciğim çok teşekkürler canım sevgilerimle..

      Sil