Vişnap

Hünkar Beğendi...

12

 Geçen yapmıştım Hünkar beğendiyi.Bizler  çok severiz .Severiz de nedense çok sık yapmayız da Hünkar beğendiyi.Aslında o gün de tas kebabı yapmaktı niyetim.Sebzelikte patlıcanları görünce fikir değiştirip Hünkar beğendi yapmaya karar verdim.

Közlediğim patlıcanları limonlu suya tutmayınca gördüm işte başıma geleni.beğendimin rengi istediğim gibi kehribar rengi olmadı.Bir daha asla  aceleye getirip patlıcanlarımın renginin kararmasına izin vermeyeceğim.

Ama tadı şahaneydi.Eeee ne de olsa benim elimden çıktı.Güzel olacak tabii.Vallahi kendimi övmek gibi olmasın ama söylediklerim doğrudur.Haydi tarifine geçelim.


Hünkar'ın Malzemeleri:

750 Gram kuş başı et ( kuzu veya dana )
İki adet kuru soğan
Bir adet domates
Bir tatlı kaşığı salça
Tuz
Karabiber
Kırmızı pul biber
Margarin

Beğendi'nin malzemeleri:

Dört veya beş tane kemer patlıcanı
Üç yemek kaşığı un
İki veya üç su bardağı süt
Margarin
Tuz
Yarım su bardağı rende kaşar peyniri.


Tarifi:

Öncelikle Kuru soğanlarımızı yemeklik doğrayıp tencereye alıp erittiğimiz margarine ilave edelim .Karamelize olana kadar kavuralım.Küp doğradığımız domatesimizi de ilave edip kavurmaya devam edelim.

Salçasını da katalım.İyice kavuralım.Etlerimizi de ilave edip tas kebabı kıvamında kısık ateşte pişirelim.Etler kendi saldıkları suyu tekrardan çekene kadar.Şayet suyu azalır biterse,etlerimiz de  pişmediyse hala sertse kararınca sıcak su ilave edelim .

Cumbur cumbur sulu  olmasın yemeğimiz sakın.Adı üzerinde Hünkarımız beğenecek .Kebap kıvamında olacak etlerimiz piştiğinde:))Baharatlarını katmayı unutmayalım.Ben son anda aklıma gelince hemen bu aşamada koydum da.:)

Şimdi beğendimizi yapmak için geçelim patlıcanların başına Onları güzelce yıkayıp kurulayalım .Ocakta veya közmatikte közleyelim.Kabuklarını akan suyun altında soyalım Ve de aman sakın ha benim gibi limonla ovmaya üşenmeyin köz patlıcanlarınız kararmasın sonra .Süt bile rengini açamadı vallahi:))

Bir kuşanede margarini eritelim ve ununu katıp rengi hafifçe dönene kadar kavuralım.Unun kokusu çıktımı kavurma işlemi tamamdır .Usul azar soğuk sütünü ilave edelim .Bu esnada devamlı karıştıralım ki dibi tutmasın sarmasın tencereye.

Sosumuz bu aşamada beşamel sostur daha beğendiye dönüştürmediğimizden .Sosumuzun kıvamı ne sulu ne de koyu olsun.Hafif koyulaşınca minicik doğrayıp ezdiğimiz köz patlıcanlarımızı da ilave edelim.Bir beş ,on dakika daha berabere kavuralım devamlı karıştırarak.

İnmesine yakın şayet arzu ederseniz rende kaşar peynirini de ilave edin.Tuzunu da katın .Ve ocağın altını kapatalım artık beğendimiz de pişti hazırdır.Bir düz servis tabağına önce beğendiyi koyup hafifce yayalım .Ortasına da etleri koymak için boşluk bırakaraktan .Bu boşluğa da etlerimizi koyup servise sunalım .

Afiyetler olsun.Sevgi ile sağlıkla kalın ...








12 yorum: Leave Your Comments

  1. Bu tarifi uygulamam lazım. Ellerine sağlık canım çok lezzetli görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Pakizeciğim evet lezzet olarak harika .Pişirdiğinde beni de çağırırsan gelirim koşa koşa hem de.Canım sevgilerimle:)

      Sil
  2. Kesin rüyama girecek bu yemek:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "ZEL" Benim de rüyalarımı süsleyen bir tarif var yıllar var ki yemedim.Yapmak için biraz havaların soğumasını bekliyorum canım.İşte bazı yiyecekler hep aklımızda oluyor.Beğendi de öyleydi yıllar sonra yapmak nasip oldu canım.sevgiler...

      Sil
  3. Ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fuat bey çok teşekkür ederim.beğenmenize çok sevindim..

      Sil
  4. Ellerine sağlık çok güzel gözüküyor.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Mehtapcığım çok teşekkür ediyorum,sevgilerimle..

      Sil
  5. Canım benim zarif yorumun için teşekkür ederim.
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyaz Sayfam ahh ahh bugünlerde malum mazeretimden dolayı uzak kaldım güzel ve de değerli bloğundan yazılarından .Çok özledim canım inşaAllah en kısa zamanda sorunlarımı halledeceğim.Canımm sevgilerimle...

      Sil
  6. Ellerine sağlık ablam. bende bugün yapacaktım ama misafirler ekti bizi. Okadar patlıcanla bakalım ne yapacağım. Bu arada tüm malzemeleri hazırlayıp patlıcanları son aşamada soyarsan limona gerek kalmadan kullanabilirsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senemciğim canımmm aslında öyle yapmalıydım da ha şimdi olur ha biter dedim beklettim patlıcanları dediğim gibi limonlu suya da üşendim .Bir de arkadaşım gelmişti kahve sohbetine dalınca olanlar oldu patlıcana .Haklısın bir dahakin de öncelik közlenmiş patlıcanlarda olacak Şekerciğim sevgilerimle..

      Sil