Vişnap

Güveçte Palamut Pilaki...

14

Merhabalar,nasılsınız? Ben kah iyiyim kah kötüyüm.Kötü derken ruhsal olarak.Aslında melek gibiyimdir.Bugün biraz daha iyiyim ardımda bıraktığım günlere nazaran.Bir önceki postta da yazdığım gibi mutfağım bana çok iyi geliyor.

 Yemeklerimi yaparken onları öylesine çok seviyorum ki.Bu sevgimin karşılığında yaptığım her yemeğim hiç yüzümü kara çıkartmıyor.Haaa arada istisnalar oluyor olmuyor değil.Onlar da sayılmaz değil mi?

Saymayalım saymayalım.Hatta kimseler görmeden çöpe atalım olmayan yemeklerimizi:)Haydi bugün de palamut pilaki yapalım.Fırında mı ocakta mı tepside mi derken ,birden  tezgahta Canım Funda'mın hediye ettiği güveç kuşanemi gördüm.Canım Funda'm kulakların çınladıysa bil ki o benim seni buradan çok çok öpüyorum canımmm.

Tamam tamam  güveçte  pişecek palamutlarımız deyip iş başı yaptım.Sebzelerimizden ne var ne yok hepsi tezgahta yıkandılar beni bekliyorlar.Önce bir  sıcak çikolatamı içeyim de bekleye dursunlar:)
Malzemeleri:
İki tane palamut.
Domates
Biber( sivrisi,kapyası ,köylüsü)
Kuru soğan 
Patates
Havuç
Taze soğan
 maydanoz
Kekik
Kara biber
Kırmızı pul biber
Tuz
Limon
Not: sebzelerimizi göz kararı ilave ediyoruz.
Tarifi:
Palamutlarımız dilimlenmiş hazır .Bizim balıkçımız yuvarlak değilde filetomsu dilmiş olsun ,balık balıktır nasıl olsa deyip güzelce yıkadım. Kanlarını temizledim .Süzgüye aldım.Süzülsünler güzelce diye:)Diğer tarafta bütün sebzelerimizi yıkayıp soyalım ve uygun boyda dilimleyelim.

Bir karıştırma kabında bütün dildiğimiz sebzelerimizi alt üst edip harmanlayalım.Güveçimizi yanımıza alalım limonun dış kabuğunu olduğu gibi soyup dilelim.Baharatlarımızı tuzumuzu da çıkartalım dolaptan elimizin altında dursunlar..
Güveçimizin en altına karışık sebzelerimizden bir tutam koyalım kapansın dibi sebzelerle iyice üzerine palamutlarımızı dizelim.Sonrasın da bütün sebzelerimizi balıklarımızın  üzerine  koyalım .Tuzunu,baharatlarını da ilave edelim.

Biraz da köyden gelen Aysun ablamın kendi yaptığı tereyağdan da koydum en üstüne ıhmm vallahi bu nefis bir pilaki olacağa benziyor.Ne  olur ne olmaz deyip yarım çay bardağı da su koydum ben.Güveç olduğu için kuruya kalırsa diye.

Doğru fırının yanına gittim kapağını açtım.Olamaz güveç tencerem fırının içine sığmadı:(Olsun  ocakta pişiririm ben de.Orta kuvvetli ateşte  bir taşım kaynattıktan sonra ateşin altını iyice kıstım.Usul ağır  pişe dursun .
Hani palamutlarımız pişiyor ya ocağın da altını kısmışım içim rahat geçtim pc nin başına.Bazı sevdiğim blog yazılarını okuyorum.Sevdiğim şiirleri okuyorum filan .Birden balıklar aklıma geldi.

Unutmuşum onları tühhh bir koşu mutfakta aldım soluğu.Allahtan yanmamışlar.Baktım suyu azalmış hatta hiç kalmamış gibiydi.Ben de pilakinin suyuna ekmek banmayı çok severim.Hemen birazcık sıcak su ilave ettim .

Kapadım ocağın altını.Güveç hala fokurduyorlar.Kapağını da yarı araladım ki pişmeye devam etmesin yeter gari yeter eriyeceksiniz palamutlarım.Sevgi ile  iç huzurunuz ile kalın Sevgilerimle.

Afiyetler olsun..


14 yorum: Leave Your Comments

  1. Ama!! Ama!! çok lezzetli gözküyor..Kokusuda ta buraya kadar geldi .)Elinize sağlııkk:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyaz Sayfam canım çok teşekkür ediyorum..

      Sil
  2. daha dün palamut yedim ama çok lezzetli görünüyo canım istedi :) ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pakizecimmm valla aradan bir gün geçti yine özledim palamutları. Bu seferki ızgara olacak kısmetse canım sevgilerimle...

      Sil
  3. Palamut görünce dayanamıyorum, güveç olayı süper oldu. Yarın balık günü olacagene demek ki.:)) Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili İlhan biraz daha bollaşsın yağlansın palamutlar derken istediğim kıvama geldiler.Şimdi nasipse onlardan lakerda yapmayı düşünüyorum.Sevgiler..

      Sil
  4. Nasıl da severim. Ellerine sağlık çok güzel olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pembe Kekikciğimmm valla geçen seneden beri pek bir hasret kalmışız.Çıkması ile kaybolması bir olmuştu.Bu sen bollaştıda bol bol yedik .bizde çok severiz.Sevgiler canımmmm

      Sil
  5. Balık denince benim için akan sular durur ! Çok güzel gözüküyor canım ..Balık yapan blogcu arkadaşlar beni yemeğe davet etmeyi unutmayın :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşegül canımmm akşama sabaha yine bir palamut ziyafeti olacak şimdiden haber vereyim canımm:))

      Sil
  6. Bide canlı canlı anlataydın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh ahhh haa haa aman mavim kolay iş mi o dediğin :)))Sana bayıldım ama harikaydın...

      Sil
  7. Off süper olmuş ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Canan çok teşekkürler ederim...

      Sil