Vişnap

Lütenitsa...

4
Merhaba diyerek sözlerime başlayım istedim .Üzerinize sağlık ,afiyet olsun gripimsi sinüzitimsi rahatsızlığım var 2 gündür ne yatabiliyorum ne de  ayakta durup bir işe yarayabiliyorum .Resmen sürünüyorum. 

Hiç sevmem hasta olmaları:(Olunca da geldi başa deyip katlanıyoruz işte:) Canım sıkılıyor ya  hiç bir iş yapmadan dolanmak evin içinde ,Ben de bir iki arşivimden tarifler  yazıp paylaşayım istedim.Hepimizin sağlıklı neşeli olsun günleri.Sevgilerimle.

Çookk güzel nefis bir sos tarifim var sizlerle paylaşmayı istediğim.Balkanlar tarafından sosumuzun ana vatanı oralar Biraz yapılması zahmetli el oyalıyıcı olsa da sonucuna gerçekten değiyor.Başlayalım mı ? Haydi başlayalım yazmaya.
Malzemeleri:
İki kilo kırmızı domates
Bir kilo kapya (kırmızı etli biber)
Bir kilo patlıcan
Yarım kilo havuç
Bir çay bardağı sirke
Bir baş sarımsak
İki tatlı kaşığı tuz
Bir tatlı kaşığı toz şeker
Bir çay bardağı zeytin yağı

Tarifi:

Patlıcanları ve kırmızı biberlerimizi közleyelim.Bunun için en  güzel lezzeti ya  mangalda kömür ateşinde yakalarız .Ya da böyle bir imkanımız yoksa fırınımızın ızgara özelliğini kullanalım ateşi üstten vererek ama  patlıcanlarımızı asla fırın içinde ızgarada olsa yapmayalım lezzetinden  çok kayıp oluyor:( 

Ya da  çarşı pazarlarda satılan  közmatikleri kullanalım ocak üzerinde .Ben çok memnunum közmatiğimden  ocağım  sayesinde tertemiz kalıyor .Lezzeti de tıpkı kömür ateşi lezzetinde oluyor.Közlenen  patlıcan ve kırmızı biberlerin kabuklarını soyup bir kenara alalım.

Hatta mutfak robotunda çekelim hazır dursunlar..Havuçların kabuklarını soyalım haşlayalım  ben  buharda haşlıyorum.Haşlanan havucu mutfak  robotunda çekelim. 

Domateslerimizi de yıkayıp mutfak robotunda çekelim.Kabuklarını soymak tercihinize kalmış .Ben soymuyorum,zaten robot  hallediyor sağolsun.Büyükçe bir tencereye domatesi,havucu,közlenmiş patlıcanı ve  kırmızı kapya biberlerimizi alalım.Yüksek ateşte sürekli karıştırarak kıvamı koyulaşana kadar pişirelim.

Kıvamını anlamak içinde tencerenin ortasına tahta bir spatula ile derince bir artı çizelim şayet kapanmıyorsa artımız  lütenitsamızın kıvamı tamamdır.

Karışım göz göz olup kaynamaya başladıktan sonra sirkesini,tuzunu ,şekerini , zeytin yağını ve rendelenmiş sarımsağını da ilave edelim karışımımızın içine.İyice karıştırıp bir iki taşımda berabere kaynatalım. Ocağımızın altını kapatalım.

Kavanozlara dolduralım sıcakken ya da tamamen soğuduktan sonra yeni kapakla ağızlarını sıkıca kapatalım ve ters çevirerek tezgahımıza sıralayalım lütenitsalarımızı.Afiyet bal şeker olsun .Biraz yapımı uğraştırsa da tadı nefis gerçekten emeğe değiyor .Hele de taze bol susamlı çıtır simitle  yemelere doyum olmuyor...

4 yorum: Leave Your Comments

  1. Ellerine sağlık Vişnapım lezzetli ama bir o kadar da hazırlaması zahmetli bir sos :)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim canımmm Aynen dediğin gibi yapımı zor tadı mükemmel bir lezzet.Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. Bu coklezzetli olacaktir krakerim. Gecmis olsun, sinuzit berbattir umarim cabuk atlatirsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel Aslısınım öpüyorumm çok çok.

      Sil