Vişnap

Lobyalı Zeytinyağlı Çalı Fasulye...

9
Yaşasın havalar  ısındı yaz geldi geliyor. Yaz mevsimini en  çokta zeytinyağlı yemeklerin hazırlanıpta terasta kurduğumuz sofrada yemelerin tadını hiç bir şeye değişmem.Karşımızda Boğaziçi'nin en güzel manzarası şanslıyız bu yönden  şükürler olsun.

Açık hava ,sessizlik ağaçların yeşilliği ve serinliği,ya kuş cıvıltılarına ne demeli muhteşem bir yerde yaşamanın keyfini bizlerde doyasıya çıkartıyoruz semt sakinleri olarak.Tek olumsuz yönü her  yerlere,merkezlere çok uzak olmamız :(

Eee her nimetin illa bir külfeti olacak olmalı da zaten  diyorum. Ve dün canım hasta hastayken zeytinyağlı çalı fasulye çekti .Hem alalı da bayağı bir oldu sürünsem de  pişireyim nasılsa  kolay basit her  bir malzemesi çiğden  konuyor diye geçtim çalı fasulyelerimin başına hepisi yarım kiloydu ama  o bile bana sıkıntı verdi uçlarını kopartıp bir kaç parçaya kesmek boylamasına :(

 Kaç kere elimden bıraktım bıraktım dolandım.Ama sonunda bitirdim başardım:))Geçelim tarifimize.Kolay gele (Bana  çok zor geldi bu defa)


Malzemeleri:

Yarım kilo çalı fasulye
Bir büyük kuru soğan
İki orta boy  domates
İki tane sivri biber
Bir tatlı kaşığı biber salcası
4 adet  kesme şeker
Bir tatlı kaşığı tuz
İki diş sarımsak
250 gram dondurulmuş taze lobya
Bir çay bardağı sızma zeytin yağı

Tarifi:

Taze fasulyelerimizin uçlarını kopararak ayıklayalım.İyicene yıkadıktan sonra boylamasına ikiye,üçe,dörde bölerek keselim.Çalıların kalınlığına göre.Sonrasında domateslerimizin kabuklarını soyalım  kesme tezgahında minik küpler halinde doğrayalım .

Kuru soğanlarımızı da kabuklarını soyalım  minicik yemeklik doğrayalım.Sivri biberlerimizi de ya  çok minicik ya da  çok iri parçalar halinde doğrayalım.Nedeni ise  yemeğin içinde  yeşil sivri biberleri yemesini hiç sevmiyorum da,ayırıp çıkarması kolay oluyor iri olunca biberler:))

Bir kuşaneye taze fasulyelerimizi,dondurulmuş lobyalarımızı domateslerimizi, kuru soğanlarımızı ,sivri biberlerimizi,yağımızı, tuzumuzu,sarımsağımızı ,şekerimizi salçamızı her bir malzememizi çiğden  koyalım.

Üzerine bir  çay bardağı kadarda su ilave edelim ocağa koyalım kuşanemizi.Bir taşım kaynadıktan sonra altını iyice kısalım usul usul pişmeye  bırakalım.

Fasulyelerin çatalla pişip pişmediğini kontrol edelim ikiye ayrılıyorsa kolayca tamamdır pişmiştir altını kapatalım .Tenceresinde soğutalım ,sonrasında borcama yada servis tabağına alalım lobyalı çalı fasulyelerimizi.bu sefer  nasılsa bekledim sabahı soğudu .

Nedenini buldum hasta olup halim olmadığından :)Yoksa asla beklemezdim pişer pişmez hemen borcama alırdım yemeğimi. Afiyetler olsun....Gidip biraz yatsam iyi olacak başım yine başladı bu tarifi yazarken bile.





9 yorum: Leave Your Comments

  1. geçmiş olsun vişnapcım,fasülye harika görünüyor belki birgün senin o harika manzaranda beraber hüpletiriz,ne dersin??:)
    afiyet olsun sana şekerim..

    YanıtlaSil
  2. çok geçmiş olsun canım... acil şifalar inşallah...
    bu arada ellerine sağlık harika görünüyor. ben de alayım bu pazar pişireyim canım çekti bak :)
    mutfakteyze

    YanıtlaSil
  3. Merhaba vişnap:) ziyaretini iadeye geldim bende seni izlemeye aldım... Blogun harika burada her şey var ellerine emeğine sağlık...
    Bu arada hastaymışsın geçmiş olsun canım görüşmek üzere...

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Banu'cuğum kıymetli ziyaretine çok teşekkür ederim canım.Evet sırf mutfakla kalmak istemiyorum .Sevdiğim şiirleri okuyup paylaşmak istiyorum ki başkalarıda okusunlar.Arada bunaldığımda konuşacak kimsem olmadığında hislerimi içlerimi aleni ortaya döktüğüm bir arkadaşım gibi görüyorum bloğumu .Çırpınışlar şiri kitabında tek bir şiirini bile es geçmeden hepsini okudum .Hepsi ayrı ayrı değerli duygu yükliler canım.Hatta bazen kendi sevgimden dahi şüpheye düşüp .eşime olan sevgimi azımsadığım çok oldu şiirlerini okurken .Canım sevgi ile muhabbet ile kal...

    YanıtlaSil
  5. Reyhan'cım hüpletmezmiyiz hemde en alasından vallahi missler gibi inşalalh en kısa zamanda yapalım bunu :)

    YanıtlaSil
  6. Denesem yok Ramazan.Yapmalısın,tadına garanti veririm.Doğru mutfağa:))

    YanıtlaSil
  7. MutfakTeyzem sen çift kişilk almalısın ancak yeter canım bebişimizi unutma sakın Şimdiden afiyet bal şeker olsun yarasın bebişimize..Sevgiler canım...

    YanıtlaSil
  8. Önce "lobya " ne diye düşündüm sonra google amcaya sordum, şöyle cevap verdi: bayburt yöresinde fasulyeye verilen ad. karadeniz bölgesinde de kullanıldığı düşünülmektedir.
    kuru lobya= kuru fasulye...

    Sayende öğrenmiş oldum. :)

    YanıtlaSil